• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Леонид Кравчук: Ці вибори не будуть демократичними

    Опубликовано: 2006-03-20 11:31:00

    Первый Президент Украины Леонид Кравчук невероятно разочарован в Ющенко, считает возможный роспуск парламента – «козырем» для оппозиции, любит играть в шахматы с компьютером и кормить салом соек

    Леонід Макарович, чи задоволені ви перебігом виборчої кампанії

    Хіба хтось колись може бути задоволений передвиборними перегонами. Я думаю, це нереально. Я думаю, що можна бути задоволеним лише тоді, коли блок чи партія проходить в парламент і набирає достатню кількість мандатів.

    Я маю на увазі, чи задоволені ви реалізацією вашого передвиборного плану?

    Скажімо, якщо говорити про ті плани, які були визначені нашим штабом на з’їзді під час якого відбулося об’єднання чотирьох партій, то вони виконуються. У нас немає якихось проблем, які б нам заважали. Сказати про те, що нам хтось постійно заважає, я не можу.

    А Влада.

    Влада безпосередньо не заважає. Вона відкрито і відверто працює на свою „Нашу Україну”. Кожен день Президент виступає, і не просто виступає як Президент, а й показує, що от та політична сила, яка знаходиться під його патронатом, вона працює бездоганно. Скажімо, він навіть вручав якісь нагороди в Міністерстві фінансів. Це ж не завдання Президента вручати нагороди Міністерству фінансів. Це ж не державні нагороди. А значить це робиться лише для того, щоб ще раз показати Президента і показати успіхи, які має економіка України, які має Міністерство фінансів. Це цілеспрямована і послідовна робота по створенню іміджу і по показу тих так званих „успіхів”, які має нинішня влада і нинішня керуюча політична сила.

    Зрозуміло, що конкурувати з ними ми не можемо. Нам потрібно за все, що ми виголошуємо через канали, через газети, платити. А вони це все роблять безкоштовно.
    Президент, Прем’єр-міністр, та інші посадові особи на своїх робочих місцях виконують різні передвиборні завдання своєї політичної сили.

    На вашу думку, які вибори більш затиснуті в лещата амінресурсу: президентські вибори 2004 року, чи парламентські – 2006  2004 році були особливі вибори. Я навіть не хочу про них нічого говорити. То були вибори дуже організовані - і з одного, і з іншого боку. Ті вибори з цими навіть не можна порівнювати.

    Президент говорить про те, що ці вибори – перші демократичні в нашій країні. Ви ж говорите, що на початку 90-х також вибори були незалежними. Аргументуйте.
    Президентські вибори 1991 року все світове співтовариство визнало чесними. Ми не вживали жодного адмінресурсу, ми не зверталися до судів, не зверталися до Європи. Просто – люди йшли й голосували. Ніхто не платив їм за це гроші. Ніхто. Але бачте, нинішня влада говорить, що все це робиться тільки за них, і вперше.

    А в 1994 році також люди просто йшли і голосували?

    Голосували. Принаймні я не подавав в суд на Кучму, Кучма не подавав в суд на мене, тому що для цього не було ніяких підстав. Ми розуміли, що вибори були дострокові. Я сам на них пішов, для того щоб показати, що і у нас в країні може бути демократія. Так воно і сталося. А після цього вже не було нічого, все було по іншому.

    Думаю, і ці вибори не будуть демократичними. До речі, вже зараз є підстави про це говорити. Тому що, вилучаються зі списків виборців цілі вулиці і квартали, змінюють прізвища людей без їх відома. Це ж все робиться свідомо.

    Банальне запитання, чи пройдете ви у Верховну Раду?

    Вірю.
    Навіть, не зважаючи на соціологічні опитування, які не залишають шансів вашому блоку?
    Соціологічні опитування всі куплені і продані.

    А ви не проводили власних зрізів громадської думки?

    Ми проводили їх по областях. У нас нормальні рейтинги, достатні для того, щоб пройти в парламент.
    З ким ви плануєте об’єднуватися в новому парламенті?

    Я думаю, якщо на виборах переможе опозиція, то вона в будь-якому випадку створить коаліцію. Зараз можна мати сумніви, чи створить „помаранчевий” табір коаліцію, тому що Юлія Тимошенко піде в коаліцію лише за однією умовою – вона прем’єр. А чи погодяться на це її колеги, я не знаю.

    У нас таких амбіцій не має, тому що ми знаємо, якщо не буде створена коаліція і не буде сформований новий уряд, то України потрапить в смугу безвладдя, аж до жовтня 2009 року. Це все означає, що всі ті плани, всі напрацювання, просто розваляться, розсиплються як пісок. Це для нас є неприйнятним.

    Ви ще не проводили ніяких консультацій з можливим учасниками опозиційної коаліції?
    Ні, ми нічого не проводили. Вважаємо, що за тиждень до виборів це вже недоречно. Очевидно, що переговорний процес, дискусії, обговорення будуть вже після виборів.
    Якщо переможе опозиція, це не поверне нас в 2001 рік, в рік шаленого протистояння опозиційного парламента і Президента?

    Тоді Президент мав інші повноваження. А зараз, якщо переможе опозиція, то Ющенко буде в іншому становищі, ніж в 2001 році Кучма. Держава стає парламентсько-президентською, центр політичного та економічного життя переміщається в парламент і в коаліційний уряд. Президент вже має другорядну роль в цих процесах. Тому якогось серйозного протистояння і бути не може. Президент буде виконувати ті повноваження, які йому виписані в новій Конституції.

    Відійдемо трохи від виборів. Леонід Макарович, ваша політична сила постійно критикує Президента та прем’єр-міністра Єханурова за всі економічні та політичні негаразди. При цьому ви досить часто забуваєте, або не хочете згадувати, що 8 місяців минулого року урядом керувала Юлія Тимошенко. Чому це так?

    Ми критикуємо стан справ. Ми не кажемо, що до всіх негараздів причетний уряд Єханурова. Ми кажемо, що за рік темпи виробництва скоротилися в 5 разів. І ми не кажемо, що в цьому винен Єхануров, або Тимошенко. Ми кажемо, що винна нова влада. Ми в даному разі ніяк не пом’якшуємо ситуацію для Юлії Володимирівни. Президент сформував два уряди і саме вони привели нас до такої ситуації.

    Взагалі, як ви ставитеся до Віктора Ющенка як до політика?

    Відверто скажу, що від Віктора Андрійовича я чекав більш послідовного демократичного руху. Я вважав, що він все-таки зуміє сформувати владу не за принципом помаранчевого кольору, а за принципом професіоналізму. Він цього не зробив.

    Я вважав, що він свої слова буде виконувати. Скажімо, маю на увазі його обіцянку розмежування до сьомого коліна бізнесу і влади. Я думав, що він це зробить. Для цього ж не потрібно якихось надзусиль. Він цього не захотів робити.

    Я думав, що він дійсно буде суворо дотримуватись Конституції та законів. А він взагалі їх нехтує. Ось тому я неймовірно розчарований. Я не хотів свого часу так різко критикувати Віктора Андрійовича, адже це Президент, це складна президентська місія, потрібен час, для того, щоб Президент опанував владою. Але я бачу, що тут справа не в часі, а справа в тому курсі, який визначив Ющенко.

    Ви маєте на увазі його євроатлантичні інтеграційні устремління?

    Так. Згадайте, він під час своєї передвиборної кампанії не казав, що збирається в НАТО. А зараз він вже підписав документи про переговорний процес, виділив кошти для вступу до НАТО, взагалі не питаючи людей. А йдеться ж про зміну політичного курсу. Не можна ж до цього так легковажно ставитися.

    Але ж в цьому є свій позитив. Україна визначиться зі своїм стратегічним напрямком. А то, при Кучмі було так, що сьогодні ми з НАТО, а завтра - в ЄЕП/

    Я ж не говорю, що Президент Кучма був кращий від Ющенка. Ви можете мені дорікнути про мій політичний курс, а не про політичний курс Кучми. Я не брав участі в формуванні політичного курсу Кучми.

    Я, наприклад, пропоную, щоб новий парламент негайно ухвалив основи внутрішньої та зовнішньої політики, як це визначено самою Конституцією. У нас з 1996 року такого документу немає. Парламент просто його не приймав. Ось тому, кожен Президент, кожен уряд на свій розсуд бавиться у політику.

    Але ж ви депутат вже 8 років, чому тоді не пропонували ухвалити цей закон?

    Намагалися, вносили. Але, не проголосували, тому що не було більшості. А тепер більшість буде, бо без неї не буде і парламенту.

    А якщо все-таки більшість не буде створена, що тоді?

    В політиці щось стверджувати напевно не можна. Але хто на себе зараз візьме сміливість розпустити парламент? Що, наступні вибори будуть кращі? Або, чи той же Ющенко може сподіватися, що в повторному голосуванні після такого конфлікту вони візьмуть більше голосів? Я думаю, що навіть менше, тому що люди побачать, хто на справді що хоче.
    Можливо це буде вигідно опозиції?

    Отож. Так що, їм потрібно дуже гарно подумати, перш як не підписувати коаліційні документи.
    А от як виставитеся до Віктора Андрійовича як до людини?

    к до людини я до нього ставлюсь нормально. Я знаю, що він має чисто людські захоплення: бджоли, археологія, історія. Він любить це. До того ж – він сімейна людина, родинна. Тому як до людини в мене не має до нього жодних претензій. А от, якщо мова йде про політику, про нього, як про державника, то тут зовсім інша справа. Будь-яка найкраща людина в сімейному житті, і яка не може навести ладу в державі, має займатися своєю родиною, і відійти від керівництва державою.

    Розкажіть трохи про ваші захоплення?

    Я захоплююсь шахами, тваринами, люблю читати, та спостерігати. Для мене передачі „В світі тварин”, „Планета тварин” – це найкращі програми, за якими я постійно слідкую. Інколи я беру участь і в полюванні, але скоріше як спостерігач.

    З ким граєте в шахи? З друзями

    З комп’ютером граю. Зараз дуже важко знайти вільну хвилину часу. Щоб спілкуватися з друзями потрібно мати велику силу волі, більше часу для власного життя і спілкування. В мене все буквально розписано. Зранку і до ночі, якщо в мене трапляється вільна година для можливості відпочити, то я сідаю за комп’ютер і граю з ним в шахи.
    Де взагалі любите відпочивати?

    На вулиці, на природі. Я живу за містом, і там в мене є можливість поспілкуватися з природою. Кожен ранок виходжу, купую насіння на ринку, годую синичок, купую сало, і годую ним сойок, дятлів. Вони до мене прилітають, і навіть вже пізнають мій одяг, на плече сідають.

    А за кордоном відпочиваєте?

    Відпочиваю, але останнім часом дуже мало. В минулому році я лікувався в Словенії, там мені сказали, що дуже добра вода. А де буду відпочивати в цьому році ще не знаю.

    «Фраза»

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.