• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вибори відбулися демократично, вільно і прозоро ?

    Опубликовано: 2006-03-28 16:49:00

    Вибори народних депутатів України та депутатів місцевих органів влади 26 березня 2006 року за попередніми висновками закордонних спостерігачів відбулися демократично, вільно і прозоро.

    Таку оцінку виборам дала більшість представників іноземних держав та міжнародних організацій, спостерігачі від яких були зареєстровані ЦВК для участі у спостереженні за виборами, на зустрічі з членами Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань моніторингу виборчого законодавства.

    Ділячись своїми враженнями від організації і проведення виборчої кампанії, спостерігачі звернули увагу на низку виявлених недоліків: помилки і неточності у списках виборців, черги на виборчих дільницях, фінансування виборчого процесу, відсутність чіткої організації у роботі виборчих комісій.

    Спостерігачі також критично відзначили внесені зміни до виборчого законодавства, які ускладнили проведення виборів та заважали виборцям швидко зорієнтуватись під час голосування.

    Спостерігачі також вважають, що відповідальність за проведення виборів нарівні з владою мають нести і політичні партії, які не забезпечили участь своїх представників у виборчих комісіях.

    Співголова Тимчасової спеціальної комісії Ігор Юхновський погодився з висновками спостерігачів, наголосивши: "Суттєва вина лежить на виконавчій владі, яка не організувала проведення виборів, складання списків виборців, комплектацію виборчих комісій. Багато формальних обмежень призвели до того, що значна частина виборців не мала можливості взяти участь у виборах".

    І.Юхновський вважає, що загалом вибори були демократичними. "Але демократія означає дві речі: свободу особи і рівновагу суспільства. Свободу особи влада зуміла забезпечити. Рівновагу суспільства влада не зуміла забезпечити на цих виборах", - зазначив Співголова Тимчасової спеціальної комісії.

    І.Юхновський також вважає, що до законодавства необхідно вносити зміни стосовно збільшення прохідного бар\'єру для політичних партій і блоків.

    Другий співголова Тимчасової спеціальної комісії Георгій Крючков зауважив, що ще рано робити остаточні висновки щодо демократичності проведених виборів. "Ваші враження співпадають з нашим баченням виборів. Відзначені всі больові точки цих виборів. Ми повинні самокритично сказати: Верховна Рада має взяти на себе відповідальність за проведення виборів. Намагання все деталізувати у законодавстві призвело до того, що це тягарем лягло на виборців", - зазначив Г.Крючков.

    Співголова Тимчасової спеціальної комісії підтримав пропозиції стосовно вдосконалення виборчого законодавства, спрямовані на усунення виявлених недоліків.

    Іноземні спостерігачі направили Тимчасовій спеціальній комісії рекомендації щодо: розведення у часі виборів до Верховної Ради України та місцевих виборів; створення єдиного реєстру виборців; зменшення кількості виборців на виборчих дільницях (це дозволить позбутися черг у ході голосування); зменшення складу виборчих комісій тощо.

    На закінчення зустрічі співголова Тимчасової спеціальної комісії Ігор Юхновський подякував спостерігачам за висловлені зауваження і рекомендації, які будуть використані при підготовці звіту Комісії. І.Юхновський повідомив, що Тимчасова спеціальна комісія оприлюднить свої висновки і пропозиції на пленарному засіданні 4 квітня.

    "ВРУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.