• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ДСБЕЗ виявлили злочини на об’єктах вугільної промисловості

    Опубликовано: 2006-03-31 12:51:00

    З початку року працівниками ДДСБЕЗ виявлено 182 корисливих злочини на об’єктах вугільної промисловості,у тому числі 173 тяжких та особливо тяжких, 69 злочинів у сфері службової діяльності, з яких 5 фактів хабарництва. Викрито 74 злочини, пов\'язаних із привласненням та розтратою, з них 9-у великих і особливо великих розмірах. Закінчено розслідуванням 56 кримінальних справ. До відповідальності притягнуто 28 осіб, у тому числі 6 керівників різного рівня. Сума збитків за викритими злочинами становить понад 133,3 млн. грн., з яких 72,3 млн. грн. вже відшкодовано у процесі дослідчих перевірок і слідства.

    Серед «найпопулярнніших» злочинів - розкрадання посадовими особами майна, продукції та бюджетних коштів, виділених на фінансування підприємств вугільної промисловості за бюджетними програмами з реструктуризації та на створення нових робочих місць.

    Приміром, на Донеччині у місті Кіровське порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, відносно посадових осіб акціонерного товариства. Вони, зловживаючи службовим становищем, будучи кредитором збанкрутілого ВАТ з сумою вимог понад 2,8 млн. грн., з метою набуття основного права голосу у комітеті кредиторів боржника за рахунок придбання права вимог боргу інших кредиторів шахти, сфальсифікували протокол комітету кредиторів щодо складання мирової угоди між боржником та кредиторами. За умовами цієї угоди всі активи вугледобувного підприємства вартістю 28,5 млн. грн. перейшли у власність акціонерного товариства в рахунок погашення останнім заборгованості шахти на загальну суму 36 млн. грн. Згодом посадові особи AT продали технологічний комплекс шахти підконтрольній комерційній структурі та отримали в якості сплати незабезпечені активами векселі останньої зі строком погашення у 2033 році. Вказані дії призвели до незаконного заволодіння державним майном шахти вартістю 20,7 млн. грн.

    У місті Шахтарськ Донецької області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 219 КК України, відносно засновників ТОВ, які з метою викупу активів товариства за найменшою ціною, шляхом укладання невигідних угод та відволікання коштів підприємства, призвели до банкрутства підприємства. Своїми діями правопорушники завдали збитків кредиторам зазначеного підприємства на суму понад 7,8 млн. грн.

    У Луганській області порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, відносно посадових осіб ТОВ. Вони, уклавши договір з державним підприємством, зобов\'язалися отримати борг ВАТ у сумі 30 млн. грн. за вугілля, яке раніше було поставлено підприємством товариству. Посадові особи ТОВ шляхом шахрайства та підробки документів уклали додаткову угоду, за якою отримали в повному обсязі борг та спрямували його не на державне підприємство, а на інші підприємства, чим завдали збитків державному підприємству в розмірі ЗО млн. грн.

    У Дніпропетровській області порушено кримінальну справу за ознаками ч. З ст. 368 КК України стосовно одного із керівників державного підприємства, якого було затримано "на гарячому" під час отримання хабара в розмірі 446 тис. гривень від начальника служби безпеки ТОВ за своєчасне та повиє перерахування частки бюджетних коштів за раніш укладеним контрактом на виконання будівельних робіт. Як встановлено слідством, загальна сума хабара, яку вимагав правопорушник у посадових осіб ТОВ перевищує 3 млн. грн.

    На Львівщині притягуються до кримінальної відповідальності посадові особи шахти, які безпідставно перерахували кошти в сумі майже 1,5 млн. грн. на ВАТ, які в подальшому привласнили.

    На Луганщині порушено кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України відносно посадових осіб ТОВ, які надали у використання декількох шахтоуправлінь канали місцевого та міжміського зв\'язку та, зловживаючи службовим становищем, необґрунтовано завищували тарифи оплати за телефонні послуги, чим завдали збитків зазначеним підприємствам на загальну суму 1,8 млн. грн.

    У Запорізькій області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 233, ч. З ст. 365 КК України відносно посадових осіб, які здійснили незаконну приватизацію державного майна заводу (корпусу цеху) вартістю 4 млн. 774 тис. грн., який відноситься до складу стратегічно важливих державних підприємств України.

    Заходи міліції щодо попередження та викриття злочинів на об’єктах вугільної промисловості тривають.

    "ДЗГ МВС України"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.