• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ярослав Давидович: У своїй біографії я нічого не приховував, і моє "славне комуністичне минуле"

    Опубликовано: 2005-10-24 10:37:00
    Председатель Центральной избирательной комиссии в ходе онлайн-конференции, сообщил, что в ходе предстоящих парламентских выборов ЦИК будет способна «дать оценку всем фальсификаторам, которые не сделают выводов по предыдущей избирательной компании и решаться на противоправные действия».
     
    Кроме того, отвечая на вопросы читателей, Давидович сообщил, что вопросами фальсификаций на прошлых президентских выборах на сегодняшний день занимаются правоохранительные органы. По их информации, возбуждено более 5 тыс. уголовных дел, а часть их уже была передана в суд и рассмотрена ими.
     
    К уголовной ответственности, сообщил глава ЦИК, за участие в фальсификации выборов, привлечены, в основном, члены участковых и территориальных комиссий, а также избиратели, которые за определенную сумму голосовали несколько раз.
     
    Недавно в прямом эфире на нашем областном телевидении прозвучала мысль из уст лидера одной из областных партийных организаций о том, что новая власть настолько слаба, что фальсификаций выборов не стоит и опасаться. Как вы это прокомментируете.
     
    Ярослав Давидович: Не знаю, чи слабка, чи сильна у вас там нова влада, як звучить у запитанні, але Центральна виборча комісія здатна буде дати оцінку усім фальсифікаторам, які не зроблять висновків з попередньої виборчої кампаніїта насміляться на протиправні дії.
     
    Вы верите сами в то, что был транзитный сервер и что была возможность фальсификации выборов непосредственно в ЦИК ? Уверены ли вы, что «ПРОЗОРА и ЧЕСНА ВЛАДА» не сфальсифицирует парламентские выборы и что делается для предотвращения искушения?
     
    Ярослав Давидович: Поки не буде завершено розслідування кримінальної справи навколо транзитного сервера і допоки суд не дасть відповідної оцінки, транзитний сервер у мене асоціюється із "летючим голландцем". Що стосується фальсифікації виборів безпосередньо в Центральній виборчій комісії, то електронна інформаційно-аналітична система "Вибори" надійно захищена від несанкціонованого доступу осіб, які безпосередньо з нею не працювали.З нею працювала лише обмежена кількість працівників, дії яких сьогодні перевіряються правоохоронними органами.
     
    Можу сказати, що в третьому турі голосування таких проблем, як фальсифікація на рівні системи "Вибори" та інші порушення, на порядку денному не стояло. Гарантую, що не буде цього і в перспективі. Що стосується вашого запитання, "чи прозора і чесна влада не сфальсифікує парламентські вибори", то можу вас запевнити, що у влади вистачить порядності не втручатися у виборчий процес і вона буде послідовною у своїх діях. Принаймні на сьогодні у мене немає підстав сумніватися в цьому.
     
    Натомість від влади хотілося б, щоб вона забезпечила виконання наданих їй законом повноважень щодо матеріально-технічного забезпечення майбутньої виборчої кампанії, своєчасно надала необхідні кошти, а їх потрібно немало - 555 млн. грн. на парламентські вибори та 160 млн. грн. субвенцій з Державного бюджету України - на місцеві.
     
    Уважаемый господин Давыдович!

    Что предпринимает ЦИК для улучшения ситуации со списками избирателей на парламентских выборах?
     
    Будет ли создан единый реестр избирателей, о котором так много говорил ваш предшественник?
     
    Ярослав Давидович: Проаналізувавши досвід виборчої кампанії 2004 року по виборах Президента України, саме Центральна виборча комісія була ініціатором внесення змін до Закону "Про вибори народних депутатів України" у липні 2005 року у частині складання списків виборців, і запропоновані зміни суттєво змінили порядок складання списків виборців і їх уточнення. Я хочу наголосити, що списки виборців складають органи місцевої влади та самоврядування і саме вони несуть відповідальність за їх якість,а Центральна виборча комісія, відповідно до Закону про вибори народних депутатів України затверджує необхідні документи, зокрема форми, порядок складання, та надає методичну допомогу, одночасно з Кабінетом Міністрів України, здійснюючи державний контроль за процесом цієї роботи.
     
    Одночасно Центральна виборча комісія виступила ініціатором поліпшення технічного забезпечення процесу складання списків виборців і отримала технічну допомогу від ОБСЄ на суму 2 млн. 240 тис. Євро у вигляді електронної техніки, зокрема комп'ютерів, принтерів, серверів та іншого обладнання, необхідного для складання списків виборців і автоматизації цього процесу. Щодо реєстру виборців, то Центральна виборча комісія працює над цим питанням ще з 1998 року.
     
    Відсутність законодавчої бази, зокрема реєстру фізичних осіб в Україні, а також Закону про реєстр виборців, стримує цей процес. Однак, ми сподіваємось, що все ж таки Верховна Рада мабуть уже нового скликання забезпечить необхідну законодавчу базу і реєстр виборців в Україні буде створений.
     
    Скажите пожалуйста, как обстоят дела с фальсификациями выборов Президента? Установлено ли наличие известного сервера?.. Почему, по-вашему, не наказаны виновные до сих пор? Почему Ваш предшественник, обвиненный во всех тяжких, не на нарах?!
     
    Ярослав Давидович: Питаннями щодо фальсифікацій на минулих президентських виборах на сьогодні займаються правоохоронні органи, зокрема прокуратури, внутрішніх справ та Служби безпеки України.За їх інформацією, відкрито понад 5 тис. кримінальних справ. Частина з них передана і розглянута в судах. До кримінальної відповідальності притягнуто в основному членів дільничних та територіальних комісій, які допускали фальсифікації при організації голосування, а такожвиборців, які за певну винагороду проголосували декілька разів.
     
    Щодо притягнення до відповідальності організаторів цих безчинств, у мене інформації, на жаль, немає. Можливо, її з часом нададуть правоохоронні органи. Я теж підтримую позицію, що розслідування по справах зловживань на минулих президентських виборах повинно бути системним, і до відповідальності повинні бути притягнуті всі винні, а не відігратися на рядових виконавцях.
     
    Що стосується сумнозвісного сервера -чи це в Центральній виборчій комісії, чи якогось транзитного, то, наскільки мені відомо, Генеральна прокуратура України повернула справу на дорозслідування Службі безпеки України. Почекаємо на результати.
     
    Ярослав Васильевич, есть ли у Вас внуки. Если да, то учавствуете ли Вы в их воспитании? Как расслабляетесь после рабочего дня? Спасибо.
     
    Ярослав Давидович: Онуків, на жаль, у мене поки що немає. Якщо будуть, то, безперечно, буду брати участь у їх вихованні. Зранку і ввечорі я здійснюю пішохідні прогулянки лісом за будь-якої погоди.
     
    Ярослав Васильевич! Каково быть охраняемым человеком? Не мешает постоянное присутствие охраны?
     
    Ярослав Давидович:Здійснення охорони працівниками Державної служби охорони є настільки коректним, що я її практично не відчуваю. Хоча я прекрасно розумію, що охорона - це не панацея від непередбачених ситуацій.У своїх діях я не бачу чогось такого, щоб це спричиняло здійснення додаткової охорони. Але це робиться поза моїм бажанням і відповідно до закону. Однак, згоду на здійснення охорони я дав і розцінюю це як нормальну процедуру.
     
    Ярослав Васильевич! Можно сказать, что вы очень открыты для прессы. Гораздо больше, чем, к примеру, господин Кивалов. Вы не боитесь, что ближе к выборам и на самих выборах это может сыграть вам не на руку? Навредить? Или вы просто не выдержите такого ритма работы с журналистами? Или все же надеетесь работать с прессой, как сейчас?
     
    Ярослав Давидович: Я завжди був, є і буду відкритий для преси, мені немає чого приховувати від неї. Навпаки, я свої дії звіряю з оцінками представників засобів масової інформації. Принаймні, майже рік я очолюю Центральну виборчу комісію, і негативу на свою адресу ще не чув або майже нечув. Вдячний за об'єктивність. Обіцяю зі свого боку адекватні дії, особливо при застосуванні Закону "Про вибори народних депутатів України", що так хвилює сьогодні представників ЗМІ. А щодо ритму роботи, то я побажаю журналістам, щоб вони витримали такий ритм спілкування зі мною, а не навпаки.
     
    Уважаемый Ярослав Васильевич! На сегодняшний день по Киеву развешено огромное количество рекламных плакатов той или иной партии… Является ли это нарушением избирательного законодательства, ведь предвыборная кампания еще официально не началась?
     
    Если это нарушение, то какие меры намерена предпринимать ЦИК в отношении нарушителей закона?
     
    Ярослав Давидович:Колись я вже говорив, що партійна психологічна війна триває вжедавно, і з кожним днем вона загострюється. Але в цьому немає абсолютно нічого спільного із виборчим процесом, який в Україні ще не розпочався. А немає виборчого процесу - немає і виборчої агітації. Отже, Центральній виборчій комісії немає ще чого оцінювати. Не сумнівайтеся - розпочнеться виборчий процес, тоді ми будемо давати належну оцінку всім політичним силам, які будуть виходити за межі правового поля.
     
    Скажите, а кроме партийно-комсомольской работы была ли работа по специальности и за какие заслуги вы удостоены званий и наград? Спасибо.
     
    Ярослав Давидович: З 1979 по 1996 рік, тобто близько 17 років я працював в місцевих органах державної влади, здійснюючи, в тому числі, і функції правового регулювання. До речі, я закінчив юридичний факультет саме за фахом "радянське будівництво", де готували фахівців для роботи в органах виконавчої влади. Колегивважали і вважають, що я був непоганим фахівцем. Вісім років безперервної та інтенсивної роботи у Центральній виборчій комісії оцінені нинішнім і попереднім Президентами, і не мені сумніватися у їхній об'єктивності.
     
    Добрый день! Не боитесь ли претензий со стороны кандидатов на будущих выборах? А то ведь по примеру выборов президента, можно всё обжаловать в суде. Спасибо.
     
    Ярослав Давидович: Саме про демократичність виборів в Україні свідчить можливість суб'єктів виборчого процесу оскаржити в суді дії та бездіяльність організаторів виборів, в тому числі і Центральної виборчої комісії. Я та мої колеги глибоко поважаємо це право і не бачимо у цьому чогось надзвичайного. Однак, я хотів би нагадати, що у третьому турі голосування по виборах Президента України всі направлені до Верховного Суду України скарги на рішення Центральної виборчої комісії були залишені без задоволення, тобто всі рішення Комісії були визнані законними. І так ми будемо працювати й надалі.
     
    Уважаемый Ярослав Васильевич! Во время встречи представителей ведущих телеканалов Украины с председателем ВРУ Литвином, поднимался вопрос о несовершенстве нового избирательного законодательства и его чрезмерной строгости в отношении СМИ. Что на сегодняшний день делается для решения этой проблемы?
     
    Ярослав Давидович: Під час зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з представниками ЗМІ, в якій брав участь і я, дійсно порушувалося питання про надзвичайну суворість Законупо відношенню до ЗМІ. Але закон є законі його потрібно дотримуватися, а Центральній виборчій комісії - виконувати.
     
    Щодо пропозицій про внесення змін до цього Закону в частині лібералізації норм, які стосуються діяльності ЗМІ під час виборчого процесу, то це компетенція Верховної Ради України. Останнє слово, безперечно, за народними депутатами. Однак, з гіркого досвіду минулої виборчої кампанії повинні зробити висновки і самі засоби масової інформації, які тоді досить часто занадто вільно поводилися із законом, особливо в частині інформування населення про службову діяльність вищих посадових осіб держави, сподіваючись, що історія все спише.
     
    Добрый вечер! Ярослав,вот пишут в Вашей биографии "....Після служби у Збройних Силах працював на комсомольській роботі, згодом – інструктором, завідуючим організаційним відділом ...",а про славное коммунистическое прошлое умолчали.Как Вы думаете это специально?
     
    Дай Бог,чтобы Украину минула преемственность поколений,или Вы другого мнения? Спасибо.
     
    Ярослав Давидович: Шановний читач! У своїй біографії я нічого не приховував, і моє "славне комуністичне минуле" полягало у тому, що я з 1970 по 1991 рік перебував у лавах Комуністичної партії і не посипаю голову попелом з цього приводу, як це робить дехто. Це вже історія. А наступність поколінь, якщо вона дає хорошу школу життя і досвід - не така вже погана річ. Мудрий завжди щось хороше знайде у досвідіпопередників.
     
    Ув. Ярослав Васильевич! Возможно ли отстранение от участия в парламентских выборах - 2006 тех партий, представители которых нарушали общественный порядок в субботних событиях на Крещатике. Будет ли это правильным, по вашему мнению? Есть ли у ЦИК соответствующие полномочия?
     
    Ярослав Давидович:Законом "Про вибори народних депутатів України" чітко регламентовано можливість відмови у реєстрації політичним силам у майбутній виборчій кампанії. У цьому переліку немає норми, якаб давала право відмовити у реєстрації за порушення громадського порядку. Хоча, безперечно, події на Хрещатику минулої суботи, нікого не залишили байдужими. Ще не все в нашому суспільствіоднозначно. Ще, на жаль,не загоїлися ранинаших ветеранів, в тому числі і душевні. Ми ще не навчилися пробачати один одному. Але, без сумніву, настане час примирення.
     
    Ярослав Васильевич! Есть ли на сегодняшний день у парламента возможность исправить закон о выборах в местные органы власти, который Вы ранее критиковали? Не поздно ли на сегодняшний день его менять?
     
    Какие нормы этого закона наиболее нуждаются в изменениях?
     
    Ярослав Давидович:Закони про парламентські та про місцеві вибори були прийняті у відомому «пакеті» законів політичної реформи. Якщо у Закон про парламентські вибори вдалося внести суттєві зміни влітку 2005 року, то мабуть, подібні зміни слід терміново внести і доЗакону про місцеві вибори, насамперед,удосконаливши технологічні процедури проведення виборів. В першу чергу йдеться проскладання списків виборців, формування комісій, висування кандидатів,процедури виготовлення виборчих бюлетенів, підрахунку голосів та встановлення результатів виборів.
     
    А що стосується системи виборів (мажоритарна чи пропорційна), це залежатиме від політичної волі парламенту. Однак я вважаю, що у наших парламентарів вистачить розсудливості адекватно і критично оцінити ситуацію, що склалася навколо майбутньої виборчої кампанії до місцевих органів влади, і терміново розглянути законопроект, уже внесений до парламенту групою народних депутатів. До цього їх закликають не лише Центральна виборча комісія, а й практично всі представникимісцевих органів державної влади та самоврядування. В іншому випадку ми матимемо ситуацію 1998 року, коли остаточно Закон про вибори було прийнято уже під час виборчої кампанії, що вкрай негативно вплинуло на її результати. Та й у 2002 році місцеві вибори проводилися, на жаль, без оновленої законодавчої бази.
     
    Чи правда те, що Ківалов приватизивув групу Гринджоли?
     
    Ярослав Давидович: Це питання не до мене, а до нього. Я думаю, що відповідь на нього буде по-одеськи лаконічною.
     
    Ув. Ярослав Васильевич! Сегодня много пишут и говорят о продаже мест во фракциях. Есть ли, по вашей информации, этому подтверждение?
     
    Не знаете ли Вы, сколько стоит место во фракции? В состоянии ли ЦИК устранить коррупцию в этом вопросе?
     
    Ярослав Давидович: Не знаю. В торгах участі не брав і консультації з приводу вартості місця у списку не давав. Скільки коштуватиме місце в парламенті, достеменно знає голова Комітету виборців України пан Ігор Попов.
     
    Вы не жалеете, что согласились на эту работу?
     
     Не боитесь, что ваша репутация пострадает, как и репутация Кивалова? В конце концов, глава ЦИК все равно всегда для кого-то будет виноват...
    Спасибо.
     
    Ярослав Давидович: Мені, як юристу, виборами займатися було цікаво завжди. Принаймні 30 останніх років я брав участь в організації виборів до різних органів влади, в тому числі і в роки Незалежної України. Призначення в 1997 році до складу Центральної виборчої комісії вважав за велику честь і довіру до мене. Зрештою, за 8 років роботи вКомісії у непростих умовах я не дав підстав нікому сумніватися у моїй порядності і чесності.
     
    Я завжди був рівним по відношенню до представників політичних сил всього спектру.У мене є, було і буде кредо - не шкодити однім і не допомагати іншим. І моє майбутнє мене не лякає. Якщозрозумію, що не буде можливості чесно виконувати свої обов'язки, у мене вистачить сили волі самому залишити цю посаду. Принаймні, йти під свист і улюлюкання парламентуне буду.
     
    Учитывая, что членами партии НСНУ являются многие губернаторы, мэры и прочие облеченные государственными полномочиями лица, можно ли рассчитывать, что админресурс не будет задействован во время парламентских выборов?
     
    Ярослав Давидович: Безперечно, сьогодні в органах державної влади на всіх рівнях та в органах місцевого самоврядування працюють представники різних політичних сил, і тільки ідеаліст може бути впевнений, що вони не підтримуватимуть політичну силу, яку представляють. Тож, я бачу завданням Центральної виборчої комісії безкомпромісно давати оцінку тим, хто переступатиме межі дозволеного, незалежно від того, яку б політичну силу він не представляв. Сьогодні на вулиці 2005 рік і "політичні авторитети" уже не в моді.
     
    Ув. Ярослав Васильевич! Если я не ошибаюсь то вы полностью поддержали нашумевший закон который регламентирует процес освещения СМИ предвыборной компании и рекламирования ее участников. Нормы данного закона не оставляют СМИ выбора. Имеется в веду - выбор на освещение предвыборной компании вообще. Многие СМИ просто будут молчать. Мое мнение как потенциального изберателя, лучше какая-то информация чем отсутсвие таковой вообще.
     
    Ув. Ярослав Васильевич! Если я не ошибаюсь то вы полностью поддержали нашумевший закон который регламентирует процес освещения СМИ предвыборной компании и рекламирования ее участников. Нормы данного закона не оставляют СМИ выбора. Имеется в веду - выбор на освещение предвыборной компании вообще. Многие СМИ просто будут молчать. Мое мнение как потенциального изберателя, лучше какая-то информация чем отсутсвие таковой вообще.
     
    Вопрос: Вы не думаете, что этот закон нарушает права будущих изберетелей на информацию и ломает такой принцип как "свобода слова в Украине".
     
    Ярослав Давидович:На сьогодні чинною є норма Закону, яка регламентує процес висвітлення в ЗМІ передвиборчої компанії, і її Центральна виборча комісія змушена буде виконувати, а не оцінювати. Остання це справа, коли юрист замість виконання норм закону намагається їх оцінити. Я не бачу підстав для хвилювання в представників ЗМІ щодо необ'єктивного застосування цієї норми Комісією. Повірте, ми будемо діяти у межах виборчого законодавства. Зрештою, останнє слово залишатиметься за судом.
     
    Ярослав Васильевич, у вас есть домашние животные?

    С кем вы гуляете по лесу?
     
    Ярослав Давидович:У мене був хороший друг - собака породи ротвейлер, якого звати було Лінкольн. Нажаль, його забрала невиліковна хвороба. Зараз друзі подарували мені двомісячного лабродорчика і з ним ми незабаром будемо гуляти. Домашні тварини (хом'яки, морські свинки, пташки) у нас вдомане переводились ніколи.
     
    Господин Давидович! Вы уверены,что нарушения на прошлых выборах были только с одной стороны?
     
    И если Вы были в комиссии, то как транзитный сервер мог повлиять на ВАШ подсчет голосов по "мокрым печатям"?
     
    Ярослав Давидович: Інформація про порушення виборчого законодавства до Центральної виборчої комісії та нижчестоящих комісій, відповідних судів, надходить від суб'єктів виборчого процесу.Повинен сказати, що заяви та скарги на неправомірні дії надходили від обох сторін. Даючи оцінку порушенням закону після другого туру голосування, Верховний Суд України визнав їх системними і такими, що вплинули на результати виборів. А пригадайте скаргу до Верховного Суду України після третього туру голосування, де практично не було наведено жодних конкретних фактів порушення, і це суд оцінив. Зрештою, із 26 рішень Центральної виборчої комісії, які були оскаржені до Верховного суду України в третьому турі голосування, всі без винятку були залишені в силі.
     
    А що стосується впливу транзитного серверу на результати підрахунку голосів, то, наскільки мені відомо, йдеться не про викривлення результатів голосування, а про несвоєчасність надходження оперативної інформації. Як Вам відомо, у третьому турі голосування вона була узагальнена трохи більше як за добу, а не за 10, і отримана 100-відсотково, а розходження з протоколами з "мокрими печатками" складалопо кандидатах відповідно одну і дві тисячних відсотка. Думаю, що коментарі тут зайві.
     
    Шановний Ярославе Васильовичу! розкажіть, будь-ласка, трішки про свою сім"ю. Відомо, що Ваша донька Людмила закінчила Інститут міжнародних відносин. Серед випускників цього ВУЗу багато відомих політиків. чи хотіли б Ви щоб Ваша донька теж пішла в політику?
     
    Ярослав Давидович: Сім'я в мене як сім'я. Дружина - лікар, кандидат медичних наук. Вона викладає у Медичній академії післядипломної освіти імені І.Шупика. Старша донька, Наталя, теж лікар і теж кандидат меднаук, стажується в одному з університетів Канади і, сподіваюся, що скоро повернеться в Україну з поглибленими знаннями з ендокринології. А Людмила цього року закінчила Інститут міжнародних відносин, працює в Головному консульському управлінні МЗС, заочнонавчається в аспірантурі. Загалом, діти у мене хороші, та й дружина теж.
     
    Ярослав Давидович: Дякую всім за запитання, було цікаво спілкуватися. Запрошую всіх відвідувати наш сайт, і, звичайно ж, бути активними виборцями.
     
    До наступних зустрічей.
     

    «ForUm»

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.