• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Гра «перевір експерта»

    Опубликовано: 2005-10-26 16:20:00
    На той час, коли ЦДПЦ завершив своє опитування «Чи прийме Віктор Ющенко відставку Валентини Семенюк?», уже стало відомо, що президент відмовив голові Фонду держмайна у звільненні. Тим цікавіше буде дізнатися, хто з політологів кращий прогнозист.
    24 жовтня голова Фонду державного майна Валентина Семенюк, виконуючи рішення політради Соціалістичної партії України, подала у відставку. У зв‘язку з цим Центр досліджень політичних цінностей звернувся до політичних експертів із питанням: «Чи прийме Президент відставку Валентини Семенюк?»
     
    Дмитро Видрін (директор Європейського інституту інтеграцій та розвитку):
     
    «Думаю, процентов 90, что примет. Потому что они уже давно тяготились друг другом. Семенюк тяготилась либеральной идеологией Ющенко, а Президент тяготился социалистической и даже круто социалистической позицией Семенюк. Их союз был явно вынужденным, а неизбежность расставания была очевидна и одной, и другой стороне».
     
    Микола Михальченко (президент Української Академії політичних наук):
     
    «Швидше за все, прийме, тому що залишати людину, яка виконала волю партії, було б необережно. Партія може натиснути знову, і Президенту доведеться прийняти відставку вдруге. У цій ситуації краще піти назустріч пані Семенюк і прийняти її відставку».
     
    Віктор Небоженко (керівник соціологічної служби «Український барометр»):
     
    «Я думаю, что нет, потому что его очень устраивает амбивалентная, противоречивая позиция социалистов: с одной стороны, они за национализацию, с другой – активно включаются в коммерческую сторону приватизационного процесса, и это, конечно, делает их очень зависимыми от власти и ставит под сомнение их проценты на выборах».
     
    Олесь Доній (голова Центру досліджень політичних цінностей):
     
    «Навряд чи Президент може наважитися прийняти відставку Валентини Семенюк. У Ющенко щойно-щойно почала налагоджуватися внутрішньополітична ситуація, і підштовхувати соціалістів до опозиції було би вкрай необачно з його боку. Тому Ющенко мусить залишити Семенюк на посаді, і всі сили будуть задоволені: з одного боку, соціалісти продемонстрували свою принципову позицію щодо неприпустимості приватизації об'єктів стратегічного значення, з іншого боку, Ющенко таки заповнив (навіть з лишком) дірявий бюджет».
     
    Володимир Полохало (керівник проекту «Політична думка»):
     
    «Якщо це рішення Валентини Семенюк є рішенням справді політичної ради чи керівництва СПУ й воно диктується позицією соцпартії, то Ющенко не може не прийняти цю відставку, відповідно до чинного законодавства.
     
    Якщо це є спроба тиску чи блефу, чи піару, щоб зберегти обличчя партії, яка голосувала за постанову, спрямовану проти приватизації, тоді це все вирішується в той самий спосіб, як і з Романом Зваричем чи Романом Безсмертним – такі прецеденти вже були. Якщо це піар-хід (мається на увазі демонстрація електорату своєї «послідовної позиції»), то це невдалий, непродуктивний хід, що свідчить про слабкий репутаційний менеджмент Соціалістичної партії. Більшість громадян підтримує приватизацію «Криворіжсталі», тим більше з таким ефектним та ефективним результатом, що цілком закономірно підсилює підозри журналістів, експертів, громадян у певних залаштункових стосунках Соцпартії з представниками, скажімо так, «українського олігархату». У будь-якому випадку це не додасть до формування позитивного образу як лідера, так і всієї Соцпартії. Загалом, з точки зору виборчої кампанії це програшний хід».
     
    Вадим Карасьов (директор Інституту глобальних стратегій):
     
    «Дилемма – отставить Семенюк либо оставить – во многом будет решаться исходя из резонов Президента, Соцпартии и настойчивости Семенюк в желании реализовать свое право на отставку. Если посмотреть на резоны Президента, то они могут быть следующими.
     
    С одной стороны, Ющенко не заинтересован в отставке Семенюк, ибо и символически, и фактически это может быть проинтерпретировано как начало распада постреволюционной коалиции Президента и Социалистической партии Украины. В поисках новых факторов коалиционного строительства и усиления коалиционной емкости это был бы плохой сигнал как в сторону внутренней политики, так и в сторону заинтересованных зарубежных партнеров. Однако если учитывать, что политика Президента и правительства в области государственного имущества становится все более интенсивно приватизационной, то фактор социалистки Семенюк и позиции Соцпартии во главе Фонда госимущества может стать серьезным барьером для проведения последующих приватизационных конкурсов вокруг серьезных финансовых и промышленных активов.
     
    С другой стороны, интересны резоны социалистов относительно дилеммы «отставить – оставить». Социалисты уже показали свою принципиальную позицию вокруг повторной приватизации «Криворожстали», и на этом можно успокоиться, оставив Валентину Семенюк на одной из ключевых должностей в иерархии экономической власти Украины. Но если приватизационная активность правительства разыграется не на шутку и если последуют приватизационные сделки, сопровождающиеся скандалами, тогда социалистам выгодней будет все-таки оставить этот пост, несмотря на его влиятельность, и приобрести большую идеологическую чистоту в приватизационных процессах. От того, какие резоны возьмут верх, и зависит выбор между «оставить» и «отставить».
     
    POLITIKUMINFO
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.