• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Із чим приїхала Кондолізза Райс?

    Опубликовано: 2005-12-07 09:22:00
    Головний дипломат США - у Києві.
     
    Сьогодні до України прибуває державний секретар США Кондолізза Райс. Це перший візит настільки впливового представника американської адміністрації з часу помаранчевої революції. Обіцяного візиту Джорджа Буша до Києва поки що так і не відбулося. Під час перебування в українській столиці Райс збирається обговорити питання політичної й економічної співпраці, зокрема надання Україні з боку США статусу країни з ринковою економікою, вступ країни до СОТ, а також сприяння Штатів інтеграції України до Євросоюзу та НАТО. Про це вчора повідомив керівник прес-служби МЗС України Василь Філіпчук. Райс має зустрітися в Києві з Президентом Віктором Ющенком та прем'єр-міністром Юрієм Єхануровим. Чого чекати від цього візиту? За коментарем "День" звернувся до Євгена Камінського, доктора історичних наук, професора, завідувача відділу Інституту світової економіки й міжнародних відносин НАН України.
     
    - Це досить несподіване для багатьох включення України до переліку держав, які відвідує держсекретар США Кондолізза Райс у ході свого європейського турне. В оцінці мотивів цього візиту слід брати до уваги, що пані Райс стала главою зовнішньополітичного відомства єдиної глобальної держави після кількох років роботи на посаді помічника президента з питань національної безпеки. Тим більше, що раніше вона працювала на високих посадах в Об'єднаному комітеті начальників штабів збройних сил США, експертом із СРСР в адміністрації Джорджа Буша-старшого, але завжди була причетна до системи національної безпеки в адміністрації Білого дому.
     
    Райс не лише організовує дипломатичне забезпечення планам адміністрації Білого дому у світі, але й розробляє сама із колегами-експертами відповідні проекти програм і стратегії американської держави. Я вважаю, що ми маємо справу зі справді цілісним державним секретарем. Вона має власні погляди. Вона вміє жорстко й водночас гнучко відстоювати національні інтереси США. Треба також вважати, що, цілком імовірно, саме Кондолізза Райс стане суперницею іншої американки (маю на увазі дружину колишнього президента США Гіларі Клінтон) на наступних президентських виборах.
     
    Безумовно, своїм найважливішим творінням в часи перебування на двох посадах нинішньої американської адміністрації Кондолізза Райс вважає стратегію глобальної демократизації, до розробки якої вона мала безпосередню причетність. Увесь комплекс її дій (у тому числі й на ниві боротьби з міжнародним тероризмом) підпорядкований ідеї взаємозалежності міжнародної стабільності, тобто миру в світі, і суспільної демократії євро-американського зразка. Якщо Клінтон говорив, що демократії між собою не воюють, то вона намагається реалізовувати цю ідею на практиці.
     
    Демократична ідея бачиться нею вирішальною у ставленні до України, яку державний секретар США розглядає дуже важливим чинником у подальшому процесі розширення НАТО і за певних умов - ЄС. Під час помаранчевої революції, я переконаний, відомство Кондоліззи Райс жодним чином не втручалося у відносини між ключовими опонентами на президентських виборах в Україні. Вона щиро обстоювала ідею проведення прозорих, чесних і демократичних виборів на відміну від деяких інших наших стратегічних партнерів. На тлі недавнього найуспішнішого для нашої держави саміту Україна - ЄС приїзд Кондоліззи Райс до Києва це незаперечно черговий прояв лояльності США до нашої держави, щирої зацікавленості американського керівництва бачити Україну саме європейською державою, з відкритою ринковою економікою і суспільною демократією.
     
    Тут погляди й оцінки переважної більшості українців, якщо вони не кривлять душею, повністю збігаються з поглядами держсекретаря США. Із іншого боку держдепартамент на чолі з нею сьогодні щиро стурбований повідомленнями з України про падіння рейтингу Президента Віктора Ющенка і політичного блоку, який носить його ім'я. Тут теж є певні речі, які будуть обговорюватися, під час зустрічей з українськими керівниками.
     
    Якщо керуватися наявною інформацією, то Райс турбує особливо відставання України у здійснення ринкових реформ із справжнім гарантуванням верховенства права. Це питання також може обговорюватися. Тим більше держсекретар США усвідомлює, що розкол у помаранчевій команді може спричинити до реваншу політичних сил, які не бажають виведення національної економіки з тіні та остаточного розриву з недемократичним минулим. Як керівник держдепартаменту Райс, звичайно, пояснить причини перенесення візиту Джорджа Буша до України та обумовить нові терміни та програми такого візиту. Можна сподіватися, що в ході її зустрічей з керівництвом будуть уточнені змістовні і часові параметри одержання Україною вже від США статусу держави з ринковою економікою, початку конкретних перемовин про членство України в НАТО.
     
    І нарешті цілком імовірною є постановка питань із боку Райс про стан і перспективи української енергетичної системи, що Україну особливо турбує сьогодні. Зокрема, у формі оцінки реалізації положень енергетичного діалогу України і США. У цьому ж сенсі не слід забувати, що аверсне використання нафтопроводу Одеса - Броди є для США важливим елементом остаточного підтвердження обрання Україною європейського шляху розвитку.
     
    На мій погляд, для Райс помаранчева революція - не кінець, а початок української історії, поступу до ринкової економіки і суспільної демократії. У цьому сенсі її візит в Україну - це намір показати, в якому напрямі нам слід іти для реалізації європейського та євроатлантичного вибору, до якого прагнули учасники помаранчевої революції.
     
    Сергій Солодкий,  "День"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.