• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УНП ініціює референдум про відміну всіх видів недоторканості

    Опубликовано: 2005-12-12 11:25:00
    Про ініціативу УНП провести Всеукраїнський референдум щодо відміни недоторканості депутатів усіх рівнів повідомив 8 грудня під час прес-конференції в УНІАН лідер Української народної партії Юрій Костенко.
     
    «Проведення такого референдуму і законодавче врегулювання цього питання дозволить Президенту Ющенку виконати свої політичні зобов’язання перед українським суспільством щодо відділення бізнесу від влади і зменшити корумпованість влади», - зазначив лідер УНП. На його переконання, в Україні занадто багато «недоторканих», і це не лише депутати – існує також, скажімо, недоторканість президента та суддів.

    Юрій Костенко вважає, що на виборах-2006 привілей недоторканості привабить криміналітет до отримання статусу депутата місцевої ради, оскільки, фактично, ставить депутатів поза законом. “УНП вважає таку загрозу особливо серйозною напередодні виборів, коли в один день буде обрано 220 тисяч депутатів різних рівнів“, - наголосив Юрій Костенко.

    Він повідомив, що ініціатива проведення референдуму належить низовим організаціям УНП, а також повідомив, що протягом останніх двох місяців представники Української народної партії ряду місцевих рад – зокрема, на Полтавщині, Івано-Франківщині, Черкащині, фракція УНП у Київській міській раді, - добровільно відмовилися від депутатської недоторканості. У своїх заявах вони закликали колег у місцевих радах по всій Україні зробити такий же крок. Ними надіслано низку звернень до Президента, керівництва уряду та парламенту з вимогою скасувати депутатську недоторканість депутатів усіх рівнів в цілому. У цих зверненнях депутати місцевих рад від УНП наводили, зокрема, факти, коли прокуратура і суди припиняли розгляд справ, порушених проти керівників різних рівнів, які вчинили економічні злочини, не сплачують податки і заробітну плату своїм працівникам.

    Відповідаючи на запитання журналістів щодо “технічної“ сторони проведення такого референдуму, голова УНП пояснив: “Вимоги законодавства обумовлюють такі терміни: впродовж місяця проводитиметься робота щодо реєстрації ініціативних груп, і ця реєстрація відбуватиметься місцевими органами представницької влади. Далі ці групи будуть зареєстровані ЦВК і впродовж 3-х місяців зберуть не менш трьох мільйонів підписів. Після того вони будуть передані ЦВК, яка перевірятиме їх достовірність“.
     
    Далі, за словами Юрія Костенка, відповідно до існуючої процедури призначення Референдуму і відповідно до вимог законодавства, може бути призначено один Всеукраїнський Референдум, на якому будуть винесені питання, схвалені ВР. Бо саме парламент ухвалює варіант питання, яке виноситься на Всеукраїнський Референдум.

    “Ми проаналізували практику спроб вирішення цієї проблеми не тільки впродовж останніх років, а й починаючи з 1994–96 років, коли ініціювали у ВР зміни такого роду законодавства. Це є кроки до демократії і перемоги народовладдя. У Швейцарії, наприклад, референдумами ухвалюється більшість законів. Тому потрібно прагнути, щоб і в Україні народ отримував все більше повноважень для здійснення управління державою. Це є той принциповий шлях, який УНП торує в українській політиці“, - підкреслив Юрій Костенко. Він також зауважив, що донині немає нового Закону про Референдум, який би відповідав усім вимогам чинної Конституції, бо поки що Верховна Рада ухвалює і рішення щодо питання, і рішення щодо референдуму – проводити чи не проводити його, і рішення про те, чи вносити зміни до Конституції після проведення референдуму.

    Прогнозуючи, чи зможе парламент наступного скликання ухвалити Закон про відміну недоторканості, Юрій Костенко запропонував журналістам проаналізувати списки партій і блоків, які йдуть на наступні вибори. За його словами, у команди багатьох гравців “в першу чергу побігли олігархи, представники кланів, а не представники народу“. “Тож питання депутатської недоторканості – це, фактично, питання чистоти політичної влади, а відтак і якості, і здатності працювати не на власну кишеню, а на інтереси української держави, чим і повинна займатися влада“, - зазначив Юрій Костенко.
     
    "Сумщина політична"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.