• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Василь Горбаль: "Мова ультиматумів - це не мова переговорів"

    Опубликовано: 2005-12-13 14:50:00
    Василь Горбаль, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань бюджету.
     
    Стосовно теми, яку всі обговорюють у вихідні і зараз – це поїздка президента до Чорнобиля і ті його промови, які він там зробив. От Україна має намір будувати заводи з переробки відходів ядерних? На вашу думку, в цьому для пересічного громадянина більше плюсів чи мінусів?

    Досить часто в нас українські політики відповідають на питання досить неоднозначно і звичайна людина може не зрозуміти про що вони говорять, як відповідають. І чомусь ця звичка перекочувала в нас і до влади. Тому що зараз у владі дуже багато політиканів, коли дискутують на певні теми, і звичайні пересічні громадяни розуміють неоднозначно їх позицію. Так само і стосовно теми Чорнобиля. Оця дискусія в нас повинна бути абсолютно однозначна. Тому що позиція - що Україна ніколи не буде якимось могильником для Європи, і в цьому є позиція і нашої політичної партії.

    На вашу думку, якщо там побудують такий завод, Україна перетвориться на могильник?

    Рахувати все тільки з економічної вигоди. Я думаю, що в Україні є досить багато інших перспективних проектів, які будуть як стратегічними, так і вигідними. Якщо ми щось вкладаємо в поняття екології, і ця ностальгічна згадка про зелену Україну, то, звичайно, ми повинні цю тему раз і назавжди просто викреслити з дискусії, як такої.

    Ви заговорили про пташиний грип. Якщо взяти економічну точку зору, можна припустити, що таку глобальну РR-кампанію могли роздути самі фармацевтичні фірми?

    В минулому році, мені здається, була активна кампанія з приводу взагалі грипу людського, наскільки я знаю, досить великі залишки вакцини після того знищувались, тому що як такої епідемії великої грипу не було. Багато написано книжок як художніх, так і наукових з приводу існування фармацевтичної мафії взагалі в світі, я маю на увазі в такому не кримінологічному змісті цього слова. Тому у пташиному грипі можна і там знайти бізнесове підґрунтя цієї історії.

    Чи можуть деякі фармакологічні фірми вибити собі, таким чином, деякі дотації на вироблення вакцини від пташиного грипу?

    Впевнений, що запросто. Тим більше, що ця ситуація – привід для різних країн і, скажімо так, Україна не виключення, де би фармацевтичні фірми міжнародні могли б подібним чином діяти абсолютно. Дивлячись на вразливість деяких політиків, які люблять спричинити галас навколо будь-чого.

    Ще одне питання актуальне – газове. На вашу думку, відбудеться відключення газу в Україні з 1 грудня? Підніметься рука у Росії?

    По-перше, і технічно це неможливо, і подібного не буде. І взагалі, риторика з приводу того, що щось десь перекриють, як зі сторони фахівців і українських політиків, просто неприпустима. Переконаний, що треба просто сідати за стіл і по-справжньому домовлятися, а не говорити ультиматумами. Тому що, звичайно, з однієї сторони ультиматум тягне за собою ультиматум з іншої сторони. Мова ультиматумів - це не мова переговорів.

    Тоді Україна говорить, що візьме більшу плату за паркову Чорноморського флоту. Тому, ще говорить, що можливий допуск американських фахівців на українські радіолокаційні станції в Севастополі і Мукачеві. Тобто одні – один аргумент, інші – другий і так далі

    Переконаний, що російська влада не буде звертати увагу на будь-які вислови, які говорять деякі просто депутати, яких можна назвати провладними. Але на те, що говорять представники влади, звичайно, буде звертати увагу і адекватно буде реагувати. Зрозуміла річ. І впевнений, що представники нашої влади повинні це розуміти. А також ті люди, які наділені певними повноваженнями до проведення переговорів з російською стороною.

    Якщо подивитись з позиції росіян, чому Москва повинна робити знижки для українців?

    Звичайно, ми багато говоримо про теплі історичні відносини з Російською Федерацією. Але в цьому році ми почали більше говорити про прагматичний зміст цих відносин. Що ми зі своєї сторони будемо за прагматичну сторону. І тому зрозуміло, що і Росія підняла зі своєї сторони розмову про прагматичну сторону цих відносин. Тобто, ми підсвідомо самі привели до цієї ситуації. І подекуди, почавши підсвідомо цю тему, привели свідомо до приведення цих переговорів в певний тупик. Але впевнений, що до кінця року буде все-таки знайдений якийсь вихід з цієї ситуації.

    Якщо є конфлікт між двома державами, можуть зростати націоналістичні настрої?

    Переконаний. І вже в стінах Верховної Ради, вже такі заклики звучать, що, наприклад, нам навіть вигідно, що Росія таке зробить. Ми тоді будемо в усіх бідах і негараздах ще раз клеймити Росію і ще раз констатувати, що будь-яким силам, які говорять за прагматичні і добрі відносини з Російською Федерацією не має місця на території України. Можливо, і це вже лунає.

    Економічний бік. Чим це загрожує нашим вітчизняним підприємствам?

    Враховуючи те, що в багатьох підприємствах газова складова досить висока у собівартості продукції, у першу чергу йде мова про хімію, металургію, звичайно, хлібопекарська справа не обходиться без використання газу, то ми можемо говорити про вплив на кінцеву вартість цієї продукції. Це не буде стосуватися побутового газу, газу можливо для громадян. Впевнений, що «Нафтогаз» вирівняє ці ціни, і, тобто, вони не будуть значно підвищені, а для промислових підприємств почнуться проблеми. Я знаю, що на січень місяць підприємства підписують газ за більш вищою ціною і вона значно вища ніж була в листопаді місяці.

    А такий варіант: Україною йде транзитний газ в інші країни. Чи можливий варіант відбирання Україною газу, так би мовити, для своїх потреб з цього транзиту?

    В нас десь 1999-2000 рік були подібні обвинувачення українську сторону, і, звичайно, були подібні випадки, які, звичайно, українською стороною не визнавались. Але подібні претензії звучали з російської сторони. Я переконаний, що нам потрібно зробити все, щоб не допустити подібної взагалі появи, або сумнівів щодо російської сторони, що таке може прозвучати і відбутися на Україні. Чому? Тому що це підривання взагалі України як сторони в торговельно-економічних відносинах. Ми в цьому не зацікавлені. Якщо хтось в «Нафтогазі» виношує такі плани, це абсолютно хибні плани і не професійні плани.

    На вашу думку, принесе приїзд Мельниченка і Єльяшкевича якісь зміни у виборчий процес?

    Мені також було цікаво. Я також з цікавістю чекав на появу цієї людини, коли широко анонсувався приїзд його, зустріч в аеропорту і так далі. Після цього йшла певна поява на деяких телеканалах. Нічого нового не було сказано. І взагалі склалось таке враження, що все це, якась мильна бульбашка, яка лопнула разом з його приїздом.

    Ну, а владі щось має бути, чи на цьому все закінчиться?

    Думаю, далі будуть ще якісь спроби перед виборами, ще якась певна риторика. З огляду на те, що зараз говорить пан Мельниченко, нічого цікавого і нового він вже не розказує. Абсолютно.

    А от оця версія про замах на Литвина. Це може бути правдою? Чи це теж нюанс передвиборчої боротьби?

    Я не володію цією інформацією, але переконаний, якщо цю інформацію поширює сам спікер, напевно, він уважно до своїх слів ставиться.

    Джерело, близьке до спецслужб, говорить, що на нього готується замах

    Ну, думаю, що такі особи як голова держави, голова Верховної Ради повинні бути обережні до своїх слів. Якщо він таке говорить – думаю, що в нього є підстави таке говорити. Інакше я якусь також певну довіру до нього особисто як народний депутат можу загубити.
     
    "НТН" 
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.