• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Плачков: "Газові" переговори в Москві пройшли продуктивно

    Опубликовано: 2005-12-13 16:57:00

    Міністр палива і енергетики України Іван Плачков заявляє, що вчорашні "газові" переговори в Москві пройшли продуктивно.  Учора ввечері в Москві майже 4 години тривали закриті переговори І.Плачкова і міністра промисловості і енергетики Росії Віктора Христенка, на яких розглядалися всі питання взаємовідносин "Нафтогазу України" і "Газпрому".
     
    На запитання, як пройшли переговори, І.Плачков відповів, що переговори пройшли продуктивно. "Ми визначили, що експерти з української сторони ще попрацюють над пропозицією Росії про перехід на нові принципи взаємовідносин щодо етапів переговорів. І я думаю, що до нового року ми обов´язково знайдемо якусь спільну позицію, будуть підписані відповідний міжурядовий протокол, відповідні договори між НАК "Нафтогаз" і "Газпромом", - заявив І.Плачков.
     
    За його словами, "обидві сторони зацікавлені однаково, щоб домовленості були досягнуті".  "Я і мій колега продовжуватимемо і повністю закінчимо вирішення цих питань", - заявив І.Плачков. Водночас, експерти вважають, що припинення транзиту російського газу через територію України технологічно неможливе, пише сьогодні "КоммерсантЪ Україна". 
     
    Нагадуючи про вчорашні переговори І.Плачкова і В.Христенко, "КоммерсантЪ" повідомляє, що вчора, 12 грудня, в Кабінеті Міністрів України пройшла нарада, на якій представники Кабміну, Мінпаливенерго і НАК "Нафтогаз України" обговорили технологічну можливість припинення поставок російського природного газу в Україну. В ході наради співробітники дочірньої компанії НАК "Нафтогаз України" – "Укртрансгаз" – пояснили, що "Росія не має технологічної можливості для зниження транзиту природного газу до Європи через територію України".

    На думку представників "Укртрансгазу", фактично Росія опинилася перед вибором – або транспортувати природний газ за системою магістральних газопроводів через Україну, або "спалювати його на факелах біля родовищ". При цьому власних підземних сховищ газу, як і альтернативних газопроводів, ВАТ "Газпром" донині не має. "Позиція, яку висловили експерти на нараді, дозволить Івану Плачкову дуже жорстко відстоювати інтереси України на майбутніх переговорах і фактично диктувати Росії умови", – упевнений член комітету з ПЕК М.Рудьковський.
     
    Ще одна причина, через яку переговори обіцяють бути жорсткими, – невдача "Газпрому" в Туркменії. В ході вчорашніх зустрічі Президент Туркменії Сапармурат Ніязов відмовив голові правління ВАТ "Газпром" Олексію Міллеру в збереженні на 2006 рік ціни на газ в 44 долари за тисячу кубометрів. Як вже повідомлялося, С.Ніязов раніше заявив про підвищення в 2006 році ціни на газ до 60 доларів за тисячу кубометрів для всіх покупців.
     
    "З одного боку, підвищення ціни на туркменський газ для Росії означає її збільшення і для України, – говорить член парламентського комітету з ПЕК Олександр Гудима. – А з іншого – відмова Туркменбаші може погіршити його відносини з "Газпромом", і ми можемо цим скористатися. У будь-якому випадку майбутні переговори будуть дуже жорсткими, і жодна сторона не піде на поступки".
     
    Газета зазначає, що споживання природного газу в Україні становить 75 млрд. кубометрів на рік. Ще 6 млрд. кубометрів щорічно спрямовується на експорт. За даними Мінпаливенерго, цього року в Україні видобудуть близько 20 млрд. кубометрів газу, 38 млрд. кубометрів надійде з Туркменії. Умови транзиту російського газу були визначені в липні 2004 року. Згідно цими умовами, через територію України в Європу в 2005 році буде прокачано 112 млрд. кубометрів російського газу. Ставка за транзит газу становить 1,09 дол. за тисячу кубометрів на 100 км. В рахунок плати за транзит Росія поставляє Україні 23 млрд. кубометрів газу з розрахунку 50 дол. за тисячу кубометрів, завдяки яким Україна закриває газовий баланс.
     
    Як повідомлялось, Росія і Україна досі не підписали протокол на 2006 рік до міжурядової угоди, в якому щорічно визначається ціна поставок російського газу в Україну і ставка тарифу на транзит газу в європейські країни.
     
    Російська сторона пропонує Україні перейти на грошову форму розрахунків, при якій плата за транзитні послуги здійснюватиметься грошима. Відповідно, Україна також розраховуватиметься грошима за газ, який вона одержує зараз як плату за транзит. Запропонована Росією нова ціна - 160 дол. за 1 тис. кубометрів.

    "ProEUROPA"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.