• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прес - конференція Кірєєва

    Опубликовано: 2005-12-21 09:23:00

    На прес-конференції Голови Державної податкової адміністрації України Олександра Івановича Кірєєва, яка відбулася 19 грудня 2005 року за участі начальника управління по боротьбі з корупцією в органах ДПС Анатолія Васалатія та заступника директора Юридичного департаменту Людмили Ходос на тему „Корупція в органах ДПС. Принципи кадрової політики ДПС. Останні зміни”, йшла мова про результати роботи податкових органів в цьому напрямі.

    Голова ДПА повідомив про чотири головних завдання щодо боротьби з негативними явищами, які окреслив Президент України перед силовими відомствами. Зокрема, найголовніші – боротьба з корупцією, негативи, які є в адмініструванні акцизного збору та податку на додану вартість, недоліки в приватизації, що відбувалася в попередні роки. Тож одним з першочергових завдань, яке потрібно вирішити податковій службі України, є боротьба з корупцією в органах ДПС. І, за словами Олександра Кірєєва, ця робота в 2005 році значно активізувалася, про що свідчать конкретні результати.

    За 11 місяців поточного року регіональними підрозділами управління по боротьбі з корупцією в органах Державної податкової служби до органів прокуратури направлено 667 матеріалів для вирішення в порядку ст. 97 КПК України.

    Правоохоронними органами порушено 236 кримінальних справ стосовно посадових осіб органів ДПС, у тому числі за матеріалами підрозділів по боротьбі з корупцією ДПА України, – 148, за результатами розгляду яких засуджено 9 осіб.

    Правоохоронними органами стосовно працівників ОДПС складено 307 адміністративних протоколів про порушення вимог Закону України “Про боротьбу з корупцією”, у тому числі за матеріалами підрозділів по боротьбі з корупцією ДПА України, – 233, на підставі яких судами до адміністративної відповідальності притягнуто 168 службових осіб.

    Крім того, проведено більше трьох тисяч службових розслідувань та перевірок з питань дотримання законності в діяльності працівників податкової служби. За результатами перевірок до дисциплінарної відповідальності притягнуто майже півтори тисячі осіб, у тому числі 192 звільнено. З них 57 працівників податкової міліції.

    У результаті спільних зусиль виявлено збитків, нанесених державі, понад 2 млрд. гривень. Ще одним важливим напрямом роботи ДПА є вирішення кадрового питання. Виконуючи постанову Президента України про необхідність зміцнення керівного складу, був взятий курс на оновлення керівного складу органів ДПС. Так, за 11 місяців 2005 року до органів ДПС прийнято 380 працівників на керівні посади. При цьому управлінням по боротьбі з корупцією замінено 147 працівників. У багатьох областях повністю оновлено керівний склад податкових адміністрацій. При призначенні на посади спеціалістів та керівників у податкові органи враховуються, насамперед, їх професійні якості та досвід роботи за фахом. І як результат, за словами О. Кірєєва, податкова адміністрація за поточний рік забезпечила надходження до бюджету у 1,6 раза більше, ніж минулого року.

    Як уже повідомлялося в ЗМІ, Печерський районний суд міста Києва рішенням від 6 грудня цього року поновив Петра Мельника на посаді ректора Національної академії податкової служби. ДПА з цього приводу інформує.

    25 липня 2005 року наказом ДПА України 25.07.05 №286 та наказом ДПА України від 26.07.05 №291 Мельника П.В. звільнено з посади ректора Національної академії ДПС України на підставі ч.1 ст.39 Закону України від 17 січня 2002 року №2984-III “Про вищу освіту” за порушення Статуту Національної академії державної податкової служби України. У ході перевірки та службового розслідування встановлено неналежне виконання посадовими і службовими особами закладу освіти та недодержання вимог законодавства в частині законності: реалізації (дій, бездіяльності) функцій і повноважень ректором НАДПС України Мельником П.В.; правомірності відчуження майнових комплексів, транспортного засобу і використання транспорту; обґрунтованості використання основних засобів, що обліковуються на балансі Академії; дотримання керівництвом Академії і колишнім керівництвом ДПА України діючого законодавства щодо укладення контракту про призначення на посаду ректора НАДПС України між Мельником П.В. та ДПА України. В діяльності НАДПС України, в діях та бездіяльності безпосередньо ректора Академії Мельника П.В. виявлено численні порушення чинного законодавства України, Статуту Національної академії ДПС України.

    16 грудня 2005 року Державна податкова адміністрація України видала наказ про звільнення з посади ректора Національної академії державної податкової служби України Петра Володимировича Мельника за порушення Статуту Національної академії державної податкової служби України на підставі ч.1 ст.39 Закону України „Про вищу освіту”. Наказано управлінню по боротьбі з корупцією в органах ДПС вжити заходів по встановленню місця перебування Мельника П.В. для вручення зазначеного наказу.

    За дорученням директора Департаменту Рахункової палати з питань науки та гуманітарної сфери від 10.08.05 №05-187 працівниками Рахункової палати проведено перевірку використання коштів Державного бюджету України Національною академією державної податкової служби України на підготовку кадрів за економічними спеціальностями у 2004 році.

    Під час перевірки працівниками Рахункової палати було також встановлено неналежне виконання обов’язків посадовими і службовими особами закладу освіти та недодержання вимог законодавства: законності реалізації, функцій і повноважень ректором академії Мельником П.В.; правових та економічних підстав обліку і витрачання фінансових ресурсів академії. В діяльності Національної академії державної податкової служби України, в діях і бездіяльності безпосередньо ректора академії Мельника П.В. виявлено численні порушення чинного законодавства України, Статуту Національної академії податкової служби України. Ось тільки деякі приклади порушень.

    У 2004 році випускникам було видано документи про вищу освіту державного зразка зі спеціальності “Оподаткування” освітньо-кваліфікаційних рівнів “Бакалавр” та “Спеціаліст”, які на час видачі дипломів не пройшли акредитацію (рішення ДАК від 19.10.04 протокол № 52, наказ МОН України від 26.10.04 №2422-Л).

    В Академії нині фіксується перевищення обсягів державного замовлення на 78 осіб, ( 66 на 4-му курсі та 12 на 2-му курсі), що виникло в результаті перевищення обсягів державного замовлення при зарахуванні та незаконного переведення окремих студентів з контракту на навчання за рахунок коштів державного бюджету (наказ № 2520 від 28.12.2004).

    Розмір плати за навчання окремих студентів був встановлений ректором Петром Мельником менший, ніж затверджено кошторисом. За період з 2001 навчального року по теперішній час збитки щорічно складають 275 575 грн.

    Також П.Мельник звільняв від плати за навчання окремих студентів і організовував навчання їх „за рахунок коштів бюджету академії”. Однак відповідно до п.6 Умов прийому до вищих навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти, фінансування підготовки фахівців у вищих навчальних закладах проводиться лише за рахунок коштів Державного бюджету України, республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів – за державним замовленням; за рахунок пільгових довгострокових кредитів; за рахунок коштів юридичних, фізичних осіб. За попередніми підрахунками збитки від неправомірного звільнення від оплати за навчання і навчання за „рахунок коштів бюджету академії” складають понад 1 млн. грн.

    Фінансування державою Академії як національної здійснюється з розрахунку 100-відсоткової надбавки до зарплати викладачам та іншим працівникам згідно з переліком посад, які мають право на отримання цієї надбавки. Згідно зі штатним розкладом Академії, фактично 100-відсоткову надбавку отримували лише 8 осіб керівного складу, у т.ч. ректор, інші отримували надбавку в розмірі 62,5%. Не здійснювалися компенсаційні виплати викладачам за заміну відсутніх чи хворих викладачів. Натомість оплачувалася „праця” так званих „весільних генералів”, які числилися на кафедрах, отримували кошти, а їх обов’язки виконували рядові викладачі й асистенти. Таких „генералів” було близько 10 осіб.

    Ректором П.Мельником 1 вересня 2003 року був укладений договір з ТОВ „Міжрегіональна фінансово-юридична академія” про надання освітніх послуг 66 студентам товариства. Сума договору за один навчальний рік складає 147 768 грн. Згідно із кошторисною вартістю навчання в Академії сума договору з товариством повинна складати 468 507 грн. Різниця складає 320 739 грн, а за термін дії договору з 1.09.2003 до 30.10.2005 сума збитків для Академії складає 705 625 грн. 80 коп. „Пільгові” розцінки пояснюються тим, що головою ТОВ „Міжрегіональна фінансово-юридична академія” є дружина Петра Мельника – Мельник Тетяна Володимирівна.

    У квітні 2004 року колишній піонерський табір ім. Макаренка та продтоварний магазин з кафетерієм по вул. Українській, 82 в Ірпіні, які належали податковій Академії, були продані громадянці Мельник Олені Володимирівні, яка очолює ВАТ „Київське спеціалізоване ремонтно-будівельне управління” і є рідною сестрою Петра Володимировича Мельника.

    За результатами проведених перевірок фінансово-господарської діяльності Національної академії державної податкової служби України встановлено неналежне виконання колишнім ректором Мельником П.В. своїх посадових обов’язків, внаслідок чого академії нанесені матеріальні збитки на суму 15 088 038 (п’ятнадцять мільйонів вісімдесят вісім тисяч тридцять вісім) грн.

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.