• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Олександр Рар: Брюссель покарає Росію за "українське питання"

    Опубликовано: 2005-12-22 14:34:00
    Ескалація конфлікту між Росією та Україною у газовому питанні є початком нової епохи у європейсько-російських відносинах, яку можна назвати "холодним миром". Про це пише у виданні "Die Welt" німецький політолог Олександр Рар.
     
    На його переконання, Росія відчуває себе відкинутою Заходом в азійському напрямку. Серед причин погіршення відносин з Росією політолог називає і прийняття до Євросоюзу країн колишнього Варшавського договору, що призвело до того, що політика ЄС через позицію її нових членів стала більш критичною до Росії. Це, на переконання німецького аналітика, спричинило настання нового "льодовикового періоду" у відносинах. Окрім того, підтримка Заходом української помаранчевої революції була трактована Москвою як зазіхання на її зону впливу. Москва втратила вплив на Північному Кавказі та в Грузії, а трубопровід Баку-Джейхан зменшив монополію Росії у енергетичних поставках до Європи.
     
    У відповідь Росія посилює військову співпрацю в рамках Шанхайської організації співробітництва (створена 2001 року Росією, Китаєм, Казахстаном, Киргизією, Таджикистаном, пізніше до них приєднався Узбекистан). Натомість США намагаються зміцнити відносини НАТО з Україною і витиснути росіян з Криму. Також Рар пише, що США підтримали створення Спільноти демократичного вибору, ціллю якої є послаблення Москви та СНД.
     
    Разом з тим політолог вважає дуже успішним проектом російсько-німецьку ініціативу побудови газопроводу по дну Балтійського моря в обхід України як головної транзитної держави для поставок російського газу в Європу. Експерт пригадує також спроби "Газпрому" змінити ціну газу для України і відповідь на це Києва, який погрожує пов'язати це питання з перебуванням Чорноморського флоту Росії в Криму. "ЄС не може втручатися в російсько-український конфлікт, коли сам ЄС добивається від Москви встановлення на російському ринку світових цін в енергетиці, висуваючи це умовою прийняття Росії до СОТ.
     
     Брюссель однак намагатиметься покарати Росію на міжнародному форумі, блокуючи розширення великої сімки на Росію", переконаний Рар. Полем конфлікту між ЄС та Росією може стати також Білорусь, вважає німецький аналітик.
     

    "ProEUROPA"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.