• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Олег Бойко: Український закон щодо спостерігачів на виборах по-європейському демократичний

    Опубликовано: 2005-11-09 11:31:00
    "Той факт, що українських спостерігачів на пустили до Азербайджану, свідчить про те, що ця країна наразі недалеко просунулася по "шляху демократичного розвитку", задекларованому нинішнім азербайджанським керівництвом, принаймні в даному аспекті", - заявив журналістам керівник юридичного управління Центрального виконкому партії "Народний Союз Наша Україна" Олег Бойко.
     
    "Подібні речі неможливі в Україні. Наше законодавство, яке регламентує перебування і діяльність іноземних спостерігачів на виборах в Україні, по-європейському демократичне, - зазначив він. – Чинний Закон України "Про вибори народних депутатів України" в редакції від сьомого липня ц.р. окремо визначає гарантії діяльності офіційних спостерігачів. Порядок реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав та їх права під час парламентських виборів визначаються окремо в статті 77 Закону. Відповідно до вимог цієї статті офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій реєструються Центральною виборчою комісією за пропозиціями іноземних держав та міжнародних організацій. Такі пропозиції можуть подаватися як безпосередньо до ЦВК, так і через Міністерство закордонних справ України".
     
    Олег Бойко зауважив, що "закон не встановлює обмежень щодо кола осіб, які можуть бути зареєстрованими в якості іноземних офіційних спостерігачів; єдине виключення – вони не можуть бути громадянами України".
     
    "Іноземні офіційні спостерігачі наділяються широким спектром прав, зокрема, вони можуть бути присутніми на зустрічах кандидатів у депутати, уповноважених осіб партій чи блоків з виборцями, на передвиборних зборах, мітингах, засіданнях виборчих комісій; знайомитися з матеріалами передвиборчої агітаціі; перебувати на виборчих дільницях під час голосування, а також на засіданнях дільничних виборчих комісій при підрахунку голосів виборців та окружних виборчих комісій при встановленні підсумків голосування; робити фото- та кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування; публічно висловлювати свої пропозиції щодо організації проведення виборів депутатів та вдосконалення законодавства України з урахуванням міжнародного досвіду, проводити прес-конференції з додержанням вимог законодавства України; утворювати разом з іншими спостерігачами від іноземних держав, міжнародних організацій за погодженням з ЦВК тимчасові групи офіційних спостерігачів для координації своєї діяльності в межах повноважень, передбачених цих законом", - розповів Олег Бойко.
     
    Крім того, він запевнив, що виборче законодавство "унеможливлює використання адміністративного ресурсу".
     
    Прес-служба НСНУ
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.