• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Скільки коштує народний депутат

    Опубликовано: 2005-12-05 14:51:00
    На превеликий жаль наших народних обранців, утерти носа своїм колегам, приміром, із Європарламенту, їм не вдалося. І 20 тисяч гривень на місяць українські нардепи не отримуватимуть.

    14 листопада погоджувальна рада лідерів груп і фракцій Верховної Ради прийняла рішення повернутися до розміру зарплати народних депутатів, що існував до 1 вересня 2005 року, тобто, від 4,5 до 5 тисяч гривень. Нагадаємо, що влітку Кабмін прийняв постанову, якою підвищувалася заробітна плата міністрів, а відповідно до законодавства України автоматично повинна була збільшитися в три з половиною рази і зарплатня народних депутатів...

    Цікаво, що у радянські часи депутати мали значно менші апетити. Депутат Верховної Ради УРСР, для прикладу, одержував у середньому від 600 до 800 карбованців на місяць, мав житло у столиці (цей привілей так і залишився, незважаючи на неймовірну ціну за квадратні метри) та право на позачергове придбання автомобіля. І якщо в ті часи знаходилися чесні парламентарії, що відмовлялися від квартир через те, що житло в них уже було, то нинішній народний слуга уже не той. Сьогодні навіть найзабезпеченіший депутат Верховної Ради, що міг би купити не те що квартиру в депутатському будинку, а й весь будинок, відмовляючись від належних йому квадратних метрів, вимагає за це грошову компенсацію, що іноді обчислюється сумами в 200-300 тисяч гривень.

    ...Відразу після набуття Україною незалежності, депутати призначили собі досить скромну зарплату - всього лиш в 250-300 доларів, хоча й ця сума була в 6-7 разів вищою від середньостатистичної. Після виборів 1994 року, крім зарплати собі і своїм помічникам, депутати ввели кілька статей, які дозволили б їм додатково отримувати кошти на "здійснення законотворчої діяльності", відпочинок, освіту і закордонні відрядження.

    А ось після виборів-2002 питання про те, скільки потрібно грошей, щоб депутати могли ефективно працювати на благо свого народу, стало основним для парламентаріїв. Справа залишалася за малим: затвердити кошторис на власне утримання. Що вони й зробили.

    Щомісячна зарплата одного депутата становила трохи більше 3,5 тисячі гривень. На всіх це було майже 20 мільйонів гривень на рік. З огляду на загальний бюджет країни, це - копійки. Але ж, щоб парламентарії працювали, грошей на них треба в 20 разів більше, тобто 600 мільйонів гривень у рік. Саме таку суму депутати заклали в держбюджет-2005 для забезпечення себе не тільки роботою, але й адекватною за неї платою.

    Виявляється, один депутат з чотиритисячним окладом обходиться нам у 110 тисяч гривень на місяць. Віднявши від цієї суми його оклад, одержуємо 106 тисяч, які витрачаються на те, щоб обранець працював над законами і при цьому м'яко сидів і добре харчувався.

    Є ще одна річ, без якої законотворча діяльність немислима. Це житло для депутатів, на будівництво якого торік було виділено 18 млн. гривень. У цьому - 38 мільйонів. Додамо сюди субсидії для нардепів (у попередні два роки ними скористалися 123 народних обранця, одержавши в середньому по 210 тисяч гривень кожний) у розмірі 36 мільйонів гривень і одержимо середню вартість одного закону.

    Парламент, зазвичай, приймає до 500 законів у рік, відповідно, ми платимо Раді, в середньому, по 800 тисяч гривень за закон.

    Крім того, цього року на закордонні відрядження вітчизняні парламентарії витратили 12 мільйонів гривень, тобто, по 5 тисяч доларів на депутата. Щорічно "зустрічі з демократією" за державний рахунок народний обранець може присвячувати до півтора місяців у рік. При цьому його святе право на відпустку зберігається в повному обсязі.

    Крім того, в законі про депутатський статус є ще й такий рядок: "Народному депутату протягом усього терміну виконання депутатських повноважень щомісяця компенсуються витрати, пов'язані з виконанням цих повноважень". Гроші, передбачені на це, дорівнюють окладу депутата, і при цьому не обкладаються податками. І ще одна стаття витрат - помічники. Їхнє грошове утримання прямо пов'язане із зарплатою шефа: дорівнює двом його окладам.

    І остання стаття витрат, котра лягає на наші плечі, - це утримання депутатів-пенсіонерів, число яких кожні чотири роки збільшується. Вони не тільки зберігають за собою всі медичні і санаторні блага, користуються казенним транспортом, але ще й одержують до 90 відсотків нардепівської зарплати плюс пільги і надбавки, що були раніше...
     
    Лариса Шандовська, "Є Поділля"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.