• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Заява ІХ Збору Конгресу Українських Націоналістів з приводу конституційної реформи

    Опубликовано: 2005-12-07 10:16:00
    26 листопада в Україні офіційно розпочалась виборча кампанія. Для українського суспільства результати виборів до Верховної Ради і до місцевих рад мають винятково важливе значення. Конгрес Українських Націоналістів висловлює сподівання на те, що вибори покладуть край нинішній політичній нестабільності і дозволять сформувати українську патріотичну владу.
     
    Вибори наступного року є винятково важливими для Конгресу Українських Націоналістів, який вніс надзвичайно вагомий внесок у перемогу Президента Віктора Ющенка. Ми отримали реальний шанс на представництво українських націоналістів, членів нашої партії на всіх щаблях влади – від Верховної Ради до депутатів рад місцевого рівня та у виконавчих структурах влади. Вперше в нашій історії ідеологія українського націоналізму може стати загальнодержавною. Сьогодні настав час будувати національну українську державу, за яку боролися і гинули мільйони українських патріотів у найчорніші часи тоталітарного мороку.
     
    Разом з тим, Конгрес Українських Націоналістів вважає, що нині існує загроза для нашої незалежності. Ми висловлюємо занепокоєність з приводу внесення змін до Конституції нашої держави – т.зв. політичної реформи, яка може набрати чинності з 1 січня 2006 року. Ми вважаємо, що зміни конституційного устрою України, якими передбачено перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, не сприятимуть гармонізації взаємин у суспільстві, а навпаки, дестабілізуватимуть становище, і несуть в собі серйозні загрози і випробування для нашої держави.
     
    Як відомо, потреба прийняття змін до Основного Закону виникла тоді, коли режим Кучми відчув для себе серйозну небезпеку втрати влади. Саме тоді з ініціативою проведення т.зв. політичної реформи виступили лідери трьох політичних сил: КПУ, Соцпартії і СДПУ(о). Бізнесово-політичні клани, які набрали сили за часів режиму Кучми, сподівалися, змінивши структуру влади, таким чином зберегти за собою можливість і надалі безконтрольно управляти країною і безкарно грабувати її національні багатства.
     
    Конгрес Українських Націоналістів вважає, що наше суспільство справді потребує внесення змін до чинної Конституції. Однак метою політичної реформи повинна бути гармонізація діяльності гілок влади в державі. Це мусить бути зроблено не на догоду тій чи іншій політичній силі, а виходячи з інтересів української держави і українського народу.
     
    Також хочемо нагадати, що, згідно зі статтею 5, частина 3 Конституції України, „право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить винятково народу і не може бути узурповано державою, його органами або посадовими особами”. Це означає, що лише український народ має право безпосередньо, шляхом проведення всеукраїнського референдуму, визначати конституційний лад в Україні, а також змінювати його шляхом внесенням змін в Основний закон.
     
    Звертаємо також увагу на те, що існує роз’яснення Конституційного суду України від 12 жовтня нинішнього року, в якому говориться, що зміни до Конституції, які стосуються конституційного ладу, повинні затверджуватися на всеукраїнському референдумі.
     
    З цього приводу свою позицію, яку повністю підтримує Конгрес Українських Націоналістів, висловив Президент України Віктор Ющенко. Глава держави вважає, що кожна зміна до Конституції повинна пройти шлях відкритої дискусій та полеміки в суспільстві.
     
    Варто наголосити на тому, що, згідно з соціологічними опитуваннями, дві третини громадян України не обізнані зі змістом та завданням політреформи, і тому не підтримують її проведення.
     
    Конгрес Українських Націоналістів вважає, що в цей складний період державного становлення Україні потрібна міцна президентська влада. Прийняття змін до Конституції призведе до розбалансованості гілок влади і її диверсифікації. Антиукраїнські сили, які роблять усе для того, щоб не допустити зміцнення Української держави, отримають додаткові можливості для дестабілізації становища і суспільної конфронтації. Суспільно-політична ситуація в країні, яка на сьогодні є напруженою, може ще більше загостритися.
    Конгрес Українських Націоналістів звертається до Президента скористатися наданими йому як главі держави народом повноваженнями і, у відповідності з чинним законодавством, вжити належних заходів з тим, щоб не допустити впровадження конституційної реформи без згоди на те головного джерела влади – українського народу.
    Ми вважаємо, що зміни до Основного Закону можуть бути внесені лише визначеним у Конституції шляхом проведення всенародного референдуму.
     
    Слава Україні!
     
    Прес-служба КУН
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.