• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Американські експерти вважають Ющенка недостатньо революційним та прогнозують нові конфлікти у владі

    Опубликовано: 2005-12-07 10:36:00
    Вашингтон, 6 грудня 2005 (RadioSvoboda.Ua) - Після наступних парламентських виборів, в Україні розпочнеться конфлікт між Президентом та Прем'єр-міністром за право управління державою. З таким прогнозом виступив професор політології Канзаського університету Пол Даніері під час конференції у Вашингтоні, присвяченій річниці Помаранчевої революції. На його думку, зміни до Конституції, які увійдуть в силу з наступного року, залишають невизначенність у розподілі владних повноважень між Президентом та главою уряду. Окрім того, за словами Даніері, не всі політичні гравці в Україні готові дотримуватися нових правил гри, що може посилити чергове протистояння.
     
    Більшість експертів, які обговорювали ситуацію в Україні в Університеті Джорджа Вашингтона, погоджуються, що нова влада виявилася не настільки революційною, як вони очікували. Як відзначив аналітик Державного Департаменту США Джин Фішел, енергетичний сектор в Україні досі працює за тіньовими корупційними схемами. Аналітик Фонду Карнегі Андерс Ослунд вважає, що лише бомбардування української території могло мати більш руйнівні наслідки, ніж економічна політика уряду держави у перші вісім місяців цього року. А експерт Університету Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо порівняв Президента України Віктора Ющенка зі страусом, який весь час ховає голову у пісок, коли постає питання про притягнення до відповідальності представників режиму Леоніда Кучми. На його думку, відсутність покарання усіх тих, хто організував фальсифікацію минулорічних президентських виборів, може спонукати до використання адміністративного ресурсу та фальсифікацій і на наступних виборах. Кузьо також вважає Президента Ющенка відповідальним за те, що "записи Мельниченка" досі залишаються фактором в українській політиці.
     
    "Це провина Ющенка. Він сховав голову у пісок і упродовж року не займався справою Гонгадзе. Він обіцяв Раді Європи на початку року, що вирішить це питання, але він його досі не зробив. І у приватних розмовах його союзники казали, що Кучму та Литвина треба залишити у спокої. Я не кажу, що їх треба відправити у в'язницю. Але вони повинні бути морально засуджені за те, що робили".
     
    Водночас, на думку професора політології Канзаського університету Пола Даніері, Микола Мельниченко отримає суспільну довіру лише тоді, коли чесно розповість про те, як здійснювалися записи. А експерт Фонду Карнегі Андерс Ослунд згадав, як випадко побачив Мельниченка, перебуваючи у Москві. На думку Ослунда, Мельниченко не міг відвідувати Росію без сприяння російських спецслужб. За інформацією Ослунда, Мельниченко вів там переговори щодо продажу своїх записів.
     
    Обговорюючи майбутні парламентські вибори, Ослунд відзначив, що найбільше бізнесменів, які у минулому підтримували Кучму, буде представлено у блоці Юлії Тимошенко. Він також вважає поганою ознакою те, що бізнес-магнат Ринат Ахметов вирішив цього року балотуватися у народні депутати. Все ж, за оцінками Оснуда, кількість бізнесменів у новому парламенті зменшиться і вони контролюватимуть не більше половини депутатських мандатів.
     
    Та найбільше складностей експерти передбачають у формуванні нового уряду. Кузьо вважає, що Помаранчева революція матиме результат, лише якщо колишні революційні союзники знову об"єднаються. Ослунд стверджує, що політичний істеблішмент України не хоче знову бачити Юлію Тимошенко на посаді глави уряду. Адже, за його словами, її непередбачуваність викликає до неї серйозну недовіру. Врешті, аналітик Державного Департаменту США Джин Фішел застеріг союзників Віктора Ющенка від утворення у новому парламенті коаліції із партією Віктора Януковича та Блоком Литвина. Це, на його думку, шокує прихильників Помаранчевої революції.
     
    Однак, хто б не став наступним Прем"єр-міністром, за переконанням Пола Даніері, можна очікувати на новий конфлікт всередині виконавчої влади.
     
    "Президент буде використовувати свої адміністративні ресурси для того, щоб воювати із Прем"єром та його адмінресурсом. Отже, загони Міністерства внутрішніх справ можуть перешкоджати бізнесам, вірним Президенту. А посадовці Служби безпеки будуть тиснути на осіб, вірних главі уряду" .
     
    Американські експерти погоджуються, що новий рік в Україні обіцяє багато нових інтриг та запеклих політичних баталій.
     
    Радіо "Свобода"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.