• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Помаранчева багатовекторність

    Опубликовано: 2005-12-13 09:58:00
    Вітчизняні політики продовжують визначатися з формами своєї участі в майбутніх виборах. Усе побачене та почуте протягом останніх днів підтверджує висновок:
     
    конкуруватимуть між собою здебільшого не партії, ідеології та програми, а особи, технології та способи проходження до майбутнього парламенту. При цьому чи не найхарактерніший для українського політикуму процес - це дроблення, здрібніння. Дробиться помаранчева команда: з 12 уже виниклих блоків на прапор Майдану претендують чотири ("Наша Україна", БЮТ, блок Костенка- Плюща та Громадянське об'єднання ПРП- "Пора").
     
    Останнє вважає вдалим ходом залучення до блоку як "локомотива" Віталія Кличка. З одного боку, це, звісна річ, теж технологія. З іншого - Президент мав слушність, коли казав, що хоче, щоб його увагу відчували й інші політичні сили, а не тільки НСНУ. Партія Ющенка - поняття ширше, ніж Народний союз "Наша Україна". І блок ПРП, лідер якої, попри всі принади, не пішов з уряду, і такi радикальнi захисники помаранчевої революції, як "Пора", - теж частина "партії Ющенка", причому аж ніяк не найгірша його частина. Інша річ, чи вдасться їм це довести...
     
    "Помаранчевою" можна вважати і Партію патріотичних сил України Олександра Зінченка, яка на з'їзді, що відбувся у ці вихідні, ухвалила рішення йти на вибори самостійно. Влитися в БЮТ Зінченку перешкодили, за його словами, педантичність і принциповість: не захотів миритися з політичним сусідством Волкова та Бродського. У результаті перший, хто вголос заявив про негаразди в помаранчевій команді, боротиметься за депутатський мандат самостійно.
     
    До речі, монолітності не спостерігається й у лавах "біло-блакитних". Партії регіонів, можливо, доведеться поділитися голосами з "народною опозицією" Наталії Вітренко, блоком Валерія Коновалюка тощо.
     
    Альтернативою "кольоровим" політичним силам може стати, зокрема, блок "Євген Марчук - Єдність" у складі Партії Свободи Євгена Марчука, партії "Солідарність жінок України" Валентини Гошовської та "Єдності" Володимира Ялового. Рішення про його створення схвалили на з'їзді "Єдності", що відбувся минулої суботи.
     
    Подробиці деяких партійних форумів - у репортажах кореспондентів "Дня".
     
    Зважились на блок
     
    Остаточно оформлений учора "блок чотирьох" на основі Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) - в дусі політичного часу. Поки що неофіційно, але ставка зроблена на найавторитетнішого в рядах - першого президента України, лідера фракції есдеків у парламенті Леоніда Кравчука. Ймовiрнiше за все, блок назвуть його іменем, він же, швидше за все, стане першим номером загального блокового списку, який планують затвердити на міжпартійному з'їзді, запланованому на 18 грудня.
     
    До блоку, крім СДПУ(О), ввійшли партія "Всеукраїнське об'єднання "Центр", Республіканська партія України та всеукраїнське політичне об'єднання "Жінки за майбутнє". Останніми офіційне рішення про спільну участь у виборах ухвалили есдеки - на вчорашньому ХХ з'їзді партії. Виступаючи перед делегатами, лідер СДПУ(О) В. Медведчук так аргументував вибір партнерів: "Сьогодні ці партії разом із СДПУ(О) не змирилися з наявним станом речей, не змирилися з антинародною політикою тих, хто, захопивши владу, досі не знає, як нею скористатися, плутаючи свої політичні інтереси з народними". За словами В. Медведчука, "Жінкам за майбутнє" близькі такі постулати соціал-демократичної ідеології, як прагнення до соціальної та політичної рівності", в тому числі й гендерної. Степану Гавришу і його "Центру" лідер есдеків віддав належне за те, що він "був із нами тоді, коли тривала драматична боротьба за політичну реформу". А РПУ на чолі з Юрієм Бойком, на думку В. Медведчука, є однією з "найбільш динамічних і перспективних політичних сил України", яку з есдеками "об'єднує спільне прагнення до зважених політичних підходів".
     
    При цьому В. Медведчук висловив жаль, що "єдина антипомаранчева коаліція (з Партією регіонів. - Авт.), що була б логічною та доцільною, і на створенні якої ми наполягали від самого початку, не відбулася". "Це свідчить про те, що безвідповідальних політиків вистачає не тільки серед представників нинішньої влади", - наголосив він. Водночас перший заступник глави СДПУ(О), народний депутат Нестор Шуфрич в інтерв'ю журналістам заявив про те, що об'єднані соціал-демократи в парламенті наступного скликання безумовно домовлятимуться і співпрацюватимуть із Партією регіонів. "Але підемо ми паралельними шляхами", - зазначив Н. Шуфрич, кажучи про майбутні парламентські вибори.
     
    Загалом виступ лідера есдеків був досить радикальним і експресивним. Віктор Медведчук заявив, що мета партії на наступних виборах - "усунути помаранчевих від влади". Докладний аналіз ситуації, що виникла в Україні за рік правління Президента Віктора Ющенка, у виконанні Медведчука був схожий на "політичний апокаліпсис". Нову владу обвинуватили в ускладненні відносин із Росією, що призвело до зростання цін на газ, посилення розколу за регіональним і мовним принципами. А також - у всьому тому, в чому протягом останніх років політична опозиція обвинувачувала чинну владу (неадекватна національним інтересам зовнішня політика, руйнування економіки, зрощення бізнесу з владою, соціальна несправедливість), причому без знижки на те, що багато із заявлених проблем (наприклад, низький рівень зарплат і пенсій, заборгованість із зарплат) з'явилися в країні набагато раніше, ніж лише наміри Ющенка стати главою держави.
     
    Схоже, вони просто взяли на озброєння успішно зарекомендовану риторику попередників про "антинародну владу".
     
    Овації однопартійців викликали метафоричні порівняння Медведчука на адресу нової влади: "Помаранчевий уряд - на разок урагану "Катрін" для України". "До влади прийшли люди, позбавлені посад за попередньої влади, а також друзі та куми, які не мають досвіду управління". "Мені досі журналісти та слідчі Генпрокуратури нагадують мої слова, що "Ющенко не стане президентом". На превеликий жаль, так воно і є. Ющенко не став президентом України". "Ющенко на Майдані пообіцяв, що після революції Україна прокинеться новою. У мене складається враження, що він досі спить. А український народ прокинувся в державі, де підірване економічне здоров'я та розколене суспільство".
     
    У свою чергу Леонід Кравчук припустив, що об'єднана політсила може отримати на виборах від 7% до 10% голосів виборців. Роль СДПУ(О) у новому парламенті Кравчук вбачає в тому, щоб впливати на протистояння між великими політичними силами. "Партія Регіонів, "Наша Україна" і БЮТ уже зараз ділять портфелі, ставлять нездійсненні завдання. І з перших днів вони будуть у великій любові та битві за владу, але в парламенті має бути сила, яка спокійно аналізуватиме ситуацію і впливатиме на битву, щоб вони не забули, що існує ще й Україна", - сказав Кравчук.
     
    З'їзд СДПУ(О) також затвердив партійний список із 219 кандидатів, який рекомендуватимуть для внесення в загальний список блоку. На першому місці в списку - Л. Кравчук. Другим іде Віктор Медведчук. На третьому місці - його перший заступник Нестор Шуфрич, четвертий - ще один заступник і президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, п'ятий - заступник голови СДПУ(О) Михайло Папієв. У другій "п'ятірці" відповідно: секретар Закарпатського обкому партії Іван Різак, головний тренер української футбольної збірної Олег Блохін, заступник голови СДПУ(О), голова виконкому партії Юрій Загородній, народний депутат Олександр Грановський і секретар харківського обкому партії Володимир Шепетін.
     
    "Блокового" списку ще немає, однак, як стверджує Н. Шуфрич, місця в ньому розподіляться таким чином: СДПУ(О) отримає половину місць, "Жінки за майбутнє" і РПУ - по 20%, партія "Центр" - 10%.
     
    Наталiя Трофімова ,Газета "День"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.