• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україну врятує гетьман?

    Опубликовано: 2005-12-13 16:46:00
    Новий виборчий блок двох праворадикальних партiй пропонує вiдродити в Українi гетьманську форму правлiння державою
     
    Пiсля парламентських виборiв в Українi робитимуться спроби поновити стародавнiй спосiб державного управлiння -- гетьманат. Щоправда, станеться це тiльки за умови, що на виборах до Верховної Ради переможе блок Української нацiональної асамблеї та
    Української консервативної партiї.
     
    Вiдповiдно до програми блоку, аби виправити становище в Українi, треба запровадити посаду гетьмана i взагалiвстановити авторитарнi способи управлiння.
     
    Як вважають нацiоналiсти, концентрацiя влади в руках однiєї людини пiдвищить вiдповiдальнiсть полiтикiв. Гетьман України буде надiлений абсолютною владою i "вiдповiдатиме за долю держави". Гаслонацiоналiстичного блоку, лiдерами якого є Юрiй Шухевич та Георгiй Щокiн, "Бог i Україна -- понад усе!".
     
    Нагадаємо, що на початку червня представники всiх козацьких органiзацiй України вже обрали Президента Ющенка гетьманом України. Тож теперiшнiй керманич держави є 22-м з лiку гетьманом всiєї України, а загалом у вiтчизнянiй iсторiографiї впору зафiксувати Третiй гетьманат. Перший iз них розпочався в  часи Богдана Хмельницького i закiнчився скасуванням гетьманування Кирила Розумовського. Другий тривав пiд час гетьманування Павла Скоропадського. Третiй гетьманат розпочався обранням Вiктора Ющенка.
     
    Детальнiше про iдеї нацiоналiстiв  розпитав голову проводу УНА Юрiя Шухевича.  
     
    -- Що буде iз Президентом Ющенком, якщо ви розпочнете впроваджувати свою iдею? До речi, вiн також офiцiйно є й гетьманом.
     
    -- Нинi вiн є гетьманом оперетковим, будьмо вiдвертими. Ми ж пропонуємо, щоб державою управляла людина, надiленазначними владними повноваженнями. Значно бiльшими, нiж тi, що нинi має Президент Ющенко, а перед тим мали Кравчук i Кучма. На нашу думку, нам треба когось такого, яким пiсля вiйни для французiв був генерал де Голль. Ця людина одноосiбно вирiшуватиме все i вiдповiдно одноосiбно нестиме вiдповiдальнiсть за становище вУкраїнi. Бо тепер у нас дуже недосконала система влади, в якiй нiхто нi за що не вiдповiдає. А якщо пiсля першого сiчня набере сили полiтреформа, то взагалi почнеться жахiття. I державою керуватиме не її лiдер, а печерськi суди та олiгархи.
     
    -- А чи не розцiнять вашу iдею як замах на нинiшнiй державний лад? Хто, на вашу думку, має стати новим гетьманом?
     
    -- Це все не станеться вiдразу. Щоб здiйснити нашу iдею, треба буде спочатку змiнити конституцiю, а це займе час, потiм органiзувати референдум, розробити нову систему виборiв, вiдповiдно до наших iсторичних традицiй, а вже потiм провести
    новi вибори.
     
    I рiч не в прiзвищах. Той, кого обере народ, йстане гетьманом. I тут не допоможе надання нинiшньому Президенту додаткових повноважень. Анiж латати стару одiж, краще пошити нову, створити щось якiсно нове, замiсть старого i неефективного.
     
    Олег Стецишин, Експрес
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.