• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Наскільки об'єктивні та незаангажовані соціологи?

    Опубликовано: 2005-12-14 12:23:00
    Не вірте соціологам. Ми наберемо значно більше, ніж нам прогнозують. Такі заяви щодня лунають від тих політиків, яким соціологи дають від кількох сотих до кількох десятих відсотка голосів виборців. Науковці ж переконують, що вони наводять правдиві рейтинги. Але водночас застерігають: вірити можна не всім.
     
    Катерина Лебедєва, 5 канал:
     
    - Соціологи припускаються помилок досить часто. Навіть виник такий жарт: коли вони вгадають результати виборів, станеться диво. Тим не менше, без соціологів не обходиться жодна виборча кампанія. Вони працюють і в закритому режимі - для штабів кандидатів, і у відкритому для суспільства. Разом з тим правилом хорошого тону серед українських політиків стало лаяти соціологів. За неправдиві рейтинги.
     
    Це - політик Михайло Гуцол. Лідер партії "Райдуга". 4 роки тому його партія не пройшла до парламенту - її навіть відмовилися реєструвати. Час минув, але Михайло Гуцол відмовляється вірити у мову цифр. На запитання, чи довіряє він даним соцопитувань, політик відповідає так:
     
    Михайло Гуцол, лідер партії "Райдуга":
     
    - Абсолютно ні. Абсолютно ні. Хай нікому не буде смішно, но ми впевнені, що ми до 20 відсоток наберемо.
     
    Соціологи зараз нарозхват. Нових замовлень уже не беруть - забагато роботи. Роботу їм дають політики. Саме вони замовляють дослідження, щоб оцінювати свої шанси. Тому соціологи досить спокійно ставляться до звинувачень у брехні, які лунають з вуст їхніх же роботодавців.
     
    Ілько Кучерів, фонд "Демократичні ініціативи":
     
    - Політикам завжди хочеться мати бьільше влади, більше популярності, а рейтинги - це є свого роду виміри влади. І коли вони бачать цифри такі, які їх не влаштовують - вони шукають винного, і часто винними виявляються ті, хто проводить дослідження.
     
    Довіру людей до себе соціологи не перевіряли вже давно. Але переконують, що напередодні президентських виборів люди більше вірили соціологічним екзит-полам, ніж даним Центрвиборчкому. Саме минулі вибори підірвали довіру до соціологів. Тоді кілька служб, що проводили опитування на виході з дільниць, дали настільки різні результати, що статистичною похибкою їх не пояснити. Лає таких науковців і головний комуніст Петро Симоненко - хоча його партії прогнозують гарні результати.
     
    Петро Симоненко, лідер КПУ:
     
    - На жаль, коли настає час виборів - вступає в дію не наука вже, а ті, хто називає себе політтехнологами. І працюючи чи відпрацьовуючи замовлення різних політичних сил, вже зовсім інші з'являються показники.
     
    Соціологи дають партії від кількох сотих до кількох десятих відсотка - а партія переконана, що подолає тривідсотковий бар'єр. Таких прикладів багато. Політичні сили спираються на внутрішні дослідження, а їх можуть проводити недобросовісні соціологи. Науковець із досвідом усіх українських виборчих кампаній Ірина Бекешкіна застерігає: вірити можна тільки досвідченим установам.
     
    Ірина Бекешкіна, соціолог:
     
    - Коли з'являється з нікуди якась фірма, яка ніколи раніше не працювала - то цілком очевидно, що це туфта. Зараз полізла всяка шушера. І тільки диву даєшся, чому журналісти не спитають дуже просту річ, просто запитати у людей, а хто з соціологів з вами працює. І тоді виявиться, що жодного соціолога там немає.
     
    Тим не менше, помилки трапляються і в досвідчених соціологів. Чотири роки тому ніхто не прогнозував, що соціалісти і тимошенківці пройдуть до Верховної Ради. А вони набрали по 7 відсотків. Станом натепер соціологи прогнозують, що парламент-2006 складатиметься з 6 партій. Але самі ж кажуть, що дива можливі.
     
    Катерина Лебедєва, Дмитро Кантер, 5 канал
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.