• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рейтинг політичних партій України

    Опубликовано: 2005-12-14 16:22:00

    Даний звіт узагальнює ключові результати останнього дослідження IFES, яке є 14-м опитуванням громадської думки, проведеним в Україні. У звіті також містяться посилання на результати попередніх досліджень. Два передостанніх дослідження, що цитуватимуться, це дослідження, які проводились у вересні-жовтні 2004 року - напередодні виборів та у лютому 2005 року - після виборів. Згадані загальнонаціональні дослідження було проведено за участю 1265 респондентів. Польові роботи для найостаннішого дослідження було проведено з 2 по 14 листопада 2005 року, так само із 1265 респондентами по всій Україні. Вони включають загальнонаціональну вибірку із 1200 інтерв'ю та вибірку із запасом за частотою дискретизації у 65 інтерв'ю у місті Києві. Дані було зважено за регіональною, віковою та гендерною ознаками, з метою представлення загальнонаціональної вибірки із дорослого населення України (18 років і старші). Максимальна похибка для дослідження такого маштабу становить плюс/мінус 2,75%. У розробці та організації цього дослідження IFES співпрацював із фондом "Демократичні ініціативи". Дослідження фінансувалось Агентством США з міжнародного розвитку.

    Тридцять вісім відсотків українців говорять, що вибори будуть зовсім або досить вільними та чесними, проте 34% вважають, що вибори в березні, в основному, не будуть вільними та чесними. Таке ставлення представляє значну зміну порівняно із ставленням у лютому. В цьому дослідженні 57% респондентів вважали, що другий тур виборів у грудні був чесним, тоді, як 25% думали, що він був не чесним.

    Респондентам було запропоновано назвати партію або блок за який би вони голосували на парламентських виборах, у разі їх проведення у наступну неділю. Дев'ятнадцять відсотків зазначили Партію регіонів під керівництвом Віктора Януковича, 13% назвали "Нашу Україну", 11% - блок Юлії Тимошенко, по 4% назвали Комуністичну та Соціалістичну партії та 3% назвали Народну партію. Треба зазначити, що 35% респондентів відповіли, що не знають або ще не достатньо поінформовані для того, щоб зробити свій вибір. Партія регіонів має найбільшу свою підтримку на сході та півдні України, в той час, як "Наша Україна" та блок Юлії Тимошенко мають популярність в західній, та центрально-західній Україні.

    Таблиця 1. Наскільки вільним та чесним, на Вашу думку будуть вибори у березні 2006 року?, %

     


      %
    Повністю чесними 6.0
    Скоріше честними 32.0
    Не дуже чесними 23.0
    Взагалі нечесними 11.0
    Не знаю 28.0

    Таблиця 2. Як Ви вважаете, чи мають основні політичні партії в Україні чіткі пропозиції щодо розв'язання проблем, які постали перед країною?, %

     


      %
    Більшість 13.0
    Деякі 38.0
    Жодна 26.0
    Не знаю 23.0

    Таблиця 3. Чиїм інтересам слугують партії?, %

     


      %
    Інтересам України 9.0
    Бізнесовим інтересам 13.0
    Владним інтересам 10.0
    Власним інтересам 53.0
    Не знаю 15.0

    Таблиця 4. Якби вибори до Верховної Ради проходили в цю неділю і у списки були б такі партії, то за кого б Ви проголосували?, %

     


      %
    Партія регіонів 19.0
    Наша Україна 13.0
    БЮТ 11.0
    Комуністична партія України 4.0
    Соціалістична партія України 4.0
    Народна партія 3.0
    Інша 4.0
    Проти всіх 3.0
    Не визначився 31.0
    Не піду голосувати 4.0
    Не знаю 4.0

     

     IFES Фонд "Демократичні ініціативи" 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.