• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Технології для биття виборців

    Опубликовано: 2005-12-26 11:16:00
    Маніпуляція - основа політичних технологій. І вона застосовується на всіх етапах їх реалізації. Спочатку політтехнолог починає маніпулювати своїм замовником. Адже нема ні рейтингу, ні певного знаку якості для окремих політтехнологів чи цілих структур. Будь-який політтехнолог, будь-яка політологічна контора може бути "розкрученою", хоча за плечима не буде жодної успішної кампанії. ...
     
    Тепер щодо конкретних технологій. Ті маніпулятивні технології, які зараз використовуються, в першу чергу орієнтовані на те, щоб показати, що інтерес населення до політики не спадає. Саме цим займаються сьогодні ті сили, які були раніше "помаранчевими". У свою чергу опозиційні чи псевдоопозиційні сили мають іншу мету - задекларувавати безмежну любов до Росії. У цій групі змагаються блок Кравчука, Партія Регіонів, блок Вітренко і т.д. Ці технології абсолютно не покликані пояснювати населенню причини таких орієнтацій. От останні заяви Партії Регіонів и пана Януковича щодо газу можуть вдарити не стільки по їх опонентам, скільки по самій Партії Регіонів. Адже, як зазначають багато економістів, в першу чергу від різкого подорожчання цін на газ постраждає Східний регіон. І зловтішання Партії Регіонів на "газовій" темі призведе до того, що їхній електорат відвернеться від регіоналів і знов піде до комуністів.
     
    Щодо технологій, які буде використовувати нинішня влада, то вони ґрунтуються перш за все на залежності населення від влади. Ще Кучма колись з допомогою цієї маніпулятивної технології переміг на виборах в 1999 році, коли населення до певної міри займалося своїми справами, а все інше за нього робили політики й політтехнологи. Саме таку технологію намагається використати нинішня влада. Населення повинно впливати на дії уряду, на дії президента. А маніпулятивні технології повинні використовуватися дещо для інших задач. Я от хочу нарешті побачити технологію, яка буде пояснювати, чому ми повинні вступити в НАТО.
     
    Зараз стільки грошей витрачається на проекти, пов'язані з цією організацією, але не зроблено жодної розумної програми пояснення. Хоча речі настільки примітивні й настільки просто можна пояснити, чому нам краще бути в НАТО, ніж залишатися в нашому позаблоковому статусі.
     
    Серед проблем, які використовуються зараз різними політичними силами для маніпулятивних впливів, можна назвати проблему з газом, проблему впровадження чи невпровадження російської мови як другої державної, відносини з НАТО, з ЄС.
     
    Все це, звичайно, є маніпуляціями щодо виборців, бо жоден з тих, хто використовує ці технології, не пояснює населенню плюси чи мінуси того чи іншого питання, а винятково грає з острахами електорату. Всі головні гравці виборчої кампанії використовують маніпулятивні технології або ж стають їх жертвами. От БЮТ вже є до певної міри чи то жертвою, чи то автором маніпулятивної технології із запрошеннями на з'їзд та фіктивні концерти, які нібито організовує цей Блок. За останні два дні ми стали свідками певної маніпулятивної технології, як то вихід чи прихід певних регіональних організацій до тої чи іншої партії... Ще дуже цікавим моментом є використання соціологічних даних, яке все ще використовується.
     
    Зараз крім загальнодержавної будуть відбуватися дуже серйозні місцеві вибори, і там рівень маніпуляцій буде зведений до конкретного виборця, фантазія політтехнологів буде вже нічим не обмежена. Використовуватиметься будь-що і будь-яким чином.
    Однак певні зміни, що сталися в українському суспільстві, все ж впливатимуть на сприйняття виборцями таких технологій. Країна дійсно стала більш демократичною за останній рік, і подача різної інформації різними ЗМІ призводить до того, що люди мають можливість до певної міри біль-менш об'єктивно оцінювати політичну ситуацію в Україні. Всі ці технології будуть втрачати елемент своєї ефективності, але, звичайно, не повністю...
     
    Газета "Дело"
     
      Обсудить на форуме Силы Народа
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.