• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Початок виборів до місцевих органів влади

    Опубликовано: 2005-12-27 11:10:00
    Київ, 26 грудня, за 90 днів до початку виборів, розпочалася виборча кампанія до місцевих органів влади. Про її особливості ми розпитали представників різних "ешелонів" влади та експертів.
     
    Нинішня виборча кампанія до місцевих органів влади відрізнятиметься істотно від попередніх. До міських, районних та обласних рад обиратимуться не особи, а політичні партії, які формують списки своїх членів. У разі подолання трьох-відсоткового бар'єру, вони потрапляють до ради того чи іншого рівня. Виняток - селищні ради, де виборці, як і раніше, обиратимуть конкретну персону.
     
    Власне закон "Про вибори до місцевих органів влади" політики й експерти оцінюють по різному. Представник президента у верховній Раді Юрій Ключковський вважає:
    "Сам закон побудований технологічно на повній копії закону "Про вибори народних депутатів України" і не враховує того, що відбувається одночасно багато місцевих виборів. І тому деякі питання залишаються все ще не до кінця врегульованими - скажімо, списки виборців, транспортування документації і деякі інші технологічні речі. Але це вже речі, які можуть бути врегульовані і ЦВК".
     
    Фахівець з PR технологій Роман Зінченко прогнозує, що нинішня кампанія виборів до місцевих органів влади міститиме чимало несподіванок - приємних і не дуже:
    "На цих виборах до місцевих органів влади я чекаю дуже такої суттєвої частки здивування. Чому здивування? Тому що механізм формування партійних виборчих списків для людей незнайомий, і це буде певний елемент дивовижі якоїсь - "Ой, а що це таке?!". Оскільки якщо на загально національному рівні люди ідентифікують, скажімо так, емоційно своїх кандидатів - то на рівні місцевому вони звикли до іншого: "Цей (кандидат) нам школу підфарбував, а оцей там те-то зробив". Тобто, була прив'язка до конкретних персоналій, підприємців і так далі. Для мене це будуть здивовані вибори, це будуть вибори - експеримент".
     
    Голова Решетилівської селищної ради (Полтавська область) Іван Писаренко нинішня виборча кампанія до місцевих органів влади називає "брудною":
    "Тому що гроші кинуті такі, і такі "таргани" полізли на грошове світло. У нас вже є професійні люди, які вміють у виборах заробляти гроші. І вони працюють. І працюють не на демократію, а на власну кишеню. Те, що було на виборах у Верховну Раду у 2002 році - на місцевому рівні цього року квіточками буде".
     
    Надзвичайний і повноважний посол Польщі в Україні Яцек Ключковський сподівається, що українські виборчі кампанії усіх рівнів будуть чесними і прозорими і відповідатимуть європейським стандартам. Адже
    "Починається нова епоха, і вона тісно пов'язана з європейським вибором. Ця справа ще перед Україною стоїть. Залишилось дуже багато конкретної праці, серед іншого - гармонізація законодавства і сприймання європейської інтеграції як дуже практичне завдання".
     
    Отже, за 90 днів відбудуться вибори за пропорційною системою і парламентарів, і депутатів місцевих Рад, і міських голів. Оптимісти очікують від таких виборів зміцнення партійної системи, песимісти - безлад, реалісти - тривалий період кристалізації нової формули влади на місцях.
     
    Богдана Костюк, Свобода
     
      Обсудить на форуме Силы Народа
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.