• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Хто залишиться?

    Опубликовано: 2005-12-27 14:40:00
    Доволі часто можна почути думки, що склад парламенту не надто оновиться. Оскільки більшість суб'єктів виборчих перегонів оприлюднили власні списки кандидатів, є можливість спробувати визначити, яка частина нинішніх народних обранців продовжить парламентську прописку ще на п'ять років.
     
    На цей час у парламенті функціонує 14 фракцій та депутатських груп. Більшість із них є парламентськими репрезентаціями відповідних політичних партій, що розпочали виборчу кампанію. Сьогодні успішне проходження до майбутнього парламенту прогнозують для шести політичних сил. Ще кілька суб'єктів перегонів за певних обставин також мають шанси подолати 3 % бар'єр.
     
    Партія регіонів
     
    Першою оприлюднила свій виборчий список Партія регіонів. Аналіз переліку кандидатів дозволяє говорити, що, хоча більшість народних депутатів нинішнього скликання, які входять до партійної фракції, збережуть свої мандати, проте, склад фракції доволі сильно оновиться, оскільки Партія регіонів має всі шанси сформувати найчисельнішу фракцію у майбутньому парламенті. Соціологи прогнозують Партії регіонів до 25 % голосів виборців, що може забезпечити до 150 депутатських мандатів.
     
    До виборчого списку партії включено 57 народних обранців нинішнього скликання. У списку вони посідають місця від 3 до 150. Тобто загалом нинішні народні обранці, що потрапили у виборчий список Партії регіонів, мають усі шанси зберегти свою парламентську прописку на наступний термін.
     
    Окрім членів партійної фракції нинішнього парламенту, до виборчого списку потрапив і "один варяг" - останній депутат-сумісник, мер Полтави А.Т. Кукоба. Водночас варто зауважити, що в список включені не всі представники нинішньої партійної фракції. Фракція Партії регіонів у діючому парламенті на сьогодні налічує 60 депутатів. У виборчому списку не знайшлось місця, зокрема, для неофіта фракції М.М. Гапочки, який ще недавно співав дифірамби Ю.В.Тимошенко. Також до виборчого списку не включені В.Ф. Авраменко, Л.В.Байсаров, які 2002 року були обрані у мажоритарних округах на Донеччині і від часу утворення фракції перебували в її складі. Поза списком партії залишився і В.Д. Антемюк, мажоритарник із Вінниччини.
    Варто зазначити, що ці депутати не відзначались активною законотворчою діяльністю. Так, протягом усієї каденції В.Ф. Авраменком зареєстровано 8 законопроектів, В.Д. Антемюком - 4, Л.В. Байсаровим - 9. Хоча, можна припускати, що законодавча активність народних депутатів під час формування виборчого списку Партією регіонів не враховувалась. Інакше важко пояснити включення до списку Т.В. Засухи, що за час депутатської діяльності не підготувала жодного законопроекту, чи включення у першу п'ятірку Г.М. Скударя, що за 4 роки зумів взяти участь у підготовці 2 законопроектів (жоден із яких так і не був ухвалений).
     
    КПУ
     
    А ось у комуністів ситуація протилежна. Рейтинг партії значно зменшився у порівнянні із 2002 роком, коли на виборах було здобуто другий результат. Сьогодні партійний рейтинг соціологи оцінюють від 3 до 7%. І, навіть за найбільш оптимістичними прогнозами, комуністи не отримають весною і 50 мандатів.
     
    Нинішня фракція КПУ налічує 56 народних депутатів. У партійному виборчому списку знайшлось місце лише для 46 народних обранців, причому частина з них фактично опинилась поза прохідною межею. Зокрема, такий активний парламентарій нинішнього скликання, як Ю.П. Соломатін, опинився на 68 позиції. Ця обставина дозволяє припускати, що і для комуністів активна діяльність нинішнього народного депутата не надто впливала на визначення його позиції у виборчому списку.
     
    Натомість у перших п'яти десятках списку є 18 комуністів, які наразі не мають депутатського мандата. Причому серед них є як помічники нинішніх нардепів, так і підприємці (декого з них "Українська правда" пов'язує зі скандально відомим російським підприємцем Григоришиним), і навіть один шахтар.
     
    Враховуючи, що соціологи прогнозують комуністам у майбутньому парламенті менше п'ятдесяти мандатів, можемо припускати, що лише близько половини нинішнього складу фракції зможуть зберегти депутатську прописку.
     
    СПУ
     
    Як помітно з виборчого списку, Соціалістична партія перетворюється у партію соціалістів-капіталістів. Проте і діючі народні депутати при формуванні списку "не обділені". З 29 членів партійної фракції у списку присутні 21. Щоправда, потрібно зауважити, що деякі нардепи поповнили склад фракції лише після того, як соціалісти ввели їх прізвища у свій виборчий список. Це, зокрема, керівники металургійного комбінату ім. Ілліча В.С. Бойко та С.А. Матвієнков.
     
    Слід зазначити, що цього разу поза виборчим списком опинились окремі списочники 2002 року, в той час як у ньому присутні доволі одіозні прізвища колишніх кучмістів, як от А.Л. Деркача чи Г.П. Дашутіна. В цілому, приблизно 20 народних обранців нинішнього скликання мають шанси продовжити законодавчу діяльність в майбутньому парламенті у фракції СПУ.
     
    Також варто звернути увагу, що в оприлюднених у ЗМІ списках кандидатів СПУ на 42 позиції присутній депутат О.П. Зімін. Пікантність ситуації в тому, що цей депутат входить до складу фракції "Нашої України" і під 116 номером включений у списки "Нашої України".
     
    "Наша Україна"
     
    Особлива ситуація у блоці "Наша Україна". Зокрема, у першій п'ятірці блоку, на відміну від інших фаворитів перегонів, немає народних депутатів. Діючі народні обранці займають у списку позиції від № 7 до № 196.
     
    Парламентськими репрезентантами блоку є три фракції: "Наша Україна", НРУ, ПППУ. Загалом фракції налічують 72 народних обранці. Крім того, кілька депутатів, членів партій, що створили блок "Наша Україна", знаходяться у складі фракції ПРП. У виборчому списку загалом 70 депутатів. Серед іншого, з фракції "Наша Україна", що налічує 42 народних депутати, у виборчому списку присутні 40. До списку не увійшли В.М. Горбатов та Ю.А. Кармазін. Останній вирішив покинути "нашоукраїнську" колію і піти своїм шляхом, створивши "Блок Кармазіна". Крім того, Ігор Рафаїлович Юхновський, котрий нещодавно перейшов у фракцію ПППУ, відмовився балотуватися у парламент через свій поважний вік. Варто зауважити, що у першій сотні списку, яка вважається прохідною, лише 27 членів парламентської фракції "Нашої України".
     
    Із фракції НРУ у виборчому списку блоку присутні всі 16 парламентарів, проте у першій сотні - лише 9 депутатів.
     
    Фракція ПППУ, що нещодавно була на межі зникнення, а сьогодні налічує 14 парламентарів, у виборчому списку "Нашої України" представлена 8 народними депутатами. З них у прохідній першій сотні 4 представники фракції.
     
    Також четверо кандидатів виборчого блоку "Нашої України" перебувають у складі фракції ПРП. З них заступник голови КУН Є.О. Гірник на 30 позиції в списку блоку. Крім того, 46-й у виборчому списку "Нашої України" - недавній керівник виборчого штабу УНП В.Р. Мойсик, наразі позафракційний.
     
    Таким чином, у першій, прохідній, сотні списку виборчого блоку "Наша Україна" перебуває 46 діючих народних депутатів.
     
    Варто зазначити, що, хоча у верхній частині списку блоку є і чиновники, і безробітні та "слухачі академій", більшість з яких встигла побувати депутатами нинішньої каденції, після обрання Президентом В.Ющенка перейшла на роботу у виконавчі органи влади. І у квітні 2006 року перед ними знову постане дилема: мандат чи посада. Також помітно, що ті народні депутати, котрі мандати отримали цього року, за окремими винятками, опинились переважно в глибині виборчого списку, часто за прохідною частиною. Проте, у першій сотні виборчого списку "Нашої України" третина кандидатів не засідала у сесійній залі нинішньої Верховної Ради. Саме вони і оновлять фракцію блоку.
     
    Народний блок Литвина
     
    Виборчий список Голови Верховної Ради у своїй верхній частині рясніє прізвищами народних обранців. Прихильники спікера і його співсписочники в парламенті зосереджені у двох фракціях: фракції Народної партії та групі Народного блоку Литвина. Із партійної фракції, що налічує 42 депутати, у виборчому списку присутні 38. Не потрапили у список брати Ярославські та співаючий ректор М.М. Поплавський.
     
    Із групи Народного блоку Литвина (21 депутат) у списку лише одинадцятеро. Якщо ж врахувати, що блоку пророкують близько 30 депутатських мандатів, то у прохідній частині, окрім спікера, 16 членів фракції Народної партії та лише 3 - парламентської групи Народного блоку Литвина. Причому, з останніх лише І.Ф. Шаров відзначається активною законодавчою діяльністю. Наприклад, Нвєр Мхітарян, що у списку посідає 19 позицію, зареєстрував 4 законопроекти, а Юлія Чеботарьова (23 номер у списку) за час своєї нинішньої каденції зареєструвала 2 законопроекти, до того ж, жодного разу не спромоглась виступити у парламенті. Для порівняння, приміром, О.М. Карпов, що знаходиться на 75 позиції у списку блоку, підготував 16 законопроектів.
     
    Таким чином, і в цьому списку зустрічаємось із явищем, що професіональні показники діяльності народного депутата не враховуються під час формуванні виборчого списку.
     
    БЮТ
     
    Досі не є оприлюдненим загальний виборчий список Блоку Юлії Тимошенко. Багато хто пов'язує це із внутрішніми дискусіями. Зокрема, назовні вихлюпувались суперечки щодо небажаної для багатьох присутності у списку народних депутатів О.М. Волкова та П.П. Димінського. Оприлюднена ж перша десятка блоку відрізняється від інших мінімальною присутністю народних обранців. Проте, зрозуміло, що цю особливість не можна переносити на список блоку загалом. Народні представники у списку посядуть належні їм місця. Сьогодні прихильники найкрасивішого екс-прем'єра у парламентських стінах зосереджені у фракції БЮТ та фракції партії "Єдина Україна", що разом налічують 51 депутата. Можемо припускати, що прізвища більшості членів фракції БЮТ та значної частини "єдиноукраїнців" знайдемо у виборчих списках блоку на прохідних позиціях.
     
    Блоку Юлії Тимошенко пророкують до 100 депутатських мандатів. Тож не буде великою помилкою припущення, що у прохідній частині Блоку Юлії Тимошенко перебуватиме не менше 40 народних депутатів.
     
    Та інші
     
    Щодо інших суб'єктів виборчих перегонів, чиї представники сьогодні засідають у парламентській залі, то їхні шанси пройти "крізь щілину виборчих скриньок" залишаються незначними. Лише за певних обставин щастя може усміхнутись ПРП (партійна фракція налічує 15 депутатів, чотири з яких є у списку "Нашої України"), що йде у блоці із "Порою", а також есдекам (фракція налічує 19 депутатів), котрі сформували опозиційний блок "Не так". Щодо інших народних обранців, то їх шанси зберегти парламентську прописку мінімальні.
     
    Таким чином, сьогодні ми можемо говорити, що у майбутньому парламенті, за приблизними підрахунками, продовжать законодавчу діяльність до 250 народних обранців нинішнього скликання. Тобто, склад парламенту оновиться майже наполовину.
     
    Тож стверджувати те, що склад Верховної Ради зміниться мало не доводиться. Втім, залишається питання якісного оновлення роботи українського парламенту, зростання його професіоналізму. Тим більше, що питання професіоналізму для багатьох виборчих суб'єктів не було серед критеріїв відбору претендентів до списку. Крім того, серед майбутніх парламентських неофітів очікується надто великий відсоток представників великого та середнього бізнесу, метою приходу у парламент яких є лобіювання власних економічних інтересів.
     
    Володимир Тиліщак, Депутат
     
     Обсудить на форуме Силы Народа
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.