• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Подолання комплексу неповноцінності

    Опубликовано: 2024-06-11 07:24:44

    Комплекс неповноцінності - це сукупність негативних уявлень про свою фізичну і психічну неповноцінність порівняно з іншими людьми. Він формується в дитинстві під впливом батьківських установок, а також унаслідок помилок і невдач. У підлітковому віці цей комплекс остаточно закріплюється і починає впливати на поведінку людини.

    Що таке комплекс неповноцінності?
    У психології комплекс - це набір певних уявлень про себе, пов'язаних з емоціями та асоціаціями, як стверджував Зигмунд Фрейд. Комплекс неповноцінності змушує людину прагнути до постійної переваги над іншими, акцентуючи увагу на тих аспектах, які можуть підкреслити цю перевагу.

    Прояв комплексу неповноцінності
    Люди з комплексом неповноцінності часто невпевнені в собі та своїх діях, відчувають підвищену тривогу та вразливість. Вони схильні бачити глузування та інтриги там, де їх немає, а також часто образливі та недовірливі. Основною емоцією, що лежить в основі комплексу, є страх. З раннього віку людина стикається з ситуаціями, що викликають страх, і якщо батьківські установки підтверджують її недосконалість, то комплекс неповноцінності стає частиною її особистості.

    Як комплекс неповноцінності впливає на життя?
    Комплекс неповноцінності поширюється на всі сфери життя людини. Постійне порівняння себе з іншими призводить до почуття інтелектуальної неповноцінності, відчуття, що в інших усе краще. Людина вважає, що в неї менше знань, досвіду, гірше становище тощо.

    Взаємозв'язок з іншими комплексами
    На базі комплексу неповноцінності можуть формуватися інші комплекси:

    Комплекс «бридкого каченяти», що проявляється в підлітковому віці і призводить до постійного невдоволення своєю зовнішністю і фігурою.
    Комплекс «невдахи», коли людина впевнена у своєму невдачі й кидає починання на півдорозі.
    Комплекс «бідняка», що перешкоджає отриманню гідної оплати за працю.
    Комплекс «страждальця», коли людина впивається своєю неповноцінністю і будує поведінку так, щоб підкреслити свою ущербність.
    Комплекс «зверхності», коли людина прагне підкреслити свою перевагу над іншими через досягнення в матеріальному та кар'єрному плані.
    Що робити?
    Комплекс неповноцінності присутній у більшості людей у тій чи іншій формі. Однак його можна перетворити на помічника, який показує, над чим потрібно працювати. Важливо поважати і цінувати свої почуття неповноцінності, вбачаючи в них вірного друга.

    Є гарний вислів: «Якщо ти маєш страх, візьми його і потанцюй». Те саме можна застосувати до комплексу неповноцінності. Візьміть його і «потанцюйте» з ним, прислухайтеся до того, що він підказує, і використовуйте це як керівництво до дій.

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.