• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зростання зарплат: Як нестача робочої сили впливає на ринок праці в Україні

    Опубликовано: 2024-05-06 13:00:45

    На початку 2024 року, аналогічно до минулого, в Україні спостерігається зростання рівня заробітних плат через нестачу кваліфікованих працівників. Це стає результатом пропозицій компаній, які пропонують вищі зарплати для залучення нових кадрів та утримання існуючих співробітників.

    Інформацію про це містить інфляційний звіт Національного банку України.

    За словами експертів, потреба роботодавців у кваліфікованих працівниках на фоні пожвавлення економічної активності буде сприяти подальшому зростанню заробітних плат у приватному секторі.

    Згідно зі звітом, підвищення доходів населення підтверджується непрямими показниками оцінки доходів, збільшенням запропонованих ставок у вакансіях та очікуваної винагороди у резюме на сайтах працевлаштування. Плани підприємств також свідчать про подальше зростання зарплат у 2024 році через збільшену конкуренцію за висококваліфікованих працівників.

    Прогнозується, що вже у 2025 році реальні заробітні плати перевищать довоєнний рівень та продовжать зростати, в тому числі через конкуренцію із закордонними роботодавцями. За м'якої фіскальної політики та підвищення зарплат у приватному секторі очікується зростання приватного споживання на 5-9% щороку. Підтримка споживчого попиту також буде зумовлена збільшенням зайнятості та поверненням трудових мігрантів.

    Крім зростання зарплат, Національний банк України прогнозує, що рівень безробіття зменшиться до 14.2% у 2024 році та 10–12% у 2025–2026 роках.

    Звіт також зазначає, що швидке зростання попиту на працівників в умовах обмеженої пропозиції призвело до скорочення рівня безробіття, хоча він все ще перевищує показники до повномасштабного вторгнення через зміни в структурі економіки, зовнішню та внутрішню міграцію, нерівномірне за регіонами та галузями відновлення, а відтак – посилення невідповідності потреб працедавців і навичок працівників.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.