• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Засновник CLUST Руслан Тимофєєв розповів, що чекає український ринок інвестицій у 2024

    Опубликовано: 2024-01-30 16:22:32

    65b3e07c6a161.webp

    В Україні інвестори мають можливість отримати значний прибуток завдяки наявності недооцінених активів навіть незважаючи на ризики повʼязані з війною. Важливо лише знайти відповідний актив для інвестування – зараз існують різні напрями пошуку, такі як фондовий ринок, сектор стартапів, нерухомість або земельні угіддя. Руслан Тимофєєв, інвестор і засновник стартап-студії CLUST, у новому інтерв’ю ділиться своїми переконаннями щодо перспектив українського ринку інвестицій та розповідає, які інвестиційні можливості можуть бути прибутковими в новому році.

    Тимофєєв Руслан Сергійович є відомим українським інвестором та стартапером, власником численних проєктів, зокрема венчур білдера CLUST. Він також є ініціатором проєкту інноваційних укриттів для студентів CLUST SPACE. Це смартшелтери при вищих навчальних закладах, які дозволять студентам продовжувати безпечне навчання навіть в умовах війни.

    Як сформувати інвестиційний портфель під час змін

    Україна вже розглядається як частина західної цивілізації, і тому дуже важливо враховувати стратегію західного інвестора. Відповідно до точки зору Руслана Тимофєєва, у портфелі західного інвестора чверть виділяється на нерухомість, половина на різні форми бізнесу – як прямі, так і портфельні інвестиції, а ще чверть призначена на короткострокові активи, тобто гроші, доступні для вилучення за потреби.

    Руслан Тимофєєв висловлює думку, що наразі ринок перебуває на роздоріжжі, де він може або зрости, або зазнати спаду. У цей момент рекомендується інвесторам звертати увагу на довгострокові облігації та золото.

    Венчурні інвестиції

    Інвестиції в венчурний бізнес піддаються впливу кількох актуальних тенденцій, які важливо враховувати як у поточному, так і в наступному році, за словами Руслана Тимофєєва. Однією з них є значуще зменшення інвестицій у сфері інформаційних технологій, спричинене рецесією в галузі ІТ, зростанням процентних ставок, інфляцією та війною.

    Інший тренд – інвестування в форматі Venture Debt. Стартапи готові залучати кошти під відсотки, що подібно до взяття кредиту. Це створює можливості для інвесторів отримувати 10-12% річних у доларах, і Руслан Тимофєєв відзначає, що цей продукт дуже популярний серед інвесторів та активно розвивається.

    Також, інвестування синдикатами на раундах стає все більш поширеним явищем. Сьогодні колективне інвестування з чеками від $5 до $10 тис. стало простішим та безпечнішим порівняно з п'ятьма роками тому. Великі та перспективні проєкти радісно привертають інвестиції синдикатів з чеками, які не поступаються за розміром традиційним фондам.

    Додаткові перспективні напрямки

    Інвестування в стартапи, які працюють в ніші AgroTech, являє собою ще один привабливий варіант, який варто розглянути, зауважує Руслан Тімофєєв. У сільському господарстві, навіть у складні військові часи, спостерігається позитивна динаміка, особливо в галузі перероблення, де існує значний потенціал для збільшення доданої вартості.

    Він також вказує на можливості інвестування в нерухомість, зауважуючи, що не всі об'єкти будуть прибутковими у цьому секторі. Сегмент висококласної преміальної нерухомості може бути складно доступним і не гарантує особливих прибутків через те, що цей ринок буде відновлюватися останнім. З виїздом багатьох українців з достатком за кордон створюється тиск на цей сегмент. Більш привабливими можуть бути інвестиції в області дохідної нерухомості.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.