• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як вчити вірші з маленькою дитиною

    Опубликовано: 2023-07-12 16:28:53

    Вірші — це відмінна ідея розвитку мови, пам’яті, кругозору та художньої культури дитини.

    Але й тут не все так просто: чому то одні діти запам’ятовують вірші швидко і з задоволенням, а для інших це ціла проблема.

    Як не дивно все залежить від віку, особливостей розвитку мови, темпераменту та інших факторів.


    Вірші для найменших

    З «музикою вірша» можна починати знайомити малюка ще в утробі матері або коли він лежить в колисці. Дуже важливо начитувати ритмічні твори під час усіх режимних моментів дня, тому що в дитини в цьому віці розвинена ритміко-інтонаційна чутливість. Не дарма наші бабусі співають малюкам колискові, в яких повторюються ритмічно склади: «Люлі-люлі, прилетіли гулі», «Баю, баюшки, баю …» або віршики-потішки «Наша Таня голосно плаче», «Гуси-гуси, га-га -га ». Важливо знати, що в міру дорослішання цей перший досвід, який був закладений в підсвідомості, дозволить дитині набагато легше проходити процес заучування.

    Якщо у малюка мова розвивається відповідно віку і немає ніяких затримок, то малюк сам буде повторювати маленькі віршовані форми, почуті з різних інформаційних джерел. Важливо щоб рима була проста.
    Правила навчання

    Найсприятливіший вік для цілеспрямованого розучування віршів — це 4-5 років, коли пам’ять розвивається дуже швидко. Саме в цьому віці діти починають усвідомлено запам’ятовувати тексти напам’ять.

    Є кілька правил, щоб не відбити у дитини охоту вчити вірші. Важливо враховувати при підборі віршів вік дитини та її літературний смак, а саме які твори більше подобаються малюкові. Якщо ж бажання немає, нехай зачарований вірш буде паролем від чарівного скриньки з сюрпризом! Краще звичайно вибирати класиків.

    Вперше, коли дитина чує вірш він повинно справити на нього сильне враження, для цього потрібно читати емоційно і з виразом, іноді навіть з інтригою, тому краще знати цей твір напам’ять.
    Малюнок у допомогу

    Непогано показати ілюстрації до цього вірша, особливо якщо вони барвисті і веселі. Буде чудово, якщо вони будуть намальовані разом з батьками.

    Іноді можна підбирати вірш до намальованої маленьким художником ілюстрації: «А я знаю чудесне вірш про кошеня, якого ти намалював!». Не менш важливо вчити «сюрпризи» для улюбленої бабусі або матусі в день народження або просто так. Адже це мотивує дитини отримати позитивні емоції та море подяки від своїх рідних.

    А ще дітям подобаються веселі вірші з рухами і римою, яку придумав сам дитина. Тобто важливо підібрати правильну методику вивчення віршів (візуальна, слухова, логічна, рухова).

    Головне, щоб було доступно, цікаво і весело!

    roditeli.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.