• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Великій Британії знайшли рештки невідомого виду динозаврів

    Опубликовано: 2023-06-19 14:00:22

    На острові Вайт у Великій Британії знайшли скам'янілі рештки раніше невідомого виду динозаврів. Про це повідомляє Journal of Systematic Palaeontology.

    Це перший новий вид панцирних динозаврів, знайдений на острові з 1865 року, який належить до тієї ж родини – анкілозаврів. Хоча гігантська рептилія, вкрита лезоподібною бронею, виглядала страхітливо, вона харчувалася лише рослинами.

    Її було знайдено у породах віком від 66 до 145 млн років. Назва Vectipelta barretti – це шана професору Полу Баррету, який 20 років працював у Музеї природознавства в Лондоні.

    Хоча новий динозавр має певну схожість з останнім знайденим на острові анкілозавром – Polacanthus foxii, вчені не вважають, що ці два види були дуже близькими родичами. За словами вчених, нещодавня знахідка, окрім інших кісток шиї, спини та тазу, мала б більш шипувату броню.

    Новий вид має більше спільного з анкілозаврами, знайденими в Китаї, що дозволяє припустити, що вони вільно пересувалися з Азії до Європи в ранній крейдовий період. Стюарт Понд, науковий співробітник Музею природної історії, сказав, що знахідка проливає світло на різноманітність видів, присутніх в Англії в той час.

    Він додав, що це відкриття дасть поштовх для повторного аналізу інших подібних викопних решток, які вчені вважали приналежними до P. foxii понад століття тому. Команда дослідників заявила, що місце, де було знайдено новий вид, відоме як Уессекська формація, є "надзвичайно важливим" ресурсом для розуміння того, як вимерли динозаври.

    Існують конкурувальні теорії про те, що спричинило масове зникнення динозаврів 66 млн років тому, серед яких називають як зіткнення з астероїдом, так і масивні виверження вулканів.

    Ярослав Жахалов

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.