• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У небі спалахнула найближча до Землі наднова зірка. Як її побачити

    Опубликовано: 2023-05-25 14:30:21

    Астрономи зафіксували наднову зірку у галактиці Вертушка (також позначається як Мессьє 101 або M101). На небі її можна побачити поблизу межі, що відокремлює Велику Ведмедицю від Волопаса, повідомляє Space.com. Це найближча до Землі наднова за десятиліття.

    Наднову можна побачити у невеликий телескоп. Знайшовши Велику Ведмедицю, треба продовжити лінію від двох зірок у "ручці", Аліота і Міцара. Продовжуючи цю лінію на таку саму відстань за межами Міцара, можна помітити галактику M101.

    Наднова, що вибухнула у цій галактиці, була у багато разів більша та масивніша за наше Сонце. У Сонячній системі вона простягалася б за межі орбіти Марса.

    Зірки виробляють свою енергію шляхом злиття водню з гелієм глибоко в їх ядрах. Коли зірка накопичує достатню кількість гелію у своєму ядрі, її вихідна енергія значно зростає, і вона розбухає в червоного гіганта або надгіганта, як Бетельгейзе в сузір’ї Оріона.

    У таких зірках ядро виробляє дедалі важчі елементи, щоб врівноважити безперервний тиск гравітації. Але щойно ядро починає створювати залізо, дні зірки злічені; утворення елементів, важчих за залізо, споживає, а не виробляє енергію. Зрештою, оскільки ядро більше не може витримувати величезну вагу зірки, воно руйнується, викликаючи катаклізмовий вибух наднової. Вибух світла та енергії може бути еквівалентний 10 мільярдам звичайних зірок.

    Галактика M101 розташована на відстані приблизно 21 мільйона світлових років від Землі.

    Лев Шевченко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.