• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нацбанк оцінить стійкість банківської системи України в умовах війни

    Опубликовано: 2023-04-28 09:00:01

    Національний банк України розпочинає оцінку стійкості банків та банківської системи для визначення реального стану банківського сектору. Проведяння цієї оцінки передбачено Меморандумом з Міжнародним валютним фондом про економічну та фінансову політику від 24 березня 2023 року.

    В НБУ повідомили, що в умовах воєнного часу ця оцінка у 2023 році матиме низку особливостей та здійснюватиметься в три етапи:

    перший – включатиме оцінку якості активів та прийнятності забезпечення за кредитними операціями, а також перевірку оцінки вартості майна, отриманого банком у заставу, та розрахунок нормативів достатності капіталу;
    другий етап передбачає екстраполяцію результатів оцінки якості активів та прийнятності забезпечення на кредитні операції банку, що не потрапили у вибірку на першому етапі;
    третій – оцінку показників діяльності банку за базовим сценарієм та визначення необхідних рівнів нормативів достатності капіталу. Технічне завдання та модель оцінки прогнозних показників діяльності банку буде окремо оприлюднено на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

    У 2023 році оцінку проходитимуть 20 банків. Це фінустанови, що є лідерами за сукупністю показників обсягу зважених на ризик-активів, депозитів та кредитів фізичних осіб. Загальний розмір чистих активів цих банків становить понад 90% активів банківської системи.

    Банки, які проходитимуть оцінку у 2023 році:

    АТ КБ "ПриватБанк",
    АТ "Ощадбанк",
    АТ "Райффайзен Банк",
    АТ "СЕНС БАНК",
    АТ "УНІВЕРСАЛ БАНК",
    АТ "ПУМБ",
    АТ "Укрексімбанк",
    АБ "УКРГАЗБАНК",
    АТ "ОТП БАНК",
    АТ "УКРСИББАНК",
    АТ "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК",
    АТ "КРЕДОБАНК",
    АТ "А-БАНК",
    АТ "ТАСКОМБАНК",
    АТ "ПроКредит Банк",
    АБ "Південний",
    АТ "БАНК КРЕДИТ ДНІПРО",
    ПАТ "БАНК ВОСТОК",
    ПАТ "МТБ БАНК",
    АТ "ПРАВЕКС БАНК".

    Результати оцінки стійкості банків і банківської системи України буде оприлюднено до 31 березня 2024 року.

    Нагадаємо, вчора Національний банк України тимчасового призупинив ліцензії на надання фінансових послуг двом фінансовим компаніям.

    Тетяна Гойденко

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.