• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Промисловці звернулися до Президента щодо порятунку вітчизняного ГМК

    Опубликовано: 2023-01-23 11:26:39

    Український союз промисловців і підприємців провів низку засідань із представниками гірничо-металургійного комплексу. Через знищення російським агресором галузеутворюючих підприємств «Азовсталь», металургійного комбінату ім. Ілліча, блокуванню морських портів  ситуація у вітчизняному ГМК дійшла критичних показників: падіння виробництва та експорту на 70%, труднощі із логістикою тощо.

    УСПП, Антикризовий штаб допомоги бізнесу, Укрметалургпром направили лист до уряду України, Офісу Президента та ВРУ із проханням актуалізувати державну промислову політику в ГМК. Йшлося про розробку комплексних, у тому числі, тимчасових заходів (на період воєнного стану) зі збереження виробничого потенціалу галузі.

    На жаль, в уряді досі не прийнято плану комплексних заходів з відновлення ефективної роботи підприємств ГМК України. Проєкт з листопада перебував на доопрацюванні, а більшість заходів ньому мають формулювання «опрацювати питання», строк виконання половини з них  -  грудень 2022 року, а два заплановані на період 2026-2032 років.

    Відтак, УСПП, Антикризовий штаб звернулися до Президента В.Зеленського з проханням підтримати забезпечення скоординованих дій уряду і парламенту щодо нормативного закріплення антикризових заходів для ГМК.

    «Довготривалий простій гірничо-збагачувальних та металургійних комбінатів є дуже небезпечним та ставить під сумнів можливість швидкого відновлення виробництва. Це матиме надзвичайно великий вплив на послаблену війною економіку та подальше відновлення України», - підкреслили експерти.

    Нагадаємо, серед пропонованих заходів – потреба розширити існуючий «зерновий коридор» експорту морем і на українську металургію. Для самої країни це означає 600 млн. доларів щомісячного прибутку та фактично порятунок галузі.  Для Європи та інших споживачів – сталь за доволі низькою, відтак конкурентною ціною.

    УСПП звертає увагу, що необхідно відкрити для цих цілей ще й порт Миколаєва, що дозволить збільшити перевалку вантажів як сільськогосподарської продукції, так і ГМК.

    Також потрібне зниження тарифів на вантажоперевезення залізницею, які підскочили аж на 70%, відтермінування екоподатків і перевірок, подальша розбудова інфраструктури Дунайських портів тощо.

    Металургійні підприємства повідомляють про зростання більше, ніж у 4 рази витрат на транспортування продукції залізничним транспортом в ЄС у порівнянні з довоєнним часом.

    Зазначимо, що падіння експорту сталі співпадає із падінням обсягів виробництва – 72%. У січні 2022 року Україна експортувала 404 тисячі тонн,  а у грудні - лише 31 тисячу тонн.

     За підсумками 12 місяців 2022 р. виробництво чавуну скоротилося на 69,8%, сталі – на 70,7%, прокату – на 72,0%.  Щомісячне виробництво залізорудної продукції восени скоротилося більше ніж на 90% в порівнянні з довоєнним часом.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.