• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Економісти передбачили Великобританії найгіршу рецесію серед усіх країн G7 — Financial Times

    Опубликовано: 2023-01-04 18:00:18

    2023 року Великобританія зіткнеться з однією з найважчих рецесій і найслабшим відновленням серед усіх країн G7, а домогосподарства заплатять високу ціну за провали в політиці влади. Про це заявили британські економісти, опитані Financial Times.

    Результати опитування
    Більшість із понад 100 учасників опитування зазначили, що інфляційний шок, спричинений пандемією та війною в Україні, зберігатиметься у Великій Британії довше, ніж деінде, через що Банку Англії доведеться зберігати високі відсоткові ставки, а уряду — проводити жорстку фінансову політику.

    «Рецесія 2023 року буде відчуватися набагато гірше, ніж економічні наслідки пандемії», — попередив незалежний економіст з ринку праці Джон Філпотт.

    Становище домогосподарств цього року його колеги описали як «важке», «похмуре», «безрадісне», «жалюгідне» та «жахливе», передає FT.

    «Поєднання падіння реальної заробітної плати, жорстких фінансових умов та корекції ринку житла — це найгірше, що могло статися», — зазначив у розмові з газетою старший економіст банку Berenberg Каллум Пікерінг.

    Згідно з прогнозом Consensus Economics, ВВП Великобританії у 2023 році скоротиться на 1%, тоді як рецесія в єврозоні становитиме лише 0,1%, а в США економіка зросте на 0,25%, пише FT.

    «Великобританія страждає від енергетичного шоку, який не поступається європейському, проблеми інфляції, яка не поступається американській, і унікальної проблеми нестачі робочої сили через поєднання Брекзиту та кризи системи охорони здоров'я», — заявив газеті професор Лондонської школи економіки Рікардо Рейс.

    Понад чверть респондентів погодилися, що наслідки Брекзиту виступатимуть постійним гальмом для зростання економіки. Деякі економісти додали, що його вплив стає дедалі очевиднішим для британських виборців.

    «Коли вони приїдуть до ЄС на відпочинок, вони здивуються, що не можуть дозволити собі те, що раніше могли», — спрогнозував партнер Independent Economics Джон Ллєвеллін.

    При цьому більшість учасників опитування FT розраховує, що економіка Великобританії повернеться до зростання, принаймні до кінця поточного року на тлі поступового ослаблення інфляції.

    Експерт консалтингової компанії Capital Economics Пол Дейлс у розмові з газетою заявив, що 2024 рік буде «набагато кращим», ніж 2023-й.

    Анна Недогибченко

    Інф. minfin.com.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.