• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ПУE: Правила улаштування електроустановок

    Опубликовано: 2022-11-30 01:28:09

    Електроустановками є групи агрегатів, механізмів, обладнання разом із приміщеннями, де вони розташовані, якщо ці системи призначені для виробництва, передачі, перетворення електричної енергії. Усі вимоги до електроустаткування викладаються у нормативному документі – Правилах улаштування електроустановок (ПУЕ).

    Документ є обов'язковим: для організацій будь-яких видів; для фізичних осіб – підприємців. Його положення застосовні до установок, що знаходяться на стадії будівництва або реконструкції, для чинних вони лише рекомендовані.

    Документ визначає поняття електроустановки, електроприймача та споживача електроенергії. Наприклад, токарний верстат, електродвигун чи комп'ютер – це електроприймачі. Трансформаторна підстанція, система вуличного освітлення – електроустановки. Споживачем є один електроприймач або сукупність їх, об'єднаних між собою. Електроустановки поділяються на відкриті та закриті. Будівлі, в яких вони розташовані, класифікуються за ступенем наявності небезпечних факторів: вологість; високої температури повітря; пилу; агресивних газів, рідин.

    У ПУЕ наводиться класифікація електроустановок щодо заходів електробезпеки. Описані різні методи організації захисного заземлення. Належний рівень безпеки забезпечується такими заходами:

    • дотримання нормативних відстаней до небезпечних ділянок. Потрібно закривати, огороджувати частини агрегатів, які можуть бути під напругою, щоб не можна було наблизитись до них на небезпечну відстань;
    • застосування блокування, яке не дозволяє фізично помилково включити апарат або зняти огорожу;
    • використання попереджувальної сигналізації, напису та плакатів. Наприклад, при несанкціонованому відкритті дверцят шафи управління включається сирена або миготлива лампа. Різні види попереджувальних знаків.
    • повинні застосовуватись пристрої, що зменшують напруженість електромагнітних полів при перевищенні нормативних величин. Наприклад, встановлення захисних екранів;
    • обов'язкове використання засобів захисту.

    У всіх місцях, де можлива присутність сторонніх осіб, потрібно робити суцільні пристрої, що захищають частини під напругою. Якщо доступ до цих частин мають лише професіонали, то допустимі дірчасті та сітчасті огородження. Захисні пристрої повинні бути такими, щоб їх було неможливо зняти без спеціальних інструментів та ключів. Товщина при високій, більше 1000В напрузі не менше 1 мм (якщо вони металеві). Більш детально з пристроєм та правилами електроустановок Ви можете ознайомитись на сайті: https://enext.ua/uk/

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.