• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чи може нерухомість стати дешевшою після закінчення війни? Експерти ENSO діляться своєю думкою

    Опубликовано: 2022-10-24 22:37:33

    Є багато людей, які вважають, що після того, як в нашій країні закінчиться війна, відбудеться зменшення вартості житла. Однак, на думку фахівців, це малоймовірно.

    Можливі значні зміни у вартості нерухомості – тема для обговорення для багатьох експертів. Деякі вважають, квадратні метри подешевшають, але більшість фахівців, в тому числі – працівників девелоперської компанії ENSO, сходяться на думці, що для зниження цін немає жодних передумов. За розрахунками спеціалістів, зниження цін якщо і відбудеться, то буде майже непомітним. Нерухомість коштуватиме майже стільки, скільки і до початку війни. 

    Сподівання на дешевшу вартість — цілком зрозуміле. Після повномасштабного російського вторгнення сталося помітне скорочення платоспроможного попиту. Це пов’язано з від’їздом із великих міст значної кількості мешканців. Друга суттєва причина – падіння рівня доходів українців, інші негативні зміни в житті багатьох з них. Угоди на ринку нерухомості підписуються в зовсім незначній кількості, оскільки пропозицій житла стало набагато менше, адже забудовники стали менш активними. 

    Деяким з них, в тому числі і компанії ENSO, вдалося пристосуватися до нових реалій. Є й інший, майже протилежний фактор: ціна нерухомості не може бути нижчою, оскільки будівельні матеріали та роботи стали дорожчими. Все це необхідно враховувати, плануючи свою подальшу діяльність. 

    На перший погляд, може здаватися, що деякі забудовники почали пропонувати нерухомість за низькими цінами. Але подібні пропозиції необхідно добре перевіряти. Частіше за все клієнт, який зацікавився подібним недорогим варіантом, чує у відповідь, що це була тимчасова акція і вона вже закінчилася. 

    Стабільність попиту на житлову нерухомість зберігається сьогодні тільки у західних частинах України. Що стосується Києва, тут активність людей значно знизилася. Це не дивує, оскільки війна ще триває і столиця залишається доволі ризикованим регіоном. Ще один важливий момент – це поява нових вимог до безпеки житла. Мається на увазі, що тепер неодмінним елементом повинні стати надійні бомбосховища. Їх наявність буде серйозною перевагою при прийнятті рішення про купівлю нерухомості.

    Не так давно прийняли закон, згідно з яким всі нові будинки мають бути оснащені укриттями. Тим не менш, один важливий момент залишається незрозумілим: хто повинен нести витрати, які при цьому виникнуть. Як вважають спеціалісти ENSO, це будуть саме забудовники. 

    Згідно з аналітичними прогнозами, впродовж  наступного року на ринку нерухомості Києва не відбудеться ніяких різких змін. Девелоперським компаніям потрібно підтримувати максимально стабільну роботу.

     
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.