• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Астероїд, що знищив динозаврів, спричинив гігантське цунамі – дослідження

    Опубликовано: 2022-10-05 15:00:46

    Астероїд, який врізався у Землю 66 млн років тому, знищивши три чверті рослинного і тваринного світу планети, включно із динозаврами, викликав всесвітнє цунамі з хвилями заввишки в півтора кілометра. Про це йдеться у дослідженні вчених Мічиганського університету, повідомляє Space.com.

    Цунамі залишило геологічні сліди навіть у Новій Зеландії, за тисячі кілометрів від місця зіткнення, біля нинішнього мексиканського узбережжя.

    Команда вчених використала результати попередніх досліджень і змоделювала астероїд як тіло завширшки 14 км, що рухається зі швидкістю 43 000 км/год. Вчені вивчили геологічну історію у сотні місць по всьому світу та розглянули морські відкладення.

    Вчені підрахували енергію ударного цунамі та виявили, що вона у 30 000 разів перевищувала енергію цунамі 2004 року, спричиненого землетрусом в Індійському океані. Одне з найбільших цунамі в сучасній історії забрало життя понад 230 000 осіб.

    Лев Шевченко

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.