• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • МАГАТЕ встановлює постійну присутність на ЗАЕС – голова агентства

    Опубликовано: 2022-09-02 11:00:24

    Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявляє, що воно збереже постійну присутність на території Запорізької атомної електростанції.

    Про це він заявив у відео, зробленому під час відвідування об'єкта в четвер і опублікованому в його Twitter-акаунті. При цьому офіційного коментаря про візит на станцію 1 вересня МАГАТЕ наразі не публікувало.

    "Ми завершуємо наш довгий шлях для відвідування ЗАЕС. Я щойно завершив перший тур ключовими місцями, які ми хотіли побачити при першому підході до всього об'єкта. Звичайно, тут є що робити набагато більше. Моя команда залишається, і що важливіше, що найголовніше: ми встановлюємо постійну присутність МАГАТЕ тут", - сказав Гроссі.

    Раніше у Національній атомній енергогенеруючій компанії "Енергоатом" заявили, що на ЗАЕС залишилися п'ять представників місії МАГАТЕ, які пробудуть там "як очікується, до 3 вересня", а Гроссі та більшість учасників місії станцію покинули. Зазначимо, що всього до місії входять 14 експертів агентства.

    Нагадаємо також, що вранці 1 вересня, перед візитом МАГАТЕ, "Енергоатом" повідомив, що в результаті чергового мінометного обстрілу майданчика о 4:57 ЗАЕС знову спрацював аварійний захист на працюючому 5-му енергоблоці станції, і той відключився. При цьому 25 серпня через обстріл аварійно відключалися вже обидва працюючих енергоблоки ЗАЕС. У НАЕК стверджують, що ці обстріли вели російські окупаційні війська, які й контролюють ЗАЕС.

    Крім того, мер Енергодару Дмитро Орлов заявляв вранці четверга, що з п'ятої години ранку місто почало зазнавати мінометних обстрілів, а голова області Олександр Старух   Заявляв, що росіяни обстрілювали заздалегідь узгоджений маршрут проходження місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС.

    Загалом представники української влади вже майже місяць активно звинувачують російські війська в обстрілах як ЗАЕС, так і її міста-супутника Енергодара, проте жодного разу не наводили переконливих свідчень цього. Окупанти ж стверджують, що обстріл ЗАЕС ведеться українськими військами. Раніше, 22 липня, Головне управління розвідки Міністерства оборони України публікувало відео позицій російських окупантів на ЗАЕС, стверджуючи, що це зробили українські військові.

    Тимофій Бесп'ятов

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.