• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна не відмовилась від ідеї з гарантіями безпеки. Готується перший документ

    Опубликовано: 2022-08-23 14:30:07

    Україна не відмовилась від ідеї отримати гарантії безпеки від великих держав, робота триває з усіма залученими сторонами, заявив у понеділок міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

    "Тема жива, нею активно і доволі результативно займається Андрій Єрмак, керівник Офісу президента. Він за аналогією з групою Єрмака-Макфола, що опікується санкціями, створив групу Єрмака-Расмуссена. І вони роблять дуже важливу роботу, яку я б назвав другою фазою дипломатичної боротьби за гарантії безпеки", – сказав Кулеба в інтерв'ю журналісту Вадиму Карп'яку в ефірі єдиного телемарафону.

    За його словами, група Єрмака-Расмуссена шукає базу для домовленості сторін, які готові надати Україні гарантії безпеки.

    "Якщо перша фаза була помітною, тому що ми нагнітали і нам потрібно було переконати всіх, що над цим потрібно працювати, то зараз триває тиха планова робота з напрацювання цих гарантій. І запевняю вас, що відбувається вона з усіма ключовими країнами, від яких ми би хотіли такі гарантії отримати", – сказав Кулеба.

    Андрій Єрмак у понеділок також прокоментував роботу над гарантіями безпеки.

    За його словами, перші напрацювання вже майже готові й наприкінці серпня планується презентувати "дуже потужний документ".

    "Ми вважаємо гарантії безпеки дуже важливим питанням, ми постійно говоримо про це з усіма нашими партнерами. До кінця цього місяця, я думаю, що це 29 або 30 число, ми можемо розраховувати на появу першого документа, рекомендацій щодо нашої групи з паном Расмуссеном. Над цим документом ми зараз працюємо", – зазначив він.

    У березні після переговорів із Росією у Стамбулі українська делегація говорила, що серед країн-гарантів своєї безпеки Україна хотіла би бачити всі країни, які є постійними членами РБ ООН (Британія, КНР, США, Франція та Росія), а також Німеччину, Туреччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль та Індію.
    Пізніше президент Володимир Зеленський заявив, що Росії не буде серед гарантів безпеки України.

    Андрей Водяный

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.