• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • НБУ запровадив нові обмеження на валютні перекази

    Опубликовано: 2022-04-22 12:30:33

    Національний банк України (НБУ) запровадив додаткові обмеження на транскордонні операції для запобігання непродуктивному відтоку капіталу з країни в умовах воєнного стану.

    Як повідомляє пресслужба регулятора, фізособи зможуть купувати активи, які безпосередньо конвертуються (обмінюються) на гроші та відносяться до операцій quasi cash, використовуючи лише власну іноземну валюту в межах ліміту 100 тисяч грн на місяць (в еквіваленті).

    Відповідний ліміт також поширюється на транскордонні P2P переклади. Ці безготівкові операції можна здійснювати з використанням платіжних карток, емітованих до рахунків, відкритих в іноземній валюті.

    У НБУ уточнили, що до операцій quasi cash відносяться: поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, покупка віртуальних активів та інші операції.

    У той же час для підтримки вимушених переселенців з України Нацбанк визначив, що фізособи також можуть у межах окремого ліміту в 100 тисяч грн на місяць проводити транскордонні Р2Р-перекази з рахунків, відкритих у банках у національній валюті.

    Проте проведення операцій quasi cash із відповідних рахунків тимчасово заборонено. За оцінками НБУ, ці зміни сприятимуть покращенню кон'юнктури валютного ринку, що є передумовою для послаблення обмежень і надалі, а також зменшення тиску на міжнародні резерви України.

    У НБУ відзначають, що починаючи з кінця березня попит і пропозиція щодо експортно-імпортних операцій клієнтів на валютному ринку в цілому збалансовані. У той же час значні обсяги купівлі валюти банками для розрахунків з міжнародними платіжними системами чинять додатковий тиск на валютний ринок.

    Зокрема, у березні обсяг чистих перерахувань іноземної валюти українськими банками на користь міжнародних платіжних систем становив 1,7 млрд доларів США, а з початку квітня (на 18 квітня) – 0,9 млрд доларів.

    Як заявили в Нацбанку, з одного боку, необхідність проведення розрахунків з міжнародними платіжними системами виникає внаслідок використання українськими громадянами карток, емітованих українськими банками до рахунків у національній валюті, за межами країни для купівлі товарів та послуг.

    "В той же час проведення таких розрахунків критично необхідне для мільйонів громадян, які були змушені тимчасово виїхати за кордон. З іншого боку, платіжні картки також використовуються для оплати операцій quasi cash, які переважно здійснюються, щоб обійти чинні обмеження НБУ, зокрема для інвестування за кордон, яке в умовах воєнного стану заборонено", – пояснили у Національному банку.

    Таким чином, такі операції слід трактувати як такі, що призводять до непродуктивного виведення капіталу з країни.

    "Як наслідок, Національний банк частково обмежив можливості здійснення таких операцій. Звертаємо увагу, що впроваджені зміни не стосуються використання платіжних карток за кордоном та в Україні для розрахунків з метою оплати вартості товарів, робіт та послуг, які можуть здійснюватися без обмежень", – додали у НБУ.

    Раніше Національний банк України послабив низку обмежень на операції в іноземній валюті для волонтерських організацій.

    Нагадаємо, 24 лютого, після того, як Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, Нацбанк призупинив роботу валютного ринку України, крім операцій з продажу іноземної валюти клієнтами.

    Крім цього, НБУ ввів мораторій на здійснення транскордонних валютних платежів (крім підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів та уряду, та окремих дозволів Нацбанку).

    Дмитро Нарожний

    Інф. delo.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.