• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні хочуть запровадити накопичувальну пенсію: як працюватиме

    Опубликовано: 2021-11-05 10:00:45

    Міністерство фінансів представило проект другого рівня пенсійної системи, який передбачає відрахування внесків у розмірі 1% від зарплати на особистий накопичувальний рахунок.

    У накопичувальному рівні пенсійної системи з 2023 року почнуть брати участь громадяни, яким на момент запуску другого рівня буде менше 55 років. За приблизними підрахунками, озвученими в Міністерстві соціальної політики, таких в Україні близько 8 мільйонів осіб.

    Для тих, кому до моменту запуску накопичувального рівня буде 55 років і більше, пенсійна система ніяк не зміниться.

    Оскільки сплачувати внески до накопичувального фонду, як і до солідарного, за особу буде її роботодавець, то реформа стосуватиметься, насамперед, офіційно працевлаштованих осіб.

    Розмір внесків в накопичувальний рівень в перший рік його функціонування складе 1% від заробітної плати. Джерелом його сплати буде 22% ЄСВ, який зменшать на відповідну суму.

    Тобто введення другого рівня пенсійної системи не повинно створити додаткового податкового навантаження ні на роботодавців, ні на працівників.

    Розмір відрахувань в накопичувальний пенсійний фонд буде поступово збільшуватися: в 2024 році він складе вже 1,5%, а з 2025 року – 2%. Розмір сплати ЄСВ до соціальних фондів зменшуватиметься відповідно до 20,5% та 20%.

    Існує можливість добровільно перераховувати гроші на свій накопичувальний пенсійний рахунок. Такі дії будуть також заохочувати: кожен добровільний внесок держава подвоюватиме.

    Инф. finance.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.