• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Виробника вакцин Moderna обвинуватили в ухилянні від сплати податків

    Опубликовано: 2021-07-16 10:00:39

    За даними голландської некомерційної організації, виробник вакцин Moderna використовує Швейцарію і американський штат Делавер, щоб уникнути сплати високих податків з продажів вакцин. Про це повідомляє видання Politico.eu.

    В основі звіту «Дослідження транснаціональних корпорацій» (SOMO) лежить минулий контракт між Moderna і Європейською комісією. У ньому вказано, що ЄС, який замовив сотні мільйонів доз вакцини виробника, платить за них швейцарській дочірній компанії Moderna Switzerland GmbH, розташованої в Базелі, Швейцарія. Країна пропонує податкові ставки до 13% для іноземних компаній.

    «Ймовірно, громадськість не зможе визначити точний прибуток, який отримає Moderna Switzerland GmbH, або побачити, наскільки ефективна податкова ставка компанії навіть близька до низької 13%-ої ставки корпоративного податку, встановленої в Базелі», – йдеться у звіті.

    Делавер – ще один податковий рай, де компанія володіє 780 патентами. Згідно із законодавством США, дохід від нематеріальних активів, таких як патенти, не обкладається податком.

    У звіті ця практика Moderna називається «потрійним ударом»: крім можливості платити невеликі податки, компанія скористалася вливанням державних грошей для розробки вакцини, а потім встановила високі ціни.

    «Існує відчутна економічна несправедливість, коли платники податків фінансують розробку продукту тільки для того, щоб їм продати його назад зі значною різницею, – йдеться у звіті. – Той факт, що прибуток знаходиться в податкових притулках, де вони майже напевно будуть обкладатися податком за дуже низькою ставкою, якщо податки взагалі будуть стягуватися, створює несправедливість».

    Инф. finance.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.