• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ставлення українців до вакцинації: результати нового опитування

    Опубликовано: 2021-04-29 16:11:04

    Ставлення українців до вакцинації: результати нового опитування

    • 30% украинцев положительно относятся к вакцинации

    Лишь 35% опрошенных ревакцинируются от дифтерии и столбняка каждые 10 лет

     Почти 49% считают, что в официальный национальный календарь прививок нужно добавить вакцины от гепатита А

    35,2% высказывались о необходимости государственной вакцинации от менингококковой инфекции и почти 35% - от гриппа

    Київ – 29 квітня 2021 – За даними опитування, що проводилося компанією з соціологічних досліджень Gradus у партнерстві з фармацевтичною компанією Санофі в Україні напередодні Всесвітнього тижня імунізації, лише третина українців позитивно ставляться до вакцинації. Серед них – найбільше киян та мешканців західних областей.

    Противники вакцинації, в першу чергу, зазначили, що не бажають вакцинуватися через страх ймовірних побічних ефектів. Разом з цим, коментуючи чинники, які мають вирішальне значення для вакцинації, стали наявність якісної вакцини (44,3%) та усвідомлення загрози хвороби (32,4%).

    Пандемія COVID-19 спонукала 21,7% респондентів більш ретельно вивчати питання вакцинації від небезпечних інфекційних захворювань, та вплинула на 16,5% опитаних – у них ставлення до вакцинації погіршилося.

    Опитування продемонструвало, що понад 60% українців довіряють вакцинам європейських виробників, а також вакцинам, що рекомендовані міжнародними організаціями охорони здоров'я (ВООЗ, ЮНІСЕФ). Водночас за власні кошти готові вакцинуватись здебільшого молоді люди у віці від 18 до 24 років (53,7%) та мешканці столиці (58,1%). Жителі центральних та південних областей надають перевагу вакцинації за державний кошт (65,9% та 69,3% відповідно).

    Також опитування показало, що майже половина українців (45,9%) не знають що таке ревакцинація. Лише 35% українців роблять щеплення від дифтерії та правця кожні 10 років. Більш ніж половина опитаних (60,8%) стверджують, що не проходять ревакцинацію через відсутність належного інформування населення. Зокрема найвищий показник необізнаності про ревакцинацію у південних і східних регіонах країни (63,1% та 62,7%) та серед людей віком 45-50 років (69,6%).

    Ірина Волошина, доктор медичних наук, професор кафедри сімейної медицини, терапії, кардіології та неврології ФПО ЗДМУ:         

    «Дійсно, більшість щеплень робиться у віці до півтора року — це так звана первинна вакцинація. Але потрібно пам’ятати про те, що в 6 років робиться ревакцинація від дифтерії та правця, поліомієліту і вводиться друга доза вакцини від кору, паротиту та краснухи (КПК). Остання ревакцинація у дитячому віці робиться від поліомієліту у 14 років, від дифтерії та правця — у 16. У дорослому віці рекомендовано вакцинуватись кожні 10 років від дифтерії і правця. Так само дорослим обов’язково треба вакцинуватись проти окремих хвороб, якщо вони не отримали захист від них у дитинстві».

    Більшість жителів країні вважають, що до офіційного національного календаря щеплень в першу чергу потрібно додати вакцини від таких хвороб: гепатиту А (48,9%), менінгококової інфекції (35,2%) та грипу (34,9%). Найбільшу стурбованість питанням включення вакцини від менінгококової інфекції до календаря щеплень продемонстрували киянки, чоловіки ж більш переймаються включенням щеплень від гепатиту А. До слова, щеплення від менінгококової інфекції є обов'язковим для неповнолітніх громадян США та країн Європи.

    Ірина Волошина, доктор медичних наук, професор кафедри сімейної медицини, терапії, кардіології та неврології ФПО ЗДМУ:         

    «На жаль, сьогодні щеплення від менінгококової інфекції, грипу та гепатиту А не входить до національного календаря обов’язкових профілактичних щеплень, але ми, лікарі, рекомендуємо вакцинувати дітей та дорослих від цих захворювань власним коштом, адже вакцинація —  це єдиний надійний спосіб захисту від цих інфекційних захворювань та важких ускладнень від них».

    Методологія опитування

    В онлайн-опитуванні взяло участь 49,5% чоловіків та 50,5% жінок. Найбільшу кількість опитаних склали респонденти у віці від 35-44 років — 35,5% та 25-34 роки  — 31,6%, 18-24 роки - 15,6% і 45-50 років — 17,3%. Серед опитаних 35,1% — жителі Києва, 27,9% — мешканці Центрального регіону, 13,3% — Південного, 17,6% — Східного та 8,5% — жителі західних областей.

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.