• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • А.Кінах: один закон про деолігархізацію нічого не змінить – потрібно формувати рівні правила гри та забезпечувати верховенство права

    Опубликовано: 2021-04-29 10:16:49

    В УСПП скептично ставляться до намагання вирішити проблему олігархізації української економіки виключно одним, та ще й доволі загальнонаправленим законом. В діловому союзі переконані, що держава має діяти в цій царині більш системно. Необхідно боротися  з корупцією на митниці та в податковій, забезпечити бізнесу рівні можливості та правила гри, а також краще захищати права власників та інвесторів.

    Таку думку висловив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах в ефірі Oboz TV.

    Нагадаємо, Офіс президента анонсував так званий "закон про олігархів". Із заяв посадовців зрозуміло, що його цілями має стати перетворення олігархів у звичайних великих бізнесменів. А головним критерієм – визначення межі критичної концентрації того чи іншого ресурсу.

    «Одним законом тут не відбудешся.  Необхідне забезпечення рівної і прозорої конкуренції, ефективна діяльність Антимонопольного комітету, антикорупційних органів. Тільки так можна долати олігархічні структури з точки зору їх негативного впливу на  економіку», - зазначив Анатолій Кінах.

     За даними УСПП, у 2020 відтік чистих прямих іноземних інвестицій з України становив $ 868,2 млн і був найбільшим за 20 років.

    «Нічого дивного: інвестори згодні адаптуватися навіть до високих ставок податків в Україні, дорогих кредитних ресурсів, але незахищеність їх капіталів, корупція та недосконала судова система – руйнує будь-яке бажання інвестувати в Україні», - підкреслив президент УСПП.

    При цьому, на його думку, законопроект про деолігархізацію також повинен розглядатися в більш широкому контексті детінізації економіки в цілому. Наразі за офіційними даними, в «тіні» працює до 33% ринку.

    За оцінками Держмитслужби 90% усіх суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності працюють у тіньовому секторі. Мова про 130 тисяч компаній, які забезпечують 22 млрд грн надходжень до держбюджету. 

    «Але тіньовий сектор нашої економіки – це не тільки корупціонери. На жаль, створені такі умови, що бізнесу часто невигідно працювати по закону. Бо це дуже швидко приведе його до банкрутства. Саме щоб вижити, багато підприємців, особливо малих та середніх, працює в сірих схемах. Тому УСПП, Антикризова рада розробили і направили пропозиції уряду та парламенту вжити низку заходів в фіскальній сфері. Дати стимули для бізнесу, не повертатися до криміналізацій податкових порушень (законопроект 3959-1), підготувати Програму спільних дій уряду і НБУ із забезпечення виробників доступу до кредитних ресурсів за антикризовими ставками від 0 до 5% тощо», - наголосив Анатолій Кінах.

    Президент УСПП переконаний, що витоки економічних проблем в Україні – в низькій довірі бізнесу до інститутів влади, слабкій фінансовій системі та відсутності комплексних дій по розвитку МСБ, самозайнятості, інвестклімату та модернізації промисловості.

    Ці та інші пропозиції викладені промислово-підприємницькою спільнотою в документі «Платформа економічного патріотизму: невідкладні заходи 2021». Його УСПП і Антикризова рада направили Офісу президента, уряду та Верховній Раді.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.