• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Інтернет-Асоціація України виступає проти нових законопроектів

    Опубликовано: 2006-03-31 14:51:00

    Інтернет-Асоціація України звернулася до голови Верховної Ради Володимира Литвина з метою зняття законопроекту № 9113 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення законодавства в галузі зв’язку)». Про це повідомила голова правління ІнАУ Тетяна Попова.

    Запропонований законопроект викликав обурення у більшості представників сфери телекомунікації, оскільки передбачав збільшити повноваження голови НКРЗ шляхом виключення обмеження строку займання такої посади упродовж не більше 10 років сумарно. Тобто, посада Голови НКРЗ стане потенційно довічною.

    Окрім того, законопроектом передбачалося заборонити членам НКРЗ утримуватися від голосування під час прийняття рішення, що можна розцінювати як законодавче примушення членів НКРЗ приймати непрозорі та заздалегідь корумповані рішення.

    Цей законопроект також передбачав збільшення контролюючих та власних функцій НКРЗ, ДІЗ та УДЦР та відповідно зменшення права операторів/провайдерів телекомунікацій.

    Крім того, згаданий законопроект пропонував покласти на операторів/провайдерів обов’язок з оплати двовідсоткової цільової надбавки тарифу на телекомунікаційні послуги для кінцевого споживача. Фактично це додатковий податок для операторів/провайдерів. На думку Асоціації, введення збору негативно відобразиться на ринок телекомунікацій — замість розвитку, будівництва та інвестування телекомунікаційних мереж у сільській і гірській місцевості, скоротиться обсяг наданих послуг в цілому по Україні.

    За даними голови правління ІнАУ Тетяни Попової, введення нових некваліфікованих тлумачень понять до Закону України «Про телекомунікації» може доволі негативно вплинути на всю галузь ІКТ, кардинально змінити діяльність будь-якого провайдера/оператора та в результаті поставити під сумнів законність надання операторами певних телекомунікаційних послуг кінцевим споживачам.

    Проект змін до ст. 1, 15, 18, 56 ЗУ «Про телекомунікації» визначає принципово нову схему регулювання домену UA, яка фактично встановлює державне управління українським сегментом мережі Інтернет, а також не враховує особливості існуючої української системи та системи міжнародного регулювання доменних імен. Така система регулювання може призвести до порушення балансу між повноваженнями держави, громадськості і бізнесу в управлінні доменом, і, як наслідок, до руйнування основних підвалин стабільності й ефективності існування українського сегменту мережі Інтернет.

    Крім того, представники Асоціації нагадали про останні зміни до Закону «Про телебачення і радіомовлення», що вступив в силу з 1 березня поточного року. На думку члена Правління ІнАУ Вадима Гарбуза, ці зміни матимуть негативний вплив на провайдерів комунікацій, що надають послуги кабельного телебачення. А останні законопроекти, що були внесені народними депутатами минулого скликання, взагалі ставлять під сумнів професійність та адекватність українських законотворців. Зокрема, законопроект № 9179 «Про внесення змін до Закону України „Про національну програму інформатизації“» пропонує здійснювати продаж персональних та інших комп’ютерів лише за умов обладнання їх інтегрованою лексикографічною системою «Словники України». На думку фахівців ІнАУ, цей законопроект суперечить засадам вільної конкуренції, правам користувачів та взагалі здоровому глузду, адже не на всіх «машинах для автоматичної обробки інформації» може бути встановлено таке програмне забезпечення.

    Інший законопроект за номером 9193 був зареєстрований в березні цього року. Виходячи зі змісту цього документу, мають збільшитися повноваження державних органів та їх права на регулювання українського Інтернет-простору.

    Організатори конференції зазначили, що деякі запропоновані зміни є необхідними та своєчасними, однак реалізація цих положень має узгоджуватися з думкою учасників ринку. Зокрема, для вирішення стратегічних завдань та покращення співпраці бізнесу держави представники ІнАУ запропонували ввести при Кабінеті Міністрів посаду віце-прем’єр-міністра з питань інформаційного суспільства й інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ).

    Крім цього, ІнАУ виступає за припинення плинності кадрів на посадах міністрів і основних керівників у сфері ІКТ і пропонує обмежити термін їхнього перебування на посадах до 5 років. Як вважають в Асоціації, усі вищевказані органи повинні співпрацювати із Громадською радою з питань ІКТ, до складу якої входять представники неурядових державних організацій і провідні експерти ринку ІКТ.

    «Лише через активний діалог державних органів, бізнесу і громадськості можливе формування прозорої й ефективної законодавчої бази й умов для подальшого розвитку ІКТ в Україні»,— підкреслила Т. Попова.

    Зокрема, Асоціація вважає також доцільним створення при Верховній Раді окремого комітету, а в складі уряду — Міністерства інформатизації і зв'язку.

    За словами Попової, після помаранчевих змін в українському суспільстві бізнес очікував на покращення діалогу з державою та поліпшення ринкових механізмів. Однак, на думку представників Інтернет асоціації України, останні законодавчі ініціативи в галузі телекомунікацій зводять нанівець усі демократичні здобутки.

    Довідка ElcomartNews. Інтернет-Асоціація України (http://іnau.org.ua) була створена у листопаді 2000 року з метою консолідації зусиль усіх зацікавлених сторін по розвитку Інтернету в Україні.Повсякденна діяльність Інау полягає у практичній реалізації проектів, що сприяютьрозвитку українського сегмента глобальної мережі Інтернет. Діяльність ІнАУ заснована на об'єднанні экспертно-аналітичного, інтелектуального, організаційного і технічного потенціалів і багаторічного практичного досвіду найбільших українських Інтернет-сервіс-провайдерів, контент-провайдерів, електронних і традиційних засобів масової інформації, постачальників устаткування, громадських організацій, що входять до її складу.

    Наталія Погосова,

    кореспондент

    ELCOMART News

    (www.e-news.com.ua)

     

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.