• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Податок чи внесок. Що таке ЄСВ і хто його платить

    Опубликовано: 2021-03-12 14:00:55

    Єдиний соцвнесок сплачують в обов’язковому порядку, із застосуванням усіх засобів державного примусу.

    Єдиний соціальний внесок формально не вважається податком, однак його цілком можна вважати таким, оскільки він підпадає під відповідне визначення, наведене у статті 6 Податкового кодексу. Про це йдеться у роз'ясненні фахівців проєкту "Ціна держави" центру соціально-економічних досліджень CASE Україна.

    "22% до заробітної плати найманого працівника, які роботодавець зобов’язаний перераховувати державі, в Україні офіційно називають Єдиним соціальним внеском. Це мотивовано тим, що фактичний платник, працівник – застрахована особа, у такий спосіб робить "внески" на власну користь. Проте насправді ЄСВ – це податок", – йдеться у повідомленні.

    Чому ЄСВ можна вважати податком
    ЄСВ сплачують в обов’язковому порядку, із застосуванням усіх засобів державного примусу. Тому він цілковито підпадає під визначення податку, наведене у Податковому кодексі.

    Стаття 6 кодексу передбачає, що податком є обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету або на єдиний рахунок, що справляється з платників податку.

    Натомість "внесок" за визначенням не передбачає примусу, його роблять добровільно.

    Відповідно, наслідком несплати внеску зазвичай є просто неотримання блага чи вилучення з учасників спільної справи, але не штраф чи в'язниця. А за несплату ЄСВ законом передбачено адміністративну і кримінальну відповідальність, точно таку саму, як за несплату інших податків. Та й адмініструє ЄСВ Державна податкова служба разом з іншими податками.

    Формальний та фактичний платники ЄСВ
    Формальний платник ЄСВ (тобто податковий агент) – це роботодавець. Він не отримує жодної вигоди від сплаченого "внеску", отже, для нього цей платіж є податком на працю в чистому вигляді. За законом, платником ЄСВ в Україні є роботодавець, а йому зі сплачених внесків нічого не повертають. Тобто, з точки зору роботодавця, працю оподатковано в той самий спосіб, що й споживання природних ресурсів, за які доводиться виплачувати рентну плату.

    Фактичний платник ЄСВ – це працівник. Він отримує від нарахованого ЄСВ менше, ніж сплачує за все життя.

    Фахівці проєкту "Ціна держави" називають солідарну пенсійну систему, яка функціонує в Україні, фінансовою пірамідою.

    Вони пояснюють це тим, що солідарна пенсійна система має базуватися на принципі переваги кількості нових учасників (молодих і працездатних) над кількістю людей старшого віку. За таких умов на одного пенсіонера припадає кілька молодих працівників, яким не дуже обтяжливо утримувати літніх людей.

    Така пенсійна система добре працювала в минулому столітті, коли народжувалося багато дітей, а тривалість життя була незначною.

    "На сьогодні в усіх розвинених країнах солідарна пенсійна система перетворюється на повноцінну фінансову піраміду. В Україні на одного працездатного громадянина припадає один пенсіонер. А це означає, що молода людина повинна заробити на прожиття і собі, і ще одній літній людині. Такий стан справ неймовірно обтяжливий. А сплачені внески в умовах такої пенсійної системи молодим людям ніколи не повернуться", – йдеться у повідомленні.

    Якщо взяти середньостатистичного українця, який усе життя працював на офіційну середню зарплату, то, маючи 35 років трудового стажу, він може розраховувати приблизно на 3600 грн пенсії. Однак якби кошти, сплачені ним як ЄСВ, відкладалися би в таких обсягах на банківський депозит, то на момент виходу на пенсію працівник мав би капітал у сумі 770 000 грн і міг би отримувати з цього капіталу пасивний дохід у сумі приблизно 10 000 грн на місяць.

    Чи сплачують ЄСВ пенсіонери
    Працюючі пенсіонери також сплачують ЄСВ, хоча ці "внески" не впливають на їх пенсію.

    Якщо пенсіонер працює як наймана особа, то на його зарплату нараховують єдиний соціальний внесок. Здавалося би, пенсіонер уже відпрацював свій стаж і заплатив усі внески, щоб отримати пенсію.

    Але чиновники вважають, що доки та чи інша людина працює, доти повинна платити.

    "Отже, єдиний соціальний внесок стягують в обов’язковому порядку з усіма засобами примусу, властивими для податків...Тому ЄСВ – це податок", – резюмують у проєкті "Ціна держави".

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.