• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • А. Кінах: влада сама провокує кризу неплатежів в комунальній сфері

    Опубликовано: 2021-03-01 15:40:35

    Промисловці і підприємці переконані, що механізм формування тарифів в Україні відірваний від реальних доходів більшості українців. Це порушує базові закони економіки. Відтак є максимально некоректним порівняння тарифів в Україні і ЄС без відповідного порівняння прибутків громадян.

    Так президент УСПП Анатолій Кінах прокоментував  заяву Національної  комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Комісія вказала, що українські тарифи на централізоване водоспоживання є одними із найнижчих в Європі.

    «Середня заробітна плата в Україні – 414 євро, в Фінляндії, Франції - в межах 3-3,5 тис. євро, Німеччина традиційно більше – 4,2 тис., Литва – 1,38 тис., Польща – 1,2 тис., тощо. Відтак, на цьому фоні порівнювати тарифи на житлово-комунальні послуги, не враховуючи доходи громадян – просто смішно. З урахуванням платоспроможності, навантаження на бюджет українця навпаки – більше. Бо на комірне та продукти харчування йде більше 63% зарплати. При цьому вже не йдеться, що платіжка в 2,5 тис. за однокімнатну квартиру і 3,6 тис. за двокімнатну при мінімальній зарплаті в 6 тис. грн – це 50-60% всього прибутку», - каже президент УСПП.

    Темпи зростання цін і тарифів не повинні перевищувати зростання реальних доходів, платоспроможності громадян. Ця викривлена політика провокує ріст боргів за комунальні послуги. За даними порталу Опендатабот, за 2020 рік кількість боргів у цьому секторі зросла на 50%.

    У боржниках - понад 2,3 мільйона осіб.

    “Що потрібно зробити? Задіяти Антимонопольний комітет включно з НКРЕКП. Врахувати всі вищезазначені фактори та скоригувати тарифи з огляду на реальну платоспроможність населення і становище виробничих підприємств. Адже ми говоримо і про значний негативний вплив зростання цін на конкурентоздатність вітчизняних промислових виробників. Це має бути спільне рішення уряду і парламенту”, - підкреслив Анатолій Кінах.

    Раніше УСПП, Антикризова рада громадських організацій і роботодавці звернулися до Кабміну, ВРУ і Офісу президента з тим, щоб без зайвого популізму в стислий термін були прийняті відповідні рішення щодо кореляції цін і тарифів на газ і електрику відповідно до платоспроможності внутрішнього ринку і реальної вартості його закупівлі/видобутку/генерації.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.