• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Підвищення тарифу на електроенергію – це невиправданий тиск на промисловість та поглиблення деіндустріалізації

    Опубликовано: 2021-02-18 08:55:53

    НКРЕКП знову пропонує підвищити тариф на передачу електроенергії з квітня 2021 року – поки що йдеться про ріст на 10 грн за 1 МВт / год.

    Торік тариф на передачу підвищувався тричі, відтак зріс зі 113 грн МВт-год до 312,76 грн за МВт-година.

    В УСПП кажуть – це тарифний тиск на промисловість та чергова спроба покрити старі борги за відсутності стратегічного планування на ринку електроенергії. Нагадаємо, за даними промисловців, лише атомна енергетика дозволяє покривати 47-49% потреби країни в генерації електроенергії.

    «Таке рішення збільшить платіжки за електрику для бізнесу, відтак зросте собівартість виробництва всіх товарів, робіт і послуг. Через брак обігових коштів та неможливість поповнити їх дешевими (не 5-9%, а 0-2%) кредитами, це остаточно добиватиме конкурентоспроможність наших виробників. Варто розуміти: істотно кінцеві споживачі таких товарів не захочуть переплачувати, отож буде і падіння попиту на окремі групи продукції», - наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Лідер ділової спільноти закликав уряд та парламент розібратися в ситуації із «зеленою» енергетикою, через що, власне, і підвищується тариф. Нагадаємо, українські чиновники знову ризикують порушити домовленості перед інвесторами у ВДЕ (відновлювані джерела енергії):  якщо держава не поверне бізнесу 9 млрд гривень боргу, накопиченого у 2020 році (зобов’язання, підтверджене меморандумом), компанії можуть почати міжнародні арбітражі проти України.

    «Ці проблеми не потрібно перекладати на бізнес і промисловість та послідовно збільшувати останнім суми в платіжках. За відсутності стабільних і гарантованих умов для індустрії, справжньої локалізації виробництва і внутрішніх замовлень, така практика може призвести до закриття низки підприємств та поглиблення деіндустріалізації», - підкреслив  Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.