• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У МОЗ розповіли, скільки українців щороку потребують трансплантації

    Опубликовано: 2021-01-11 17:30:11

    Кожного року в Україні близько 5 тисяч громадян потребують пересадки органів чи тканин. Про це під час брифінгу заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, інформує УНН.

    "Щороку в Україні близько 5 тисяч людей потребують пересадки органів чи тканин. До недавнього часу, українські медичні заклади не могли (надавати - ред.) відповідну допомогу нашим пацієнтам. Тому українці були вимушені їхати закордон, а держава — платити за це просто космічні гроші. До прикладу, протягом останніх 10 років існує програма лікування громадян за кордоном. За цей час її фінансування збільшилося у 10 разів і становить 1,089 мільярдів гривень — це було за 2020 рік", - зазначив міністр.

    Степанов зауважив, що раніше вартість цієї програми становила близько 100 млн гривень.

    "Проте, навіть у такому випадку люди не завжди були у змозі дочекатися необхідної операції. Чому? У нас є випадки, якими ми займаємося протягом 2020 року. Наприклад, наші громадяни, які поїхали на трансплантацію в Індію. По деяким були перераховані кошти ще у 2018 році. І наші громадяни живуть в Індії по півтора-два роки, чекають на трансплантацію. Мені здається, що ми здатні забезпечити й створити такі умови, щоб всі ці трансплантації робилися вдома — в Україні", - додав Степанов.

    За його словами, зараз надзвичайно важливо для України "здобути трансплантаційну незалежність".

    "Це допоможе кожній людині, яка буде потребувати пересадки органів - зробити їх в Україні. А держава за кошти, які ще декілька років тому витрачала на пересадку органів для десятьох людей, врятує вітчизняним ресурсом набагато більшу кількість людей, якщо ми будемо робити це в Україні. На сьогодні українська трансплантація розвивається у межах пілотного проекту Міністерства охорони здоров'я, який передбачає зміну фінансового механізму щодо здійснення трансплантації. На сьогодні плата за проведення трансплантації здійснюється не відповідно до бюджетних призначень чи виданих асигнувань, а на кожну проведену операцію. Рік тому абсолютно змінився фінансовий механізм трансплантації", - підкреслив глава МОЗ.

    Нагадаємо, у 2021 році в Україні планують зробити мінімум 250 операцій з трансплантації органів та тканин, що майже у 2 рази більше у порівнянні з минулим роком.

    Також у Міністерстві охорони здоров’я працюють над питанням запровадження в Україні операцій із трансплантації верхніх та нижніх кінцівок, що особливо актуально для українських воїнів.

    Віталій Журак

    Источник: УНН

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.