• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відновлення перевірок до закінчення пандемії призведе до ускладнення роботи бізнесу

    Опубликовано: 2020-12-16 09:05:24

    В Україні скасовано повний мораторій на перевірки бізнесу (закон  1071-IX). Тепер на підприємство можуть прийти за таких обставин, як «ризиковий характер» діяльності суб’єкта господарювання, припинення юридичної особи тощо. При цьому 4 грудня 2020 року на сайті Податкової служби був розміщений проект постанови Кабміну про скасування мораторію на безліч видів перевірок.

    В УСПП неоднозначно оцінюють таке рішення.

    Очевидно, що воно не на часі. Під час карантину багато малого і середнього бізнесу закрилося, зокрема, як говорять представники ресторанного бізнесу – кожен четвертий заклад у Києві та ще більше в регіонах – уже не працює. За час карантину з 12 березня по 1 грудня статусу безробітних набуло більше 525 тис. осіб, а враховуючи приховане чи тимчасове безробіття – ця цифра перевалює за 2 млн.

    «Просіла» промисловість – машинобудування ( мінус 20%),загалом індустрія на 7%, бізнес у сфері розваг, громадського харчування втратив за 2020 рік 30-40% доходів у порівнянні із запланованими показниками тощо.

    Підприємницька спільнота очікує від держави програми компенсаторних заходів, особливо на фоні запланованих нових карантинних обмежень. Загалом, за оптимістичними прогнозами, бізнес зможе повернути на позитивну траєкторію своєї роботи не раніше кінця весни 2021. Отож попереду не один складний місяць. Зараз через брак фінансових ресурсів, зрив контрактів, зменшення клієнтури тощо підприємці переважно розробляють не стратегії розвитку, а стратегії виживання.

    Тому за таких умов відновлення перевірок нестиме додаткові ризики.

    Такі ж несе регуляторна політика держави, зокрема щодо питань коливання курсу гривні та облікової ставки, постійних змін в оподаткуванні підприємців тощо.

    В УСПП наполягають на запровадженні урядових програм щодо збереження робочих місць, зменшення кредитного навантаження на бізнес, доступ до фінансів за антикризовими ставками 0-2%, послаблень в контексті податків тощо.

    «Бізнес не очікує на прямі дотації від держави (8 тисяч – це краплина в морі), проте створити умови, за яких компанії і само зайняті не будуть банально виживати, але й розроблятимуть власні антикризові плани – цілком реально», - зазначив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Нагадаємо, УСПП і Антикризова рада  громадських організацій, до якої входить майже сотня бізнес-асоціацій, великих промислових підприємств направили уряду, Офісу президента і парламенту перелік конкретних пропозицій до економічної політики. Серед іншого, йдеться про  доопрацювання у стислий термін та прийняття проекту Закону про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями (№3760 від 01.07.2020) з урахуванням пропозицій вітчизняного бізнесу, розробку та затвердження Стратегії розвитку промислового комплексу, узгодження та проведення раніше ініційованої зустрічі Президента України з представниками промислового сектору  та багато іншого.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.