• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В українських банках стало менше проблемних кредитів

    Опубликовано: 2020-12-04 15:15:16

    Частка проблемних активів у банківському секторі знижується другий місяць поспіль.

    Частка проблемних активів в українському банківському секторі у жовтні знизилася з 45,6% до 43,4%, тоді як у липні 2017 року цей показник сягав максимального значення у світі – 58%. Про це повідомляє Національний банк.

    "Суттєве зниження стало можливим завдяки роботі державних банків з очищення балансів від проблемних активів", – зазначається у повідомленні.

    Як саме держбанки здійснюють очищення балансів

    У жовтні державний ПриватБанк списав із балансу 38 млрд грн непрацюючих кредитів, під які було раніше сформовано 100% резервів. У результаті частка проблемних активів у Приватбанку знизилася з 79,2% до 76,7%.

    Інші державні банки також продовжують роботу з підвищення якості своїх кредитних портфелів. У жовтні частка проблемних кредитів у їхніх портфелях знизилася з 43,5% до 42,9%.

    Які плани банків щодо подальшого очищення балансів

    Списання проблемних кредитів є одним з основних заходів у межах трирічних планів держбанків щодо скорочення обсягів проблемних кредитів.

    Ще наприкінці червня Рада з фінансової стабільності розглянула та схвалила представлені держбанками відповідні плани роботи.

    Затвердженими планами передбачено скорочення портфеля проблемних кредитів у державних банків на 305 млрд грн за 3 роки.

    Частка проблемних кредитів у банках (інфографіка: НБУ)

    Чи буде здійснюватися прощення списаних боргів

    Списання проблемних кредитів не означає прощення боргів. Банки продовжать роботу зі стягнення відповідної заборгованості.

    Крім того, планується проведення реструктуризації життєздатних кредитів, стягнення заставного майна з подальшою реалізацією, а також продаж або уступка прав вимоги за проблемними портфелями.

    Затвердження планів роботи держбанків зі зниження частки проблемних кредитів передбачено програмою співпраці України з МВФ.

    ЛIГАБiзнесIнформ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.