• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українській економіці зараз вкрай необхідна стабільна політична ситуація та підвищення ефективності боротьби з пандемією

    Опубликовано: 2020-11-04 09:04:10

    Поки в Європі повертаються до жорсткого локдауну, в Україні навіть на фоні зростання захворюваності на Covid-19 (при черговому антирекорді у майже 9 тис. за добу) виходити за межі адаптивного карантину не планують. Основна аргументація – економіка не витримає чергових обмежень. Нагадаємо, під час жорсткого карантину третина малих підприємців втратили понад 50% доходів. За даними НБУ, щоб досягти попередніх темпів розвитку, 38% підприємців знадобиться один рік, 25% – два і більше років.

    Втім, на цьому «хороші новини» для бізнесу закінчуються. Адже серйозних програм підтримки підприємництва, не кажучи вже про промисловість, так і не прийнято. Мова йде, у першу чергу, про доступ до кредитних ресурсів (зниження облікової ставки Нацбанку свого часу не потягло за собою здешевлення кредитних портфелів у комерційних банках), заходи по підтримці зайнятості, платоспроможності громадян та внутрішнього ринку.

    На цьому наголосив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.

    По-перше, необхідно більш ефективно протидіяти пандемії, співпрацюючи у напрямку забезпечення медиків засобами захисту, обладнання, тест-системами саме із національним бізнесом. Друге – підтримати економічну стабільність через продовження співпраці із міжнародними партнерами. Через кризу, охрещену вже «конституційною» (рішення Конституційного суду по антикорупційній інфраструктурі), Міжнародний валютний фонд  та інші кредитори держави подали чіткий сигнал відтермінування попередніх домовленостей щодо траншів. Все б нічого, якби Україна весь цей час модернізувала та диверсифікувала економіку, розвивала експорт тощо, проте загроза навіть тимчасового згортання співпраці із світовими фінустановами в час коронакризи і відсутності економічної стратегії – це крок до збільшення діри в бюджеті.

    «Серед неінфляційних інструментів того, що може бути зроблено зараз – повернення довіри міжнародних партнерів через швидке урегулювання в межах Конституції України політичної кризи. Далі – приваблення інвестицій в Україну. Це капітал, якого не вистачає для реалізації багатьох проектів. Плюс заходи щодо посилення конкурентоспроможності національного виробника», - зазначив лідер ділової спільноти.

    Нагадаємо, у Верховній Раді розглядається законопроект №3760 «Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями». Участь в обговоренні в парламентському комітеті брав і УСПП, а також інші ділові організації країни. За пропозицією бізнесу, межу для інвестицій буде зменшено попередньо до 20 млн.євро, а перелік галузей застосування закону буде збільшено.

    «Політика держави повинна складатися як з внутрішніх заходів, щоб зробити Україну місцем, де виробляти дешевше, швидше і вигідніше, ніж у конкурентів, так і з комплексу заходів щодо активного просування українського товару з більшою доданою вартістю», - наголосили в УСПП.

    Наразі Український союз промисловців продовжує комунікації з урядом – у тому числі в рамках зустрічей із керівництвом Мінекономіки та Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, на який розглядаються пропозиції, підготовлені діловою спільнотою.

    «З  березня  структуровані об’єднання бізнесу, експерти неодноразово доводили,  що Україні потрібна окрема антикризова соціально-економічна програма, спрямована на посткарантинне  оновлення  економіки, де передбачений розвиток промисловості методами державного протекціонізму, локалізації, імпортозаміщення, розширення внутрішнього ринку, боротьби з безробіттям, підтримки малого та середнього підприємництва, самозайнятості, спрощення доступу бізнесу до кредитних ресурсів тощо. Це та позиція, на якій ми напостоюємо в своїх комунікаціях із урядом» , - підсумував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.