• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЄБРР та ЄС фінансують управління твердими побутовими відходами у Західній Україні

    Опубликовано: 2020-10-07 14:20:13

    Пакет фінансування €36,5 млн для запуску програми «Зелені міста» на Хмельниччині.

    Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейський Союз (ЄС) підтримують західноукраїнське місто Хмельницький та навколишні села в модернізації місцевої системи поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ). Життя близько 300 тис місцевих жителів покращиться завдяки кращому управлінню відходами, чистішим ґрунтовим водам та кращій якості повітря.

    Угоду про пакет фінансування €36,5 млн було підписано сьогодні на Щорічних зборах ЄБРР 2020 р. У контексті цієї інвестиції місто Хмельницький приєднається до Ініціативи ЄБРР «Зелені міста». У рамках цієї програми місто розробить та виконуватиме План дій «Зелене місто», в якому будуть визначені та пріоритизовані найнагальніші екологічні проблеми області, а також передбачені шляхи їх вирішення.

    Це вже друга інвестиція в секторі ТПВ, яку разом фінансують ЄБРР та ЄС. Банк надасть кредит до €28,5 млн міському комунальному підприємству «Спецкомунтранс», яке займається збиранням, переробкою та утилізацією ТПВ в Хмельницькій області.

    Кредит доповнюється інвестиційним грантом ЄС на суму €5 млн, власними коштами міста Хмельницького у розмірі до €3 млн, а також коштами технічного співробітництва, які ЄС та Швеція виділили раніше на підготовку цього проєкту.

    Цей пакет фінансування дозволить закрити існуюче звалище та здійснити рекультивацію його території. Дві нові комірки будуть побудовані за стандартами ЄС. Також буде придбане відповідне обладнання і побудовані сучасні потужності для вторинної переробки та компостування. Крім цього, місто придбає нові сміттєвози і контейнери для сміття, які допоможуть місцевим жителям, державним установам і бізнесу швидше перейти до роздільного збору сміття.

    Ця інвестиція призведе до значного скорочення викидів CO2 – до 150 тис т на рік. Реалізація проєкту супроводжуватиметься просвітницькою кампанією в школах, дитсадках та державних організаціях.

    С’юзан Горанссон, директор та керівник з питань інфраструктури в країнах Європи в Групі стратегічної інфраструктури ЄБРР сказала: «Це надзвичайно важлива частина наших «зелених» інвестицій, спрямованих на покращення муніципальної інфраструктури та послуг в регіонах ЄБРР. Я дуже рада, що ми підписуємо цей проєкт управління ТПВ в Україні в партнерстві з ЄС. Хмельницький – вже 43-є місто в нашій великій родині «Зелених міст» ЄБРР, яка продовжує зростати та вже впливає на життя понад 50 млн людей від Александрії до Улан-Батора».

    Хлоя Алліо, керівник операційного відділу (економічне співробітництво, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище) Представництва Європейського Союзу в Україні зазначила: «ЄС радий партнерству з містом Хмельницьким, ЄБРР та Урядом Швеції в наданні фінансування для проєкту вартістю до €36,5 млн, метою якого є покращення збору, переробки та утилізації ТПВ у Хмельницькому. Ми надаємо інвестиційний грант і технічну допомогу. Це забезпечує як сприятливі умови кредиту для підприємства, так і підтримку на підготовчих етапах проєкту, у тому числі шляхом підготовки оцінки екологічних і соціальних впливів і розробки плану управління відходами для області».

    Хмельницький міський голова Олександр Сергійович Симчишин сказав: «Вирішення екологічних проблем є одним з ключових пріоритетів для міської влади. Будівництво нових потужностей вторинної переробки та компостування і рекультивація існуючого полігона не лише покращить екологію, а й дозволить нам запровадити у Хмельницькому міжнародні стандарти поводження з ТПВ. Хочу також подякувати Інвестиційній платформі сусідства ЄС за інвестиційний грант і кошти технічного співробітництва, які є необхідними для цього проєкту».

    ЄБРР є провідним інвестиційним інвестором в Україні. Банк вже інвестував понад €14,4 млрд у рамках 479 проєктів по всій країні. Основними напрямами інвестицій ЄБРР є енергоефективність та енергетична безпека, розкриття сільськогосподарського і промислового потенціалу України, забезпечення якісної інфраструктури та зміцнення фінансового сектору.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.